Тадић: Влада остаје до краја мандата

Влада Србије ће испунити свој пуни мандат и спремна је и на непопуларне потезе како би санирала последице недалековиде политике претходних влада, рекао председник Србије Борис Тадић. Са лидером ЛДП-а Чедомиром Јовановићем постигнут виши степен сагласности, али могућност уласка те странке у владу је "много далеко", рекао Тадић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да ће садашња Влада Србије испунити свој пуни мандат, и додао да очекује да ће у наредном периоду и неке опозиционе странке схватити да су циљеви, које кабинет Мирка Цветковића настоји да оствари, од виталног значаја за све грађане.

Тадић је, у интервјуу недељнику НИН, истакао да је садашња влада спремна и на непопуларне потезе како би санирала последице недалековиде политике претходних влада, и изразио уверење да ће до краја њеног мандата бити остварен осетан економски напредак и набоље промењен квалитет живота у Србији.

"Убеђен сам да ћемо успети да стабилизујемо јавне финансије до краја мандата ове владе, убеђен сам да ће јавна администрација бити такве величине и таквог капацитета да неће бити оптерећење за привреду", рекао је Тадић.

Председник је додао да ће засигурно у мандату ове владе почети производња "Фијатових" возила у Крагујевцу, да ће бити завршен процес визне либерализације, да ће бити завршен Коридор 10 и неколико великих мостова.

Велики напредак председник Тадић очекује и на пољу енергетике, и најављује да ће, у року од пет до седам година, Србија, очекиваним инвестицијама између три и шест милијарди евра у енергетском сектору и изградњом гасовода "Јужни ток", постати енергетско чвориште региона.

"Чак и да Србија дотле не уђе у ЕУ то ће потпуно изменити квалитет живота у нашој земљи", рекао је Тадић.

Одговарајићи на питање о могућностима сарадње владајуће коалиције са опозиционим странкама, Тадић је рекао да је са лидером Либерално-демократске партије Чедомиром Јовановићем постигао виши степен сагласности о перспективама Србије, али да је могућност уласка те странке у владу "много далеко".

Бреме прошлости није дозволило очекивани темпо реформи

Тадић је додао да је имао контакт и са лидером Српске напредне странке Томиславом Николићем, али је одбацио могућност да Демократска странка и напредњаци заједно буду у наредној влади.

"Да ли мрачни и милитантни радикали преко ноћи могу да постану умивени демократски европејци, на њима је да покушају да докажу, а то ће морати да доказују још дуго времена", рекао је Тадић.

Поводом деветогодишњице петооктобарских демократских промена, Тадић је рекао да "бреме прошлости" владама које су биле на челу Србије након 2000. године није дозволило да реформе спроводе темпом који су грађани очекивали.

"Демократија у Србији траје само девет година, и ако неко мисли да се могу излечити сви поремећаји настали претходних година, вара се. Више времена је потребно да се из неправа вратимо у право, него обрнуто. На нама је да тај процес убрзамо", објаснио је Тадић.

Објашњавајући политику Владе Србије по питању Косова и Метохије, Тадић је рекао да је Србија мирољубивом политиком и међународно-правним иницијативама подигла свој кредибилитет, а тиме и способност да брани своје интересе.

"Веома је важно да се и тема Косова рационализује, да не поларизује српско становништво, да нас не уводи у сукоб са суседним земљама и народима и да покушамо да пронађемо миран, цивилизован и рационалан излаз из ове ситуације", рекао је Тадић.

Поводом најновијих случајева насиља на улицама Београда и других градова, Тадић је истакао да је Савет за националну безбедност пре више од 15 месеци одлучио да се покрене акција против навијачких група које својим деловањем угрожавају националну безбедност, али да је само пет одсто ухапшених осуђено.

Зато је, према његовим речима, суштинска реформа правосуђа претпоставка успешне борбе против насиља, али и свих других видова криминала.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво