Завршен 22. Министарски савет ОЕБС-a у Београду

У Београду је касно вечерас завршен 22. Министарски савет ОЕБС-а, на којем су главне теме биле борба против тероризма, украјинска и мигрантска криза, климатске промене, као и руско-турски спор после обарања руског авиона.

Председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је у завршном говору да су током састанка улагани напори да се постигне консензус о бројним питањима, али да у појединим питањима то није било могуће.

"И поред тога верујем да је састанак одржан у конструктивној и искреној атмосфери, као и да ће та атмосфера допринети да се током наредног председавања реше отворена питања и превазиђу разлике", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да за време српског председавања није решено много проблема, да је можда могло да се донесе више одлука, али да му се чини да је дух чланица позитиван и да је организација на добром путу.

"Да нисмо усвојили ниједну одлуку вечерас, био бих спреман да прогласим да више не постоји организација, јер нема шврху уколико нема воље за компромисом. Да је дискусија трајала још пола сата, био бих у искушењу да бацим сузавац", рекао је Дачић, подсетивши да је био министар унутрашњих послова Србије.

Дачић је учеснике позвао да поново дођу у Београд, истичући да ће Србија, иако више неће бити председавајућа ОЕБС-у, са своје стране увек давати кључни допринос миру и решавању конфликата.

"Неки од вас су имали сумње како ће Србија да обавља овај посао. Посебно ми прија што је Србија са разних страна похваљена за начин на који је председавала ОЕБС-у", рекао је Дачић и истакао да се Србија трудила да буде добар посредник, а не судија.

Дачић је додао да су министри спољних послова имали низ билатералних састанака и да се нада да је њихов боравак у Београду био продуктиван.

Подсетио је да је београдски скуп одржан у знаку 40 година од Хелсиншке повеље, на чијим принципима почива та организација.

Додао је да је и поред разлика које су исказане, задовољан тоном састанка, те да то показује да Србија и Београд "погодују тону компромиса".

Међу предлозима изјава које нису усвојене налази се, на пример, она у вези са слободом окупљања, изјашњавања и медија.

Амбасадорка Црне Горе при ОЕБС-у Славица Милачић, у име своје и више земаља, изразила је жаљење што компромис о овом питању није постигнут и изразила наду да ће се радити на повећању безбедности новинара.

Министарским саветом је окончано једногодишње председавање Србије организацијом, које је, према оцени учесника, било веома успешно.

Током дводневног скупа Београд је био дипломатска престоница Европе и света, угостивши 1.700 делегата и 44 шефа дипломатије.

Главне теме које су окупирале учеснике биле су претње тероризмом, безбедност, мигрантска криза, конфликт у Украјини, али и другим деловима Европе, као и новонастало заоштравање односа после обарања руског авиона изнад границе Турске и Сирије.

Скуп је био прилика за одржавање више билатералних сусрета, а највећу пажњу домаћих, али и светских медија, свакако је привукао састанак шефова дипломатије Русије и САД, али и билатерала руског министра Сергеја Лаврова са колегом из Турске Мевлутом Чавушоглуом, што је био први сусрет представника две државе након инцидента.

Такође, скуп је био и прилика за велики број билатералних сусрета српског руководства са званичницима који су учествовали на скупу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво