Штајнмајер: Година пуна изазова, Тројка никад није била активнија

Немачки шеф дипломатије Франк Валтер Штајнмајер, који ће од Србије преузети председавање ОЕБС-у, захвалио се Ивици Дачићу на гостопримству и рекао да се не сећа да је у прошлости организована тако успешна конференција. Формат Тројке никад није био активнији, рекао је Штајнмајер. Србија председавањем показала да може да буде озбиљан партнер на међународној сцени, поручио је Дачић.

На заједничкој конференцији за новинаре са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, Франк Валтер Штајнмајер је рекао да је ово била година пуна изазова за ОЕБС.

Рекао је да је ОЕБС показао да је институција која је неопходна, у којој сукобљене стране могу да се представе на прави начин.

"ОЕБС је пружио оквир у којем су се руски и турски министар срели и први пут директно разговарали о стању и последицама расправе после обарања руског авиона на сиријско-турској граници", објаснио је додајући да је такав формат за дијалог неопходан.

Штајнмајер је изјавио да је, колико год да су ставови влада земаља чланице ОЕБС-а нејединствени, жеља грађана јединствена, а то је да живе у миру и институције те организације тај мир морају да гарантују.

Захвалио је швајцарском члану Тројке Дидијеу Буркхалтеру на постављању смерница за деловање ОЕБС-а у Украјини и додао да је шеф српске дипломатије у овој години имао обавезу да оснажи ОЕБС, учини га видљивим и помогне да украјинска криза не ескалира.

Штајнмајер је подсетио да ОЕБС има око 650 посматрача у Украјини, који ће наставити свој рад, и имају важну улогу у примени споразума из Минска.

Он је изразио уверење да ће украјинска криза бити једна од тема којом ће се и у идућој години позабавити ОЕБС.

Немачка се, како је истакао, одлучила да у идућој години понуди више могућности за дијалог, јер је битно да се створи поверење.

У Београду, како је додао, показало се колико је ОЕБС важан за дијалог. Штајнмајер је рекао да се ретко, као сада у Београду на скупу ОЕБС, интензивно користила прилика за билатералне разговоре, што је и сам искористио.

Српски министар се захвалио немачком колеги на одличној сарадњи и поручио да ће, као члан Тројке ОЕБС-а, бити на услузи у свему где Србија може да помогне.

"Трудио сам се да ревитализујем институцију Тројке и заједно са Буркхалтером смо имали пет састанака, што се није тако често дешавало у прошлости. Помагали смо једни другима. Бићу на услузи као члан Тројке за све оно за шта Франк мисли да Србија може да помогне", рекао је Дачић.

Истакао је да је Србија председавањем показала да може да буде озбиљан партнер на међународној сцени и да буде место где ће се тражити компромиси.

"Мислим да смо ову годину искористили и за нашу одличну међусобну сарадњу између наша два министарства и наше две државе и чињеница је да смо тиме допринели даљем унапређењу немачко-српских односа"”, додао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је закључио да чињеница да је Немачка члан Нормандијског формата може допринети успешном раду ОЕБС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво