Србија и Русија остају савезници

Србија је мала земља и не може да помогне Русији колико она може нама, али је коректан партнер и није забијала нож у леђа, рекао је премијер Александар Вучић и додао да то руски народ зна да цени. Увек смо били савезници у тешким ситуацијама, а бићемо и даље, поручио руски шеф дипломатије Сергеј Лавров. Вучић и Лавров најавили посету руског премијера Дмитрија Медведева Србији.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је, на конференцији за новинаре са руским шефом дипломатије Сергејом Лавровом, да Република Србија и Руска Федерација имају традиционално добре односе, а да је његова последња посета Москви то и потврдила.

Како је рекао, од тада је постигнут договор о неким ранијим дуговима, па ће Србија исплатити дуг према "Гаспромњефту" – 20 милиона евра вратити до краја године и 6,5 почетком идуће.

Дуг НИС-а, навео је премијер, од 23 милијарде динара биће намирен у ратама до 2018. године.

"Своје старе дугове Србија уме да враћа и понашамо се као одговорна и озбиљна држава која испуњава своје обавезе", истакао је Вучић.

Захвалио је Руској Федерацији на подршци у Унеску, у СБ Уједињених нација, али је захвалност изразио посебно Лаврову, који, како је рекао, на сваком месту пружа подршку независности и суверености Србије.

"Захвални смо на подршци у Унеску, у Савету безбедности УН и на подршци на сваком месту", навео је премијер.

"Ми то умемо да поштујемо. Ми наше односе развијамо, желимо да буду динамичнији. За економске односе верујем да ће бити у још бржем и динамичнијем степену развоја него данас и није реч само о енергетској већ и о грађевинској (индустрији), пољопривреди, у свим другим областима у којима можемо да сарађујемо", изјавио је Вучић.

"Пријатељство Србије и Русије не мислимо да гасимо и уништавамо. Никада није било толико контаката две државе", истакао је Вучић.

Додавши да ниједна влада у савременој српској историји није имала толико сусрета са руским званичницима, Вучић је поменуо и важност разговора о "Северном току", где је поново замолио руску страну да нижом ценом гаса помогне да се за нас важним колективима – МСК и Азотара – обезбеди будућност.

Та врата су, како је рекао, отворена, и у току су завршни разговори.

Премијер је рекао да је потврђено да ће руски премијер Дмитриј Медведев у првој половини следеће године боравити у Србији. Захваливши Медведеву што је прихватио позив да дође у Београд, поручио је да очекује да тада буду потврђени многи заједнички договори и послови.

"Ми смо мала замља, не можемо да помогнемо Русији колико она може нама, али мислим да је Србија коректан партнер што показујемо и тиме што им нисмо, када је за Русију било тешко, забијали нож у леђа. То руски народ зна да цени", навео је Вучић.

"Русија и Србија увек биле савезнице"

Шеф руске дипломатије поручио је да је Русија задовољна односима са Србијом, који се развијају доследно и активно, на основу, како је рекао, узајамне користи и уважавања интереса.

Подсетио је да је Вучић боравио у његовој земљи у октобру и да се спрема посета руског премијера Дмитрија Медведева почетком наредне године.

"Сада уговарамо рокове посете премијера Руске Федерације Дмитрија Медведева и такав интензитет политичког дијалога се континуирано одвија на високом нивоу, што је веома корисно за изградњу структуре наше сарадње", рекао је Лавров.

Истакао је да односи Србије и Русије нису оптерећени политизованим решењима и покушајима увођења рестриктивних мера, већ су усмерени на јачање сарадње.

Напоменуо је да је прошле година робна размена две земље драстично појачана и да је прошле године драстично повећан извоз из Србије у Русију.

Додао је да Русија наставља да гомила инвестиције у Србији и да су оне већ достигле четири милијарде долара. Лидери у томе су, како је навео, представници нафтно-гасне сфере.

Подсетио је и да је НИС са учешћем "Гаспромњефта" један од највећих послодаваца и порески обвезник.

"Чврсте везе наше сарадње гарантују нове пројекте", закључио је Лавров.

Раде се дуготрајни уговори и користе се повлашћене шеме за хемијска предузећа Србије и наставља се повећање капацитета складиштења гаса у "Банатском двору", навео је Лавров.

Оценио је да односе две земље одликују блискост, солидарност и вековна сарадња.

"Нећу дуго говорити о нашим везама, оне се темеље на духу блиске сарадње и помоћи. Увек смо били савезници у тешким ситуацијама, а бићемо и даље", рекао је Лавров.

Такође је нагласио да Русија подржава рад Вучића на обезбеђивању нормалног живота и сарадње на Балкану.

Говорећи о ставу Руске Федерације према једнострано проглашеној независности Косова, Лавров је истакао и да се Русија и Србија ослањају на међународно право, те да поштују Резолуцију 1244.

"Залажемо се и за Дејтонски споразум и не подржавамо покушаје да се ти споразуми заобилазе", поручио је Лавров.

Министар спољних послова Руске Федерације честитао је Србији на доброј организацији конференције ОЕБС-а у Београду. Оценио је да је српско председавање ОЕБС-у било избалансирано, успешно и да је наша земља у пуном капацитету организовала 22. Министарски савет.

Лавров: Департман за медије ОЕБС-а исполитизован

Одговарајући на питања новинара, Лавров је рекао и да је департман за слободу медија у оквиру ОЕБС-а политизован и" оријентисан на опслуживање једностраних интереса неких земаља ОЕБС-а".

Истакао је да би супротно томе институције ОЕБС-а требало да раде објективно и на основу јасног мандата.

Руски став је, додао је, да све институције раде објективно и у оквиру мандата.

Али тих мандата нема а наши западни партнери одбијају руске предлоге јер им то омогућава да имају "аморфне структуре да би лакше могли да манипулишу", рекао је шеф руске дипломатије.

Лавров је навео да у том департману ОЕБС-а категорички одбијају опште прихватљива начела која би требало да постоје.

"Настојимо и боримо се да овај посао усавршимо, али су они више пута испољавали замерке реагујући на апсолутно ситне ствари, на случајеве када износе мишљења председници влада ове или оне земље, а затварају очи на драстична кршења слободе медије", рекао је Лавров.

Као пример је навео хапшење двојице турских новинара против којих су најављене тужбе, о чему се на пример шефица тог департмана Дуња Мијатовић огласила, али не и у другим случајевима кршења слободе медија, што је дискриминација по свим основама.

Мијатовићева се, каже Лавров, није огласила када је у питању кршење слободе медија у Украјини где су, како је рекао, све руске телевизије забрањене, а штампани медији цензурисани или забрањивани.

"Неки новинари су и физички нападани, а да не говорим о случајевима када су руски новинари током ратних дејстава на истоку Украјине убијени", истакао је Лавров и додао да би све то "требало да буде узето у обзир у пуном капацитету".

"Овај посао у ОЕБС-у је пуно политизован са додворавањем једном броју земаља", тврди руски шеф дипломатије.

Придружујући се одговору Лаврова о функцинисању одсека за медије ОЕБС-а, премијер Вучић је подсетио да је први напад на владу и њега и то лично од Дуње Мијатовић уследио у време мајских поплава прошле године.

Како је навео, мислио је да се то тада и завршило, али, истакао је, очито није.

"Ја сам мислио да је истина важна и упињао сам се из петних жила да докажем да писање појединих медија није тачно. А онда сам у међувремену схватио да све то са истином, правдом и чињеницама нема везе", рекао је Вучић.

Зато, додао је, данас више никоме не одговара.

"Научио сам да трпим ударце сваки пут када сам непослушан, када мислим да водим независну и суверену земљу", рекао је Вучић приметивши уз осмех да је неко већ написао да је он Србин, али да је његова глава "тврда босанска", јер је родом из БиХ.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара