Штајнмајер преузео председавање ОЕБС-у

Министар иностраних послова Немачке Франк Валтер Штајнмајер, нови председавајући ОЕБС-а у наредном једногодишњем мандату, најавио је да ће приоритет Немачке бити јачање безбедности на простору који ова организација покрива.

Преузимајући председавање од српског колеге Ивице Дачића, Франк Валтер Штајнмајер је рекао да је његов утисак да је на београдском састанку министара ОЕБС-а владао отворенији приступ и помирљивији тон него на ранијим скуповима.

У завршном обраћању, немачки шеф дипломатије је рекао да свет живи у турбулентом времену са бројним и великим изазовима, што су и биле теме београдског скупа.

"Желео бих да имамо више усаглашавања и по нацртима изјава скупа. Међутим, имао сам утисак да смо на овом састанку у Беогреду нешто отвореније пришли једни другима и у помирљивијем тону разговарали него раније", указао је он поздрављајући такав приступ.

Штајнмајер је подвукао да се само сарадњом и разговорима могу решити проблеми.

"Уверен сам да ОЕБС у решавању проблема и криза може бити од помоћи јер располаже бројним инструментима које можемо искористити и требало би их ојачати", објаснио је.

Подсетио је на три тачке, по њему веома важне – брзо реаговање на кризе, смањење наоружања и будућност европског безбедносног поретка.

Указао је да је опхођење са кризом у Украјини показало да ОЕБС може и мора да брже реагује, те навео потребу разматрања буџета за 2016.

Друга тачка је, према његовим речима, да се у наредној години интензивније разговара о смањењу наоружања и модернизацији инструмената за спречавање криза.

Штајнмајер је поздравио то што су на маргинама београдског скупа руски и турски шефови дипломатија имали прилику да разговарају о инциденту – обарању руског авиона.

Као трећу тачку, немачки шеф дипломатије је навео будућност европског безбедног поретка, наводећи да ОЕБС може бити инструмент и форум за разговоре о тим темама.

Немачка ће се, према његовим речима, током председавања ОЕБС-у бавити и решавањем конфликта у Украјини и кризама у другим деловима света који су у надлежности те организације.

"Снагу ОЕБС-а је могуће искористити у ово тешко време једино ако будемо заједно спремни на сарадњу", поручио је Штајнмајер замоливши земље чланице за подршку и спремност на дијалог и компромис након дијалога.

Подсетио је да је члан Тројке ОЕБС-а сада шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц, што га, како је рекао, посебно радује.

Досадашњем председавајућем ОЕБС-а, шефу српске дипломатије Дачићу је захвалио за, како је казао, одличан рад, као и на срдачно гостопримство у Београду.

"У турбулентно доба важно је исправно управљати", рекао је Штајнмајер и најавио да ће место наредног Министарског савета ОЕБС-а бити у Хамбургу, луци, која се у његовој земљи сматра "немачким вратима ка свету".

"Желимо дати допринос да се подстакне дијалог, и да заједничка безбедност у простору ОЕБС-а буде поново успостављена и ојачана. Желимо да сви у ОЕБС-у буду усмерени на принципе на којима почива ова организација. Ако то урадимо онда ћемо испунити очекивања грађана који желе, у време криза и конфликата, више безбедности и стабилности", поручио је Штајнмајер закључивши да заједнички циљ свих мора бити подједнака жеља грађана за мирним суживотом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво