Занијер: Упркос поделама, конкретни кораци напред

Генерални секретар ОЕБС Ламберто Занијер изјавио је да су на 22. Министарском савету, упркос поделама које постоје, постигнути одређени кораци, а да је током српског председавања остварен значајан напредак.

"Успели смо да остваримо напредак и по појединим питањима, иако немамо усвојена документа како смо их замислили и надали се, али смо направили конкретне кораке", рекао је Занијер на конференцији за новинаре после завршетка 22. Министарског савета ОБЕС у Београду.

Рекао је да постоји укљученост и ангажовање, упркос позицијама које су различите и котрадикторне, као и да је рад на пленарним сесијама био интензиван и да се разговарало о многим темама.

Додао је и да је током српског председавања ОЕБС остварен значајан напредак, уз тимски рад и снажно лидерство које је показала Србија. 

"Сјајно смо сарађивали са Србијом", рекао је Занијер и подсетио да од 1. јануара председавање ОЕБС преузима Немачка, али да ће Србија, као чланица Тројке, такође, бити укључена.

Он је рекао да је поверење међу дрзавама смањено, али да се мора омогућити атмосфера која ће помоћи да се постигну резултати.

"И даље имамо проблем недостатка помирења, суочавамо се и са темама као што су кршења правила игре и принципа на којима је заснован ОЕБС", констатовао је Занијер.

На питање новинара из Украјине зашто није усаглашена изјава око ситуације у тој земљи, Занијер је рекао да дискусија није довела до заједничког документа, али да ће се рад на том питању наставити и да ће ОЕБС бити и даље укључен.

Министар спољних послова Србије и председавајући ОЕБС Ивица Дачић рекао је, одговарајући на то питање, да је било много предлога одлука, али да су различите земље имале различите примедбе, те да договор није био могућ.

"Током дана смо покушали ја и немачки шеф дипломатије Франк Валтер Штајнмајер да разговарамо са свим странама, али нисмо успели да дођемо до решења", рекао је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво