Свилановић: Србија може да буде извозник стабилности

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић рекао је за РТС да је важно да се види до које мере је дијалог у Бриселу помогао Србији да изађе из ситуације где се стално упирало прстом у њу и да дође у ситуацију да може да буде извозник стабилности. Суштина је у томе што се променио однос према суседима, истиче Свилановић.

Једна од тема на самиту ОЕБС-а била је и регинална стабилност. Премијер Србије више пута је претходних дана поновио да га не брину реформе у земљи, али да је веома забринут да би сви напори могли да се сруше као кула од карата због опасности по регионалну стабилност.

Гостујући у Дневнику РТС-а, генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић рекао је да је самит ОЕБС-а у Београду био велики догађај и Србија може да буде поносна како је организовала један од највећих скупова у овој години у широком европском простору.

Осврћући се на говор премијер на самиту о стабилности, Свилановић је рекао да су неке теме у међународним организацијама јасне, и да најчешће када се говори о овим просторима говорило се о пробему Косова, о фуннкционалности БиХ као и о Македонији.

"Међутим, ових дана се више не говори тако јер је кроз Бриселски споразум 1 и 2 дефинисан процес у коме траје дијалог Београда и Приштине и више нико то не узима као горући проблем на Балкану и то је резултат свега што се радило претходних неколико година и на то можемо да будемо поносни", рекао је Свилановић.

Ангажман Србије када је у питању функционалност БиХ у последње време је искључиво позитиван, сматра Свилановић.

"Прва посета ове Владе и премијера је била је посета Сарајеву и била је веома успешна. У међувремену је био у неколико наврта и у Сарајеву и у Сребреници то је добро примљено у широј јавности, не само БиХ него и изван њених граница", каже Свилановић.

Сви европски звничници су истицали допринос Србије у регионалној стабилности.

"Допринос је велики моја улога као генералног секретара за регионалну сарадњу је олакшана са овом Владом, јер када је у питању однос према суседима то је искључиво потзитиван однос", рекао је Свилановић.

Говорећи о томе одакле долази највећа опасност за регионалну стабилност, Свилановић каже да је председник Владе имао је у виду и Куманово, то је догађај који је мало остао по страни а у ствари је био драматичан догађај због тога што је то близу југа Србије и Косова и отуда забринутост.

"Оно што је важно је да се види до које мере је дијалог у Бриселу помогао Србији изађе из ситуације где се стално упирало прстом у њу и да дође у ситуацију да просто може да буде извозник стабилности", каже Свилановић.

Према његовим речима, суштина је у томе је што се променио однос према суседима, однос према њиховим интересима који је заснован на искључивом пошповању и потреби сарадње.

"Са друге стране важно је унапрђење еконосмог стања. Раст који се бележи ове године после много година застоја ће допринети да се Србија постави на ноге, уочило се да нема говора о домаћем расту без сарадње са онима око нас а да је то допринело узајамном смиривању тензија у билатералним односима и стабилности у свакој од земаља око нас", закључио је Свилановић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара