Црногорски амбасадор непожељан у Београду

После одлуке Црне Горе да призна једнострану независност Косова и Метохије, Србија ускратила гостопримство амбасадору те земље у Београду. Амбасадорки Црне Горе, Анки Војводић, вечерас уручена нота српског МИП-а да је "persona non grata".

"Влада Србије је донела одлуку да обавести Подгорицу да присуство њеног званичног представника у Београду више није пожељно, изјавио је министар Јеремић.

"Ово је корак предвиђен Акционим планом Владе Србије. Ми сматрамо да овај потез представља адекватну меру с обзиром да земље региона имају посебну одговорност за очување мира и стабилности на Балкану", додао је Јеремић.

Београд се одлучио за ту оштрију меру, јер је одлука Подгорице о признавању Косова уследила после јучерашњег гласања за српску резолуцију у Савету безбедности УН, рекао је Јеремић у емисији "Интервју" Радио-телевизије Србије.

"Ова одлука је донета под притиском оних чије су идеје и гледање на косовски проблем поражене приликом гласања на Генералној скупштини. Пошто су ти притисци однели превагу при одлучивању Владе Црне Горе, ми смо се одлучили на овакав корак", додао је Јеремић.

"Морамо показати чврстину и одлучност у одбрани нашег територијалног интегритета и суверентитета и након гласања у Генералној скупштини УН наша реакција на свако угрожавање нашег територијалног интегритета биће одлучна", напоменуо је шеф српске дипломатије.

Амбасадорки Црне Горе, Анки Војводић, вечерас уручена нота српског МИП-а да је "persona non grata".

"Нисам сигурна да је то добар политички потез, али као амбасадор своје земље то стоички подносим", изјавила је Анка Војводић за Бету. Оценила је да мера која јој је изречена није промишљена, али је истакла да ће је поштовати.

"Поштовањем одлука других држава сви показујемо своје демократске капацитете. Надам се да ће наши односи у будућности да буду онакви какви су били до сада и да ће се обезбедити стабилност наших држава и региона у целини", рекла је Војводић.

С друге стране, Црна Гора неће ускратити гостопримство амбасадору Србије у Подгорици Зорану Лутовцу. Министар иностраних послова Милан Роћен изјавио је да жали због одлуке да се ускрати гостопримство Анки Војводић.

Богдановић: Лоша одлука Црне Горе

Одлука Владе Црне Горе о признању независности Косова је нешто што је Србија најмање очекивала и прижељкивала, изјавио је министар за Косово и Метохију Горан Богдановић.

Ово је први пут у историји да је Црна Гора издала Србију, рекао је Богдановић додајући да ће се ово лоше одразити на Србе на Косову и Метохији који су очекивали да их братска Црна Гора подржава, а она се сврстала у ред оних који су признали такозвану државу Косово.

Богдановић је истакао да су сви у Влади ову вест примили са жаљењем и да је било много позива са Косова и Метохије јер су људи забринути.

Он је нагласио да је потпуно јасно да је Црна Гора била под огромним притиском да ово учини, али да треба имати у виду да су и друге државе изложене притиску да признају Косово, а ипак одолевају и чекају мишљење Међународног суда правде.

Дачић: Одлука, очигледно донета под притиском

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић оценио је да је црногорска одлука о признању независности Косова очигледно донета под притиском, али да Црна Гора то није морала да уради.

Рекаоа је да ће тај потез црногорског руководства оставити трајне последице по односе две државе, али и по односе српског и црногорског народа.

"Не могу да верујем да Египат, Индонезија, Шпанија или Панама боље разумеју значај Косова за Србију и Црну Гору од саме Црне Горе. Не знам само како ће и о чему ће певати црногорски гуслари", истакао је Дачић.

Рекао је да ће вероватно сада морати да се врши "ревизија гусларских песама", књижевности, чојства и љунаштва, јер су се читаву своју историју Црногорци борили против Турака и ослобађали Косово од Турске и Албанске окупације, заједно са Србијом.

Реаговање политичких партија

Председник ДСС-а Војислав Коштуница изјавио је да Србија, после признања незавиности Косова, мора Црну Гору да сврста у ред држава против којих треба покренути тужбу пред Међународним судом правде.

"То би био адекватан одговор и упозорење осталим државама које се упуштају у то противправно признавање Косова", оценио је Коштуница.

Потпредседник Српске радикалне странке Драган Тодоровић оценио је да Црна Гора, "захваљујући издајницима, признањем независности Косова починила најсрамнији чин у својој историји".

Рекао је да ће таква одлука имати далекосежне последице на српски народ, јер признање независности Косова које је учинила било која земља не може толико да заболи као признање Црне Горе, која је одувек важила за "српску Спарту".

Шеф посланичког клуба Напред Србијо Томислав Николић затражио је одржавање ванредне седнице Скупштине Србије на којој би се повела расправа о будућим односима са Црном Гором после њене одлуке да призна независност Косова.

Заменик шефа посланичке групе Нове Србије Мирослав Маркићевић оценио је да је црногорско признање независности Косова најсрамнији потез и чин у историји те државе и народа.

"Чврсто верујемо да то није урадио црногорски народ, већ је то урадила једна не народна Влада предвођена једним човеком који је уцењен", рекао је Маркићевић.

Одлука Црне Горе "није у интересу ни грађана Србије, ни грађана Црне Горе, јер не доприноси добросуседским односима две државе", изјавила је шеф посланичког клуба Г17 плус Сузана Грубјешић.

Шеф посланичке групе СПС-ЈС Бранко Ружић је рекао је да овакав потез Црне Горе говори о лицемерју и хипокризији режима у Подгорици.

број коментара 78 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. окт 2008, 01:31) - anonymous [нерегистровани]

KRAJ

Ma mi smo sa njima zavrsili pricu ovo stoje uradjeno je neoprostivo i gotovo je!

(петак, 10. окт 2008, 22:18) - anonymous [нерегистровани]

da je vjecna crna gora

Cojstvo a?

(петак, 10. окт 2008, 18:47) - anonymousUK [нерегистровани]

da je vjecna crna gora

Takvi nam prijatelji ne trebaju

(петак, 10. окт 2008, 14:12) - Tomislav Vidovic [нерегистровани]

da je vjecna crna gora

Realnost je da nema vise Crne Gore kako brisemo istoriju tako brisemo i buducnost .

(петак, 10. окт 2008, 14:00) - RS [нерегистровани]

А сад Босна

U Bosni ce prije nastati Bejrut nego da se to desi! Jer mi, Srbi iz RS, dalje nemamo gdje, a Srbiju i Kosovo nosimo kao svoju glavu i svoje srce, e ako se neko drzne da nam to ugrozi, ponavljam, imace Bejrut!

(петак, 10. окт 2008, 12:09) - anonymous [нерегистровани]

care

Bravo Vuce,care svih careva!

(петак, 10. окт 2008, 11:48) - anonymous [нерегистровани]

Treba ih tuziti

Trebalo bi da Crna Gora bude prva zemlja koju cemo tuziti zbog priznanja nelegalne nezavisnosti Kosova.

(петак, 10. окт 2008, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

А сад Босна

Bosna i Srbija ce priznati Kosovo skupa u paketu a to nije tako daleko

(петак, 10. окт 2008, 11:43) - RS [нерегистровани]

А сад Босна

Bosna i Srbija ce priznati nezavisno Kosovo zajedno u paketu a to nece biti tako daleko

(петак, 10. окт 2008, 11:42) - anonymous [нерегистровани]

čast narodu

Svaka čast narodu Crne Gore ali Milo je morao priznavanjem nezavisnosti Kosova da plati neke stare političke dugove !!!