Вучић: Ајде, Јонузе, кажи, сачекаћу ја, што вичеш

Премијер Александар Вучић ушао је у непланирани дијалог са председником Националног савета Албанаца Јонузом Муслиуом, који му је, пред почетак обраћања студентима у Бујановцу, добацио неколико реченица "из публике".

Александар Вучић је, после отварања новоизграђане зграде високог образовања за потребе одељења у Бујановцу Економског факултета у Суботици, рекао да ће надлежне инспекције и државни органи донети одлуку о уџбеницима на албанском језику који долазе са Косова.

Претходно је председник Националног савета Албанаца Јонуз Муслиу на отварању те зграде, пре обраћања премијера, устао из публике и упитао када ће стићи уџбеници на албанском језику.

Показивао је и папире на којима је, између осталог, на албанском језику писало "тражимо уџбенике" и гласно је причао, а Вучић му је рекао: "Не мислиш ваљда да сам те се уплашио... То што, поштовани Јонузе, вичеш не значи да си у праву. Децибели и тоналитет твог гласа обрнуто су пропорционални аргументима које користиш."

"Јеси ли сада завршио?", запитао га је потом премијер, али је, пошто је Муслиу наставио да говори, помирљиво рекао: "Ајде, настави, па ћу ја после."

У једном моменту, Вучић је рекао: "Добро, Јонузе, све сам те разумео. Могу ли сада да те замолим да седнеш?", рекао је председник Владе и закључио: "Не могу књиге да се хапсе, Јонузе", а потом се обратио студентима.

Вучић је у изјави новинарима објаснио да Муслиу није питао за уџбенике на албанском језику, већ за уџбенике у којима се говори о томе да је Адем Јашари национални херој и који имају ознаку "Републике Косово", али да то тако није хтео да каже.

"Ако ви сматрате да је супер да деца и грађани Србије на такав начин то уче, онда ми то кажите. Ја не мислим", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да ће надлежне инспекције и државни органи донети одлуку о томе, а да је Министарство просвете добрим делом већ погледало те уџбенике и да је потпуно јасно о чему је ту реч.

Вучић студентима поручио да раде

Вучић се на почетку обраћања студентима захвалио Европској унији, швајцарском амбасадору у Београду Данијелу Руху и шефу Мисије ОЕБС-а у Београду Петеру Буркхарту на помоћи за изградњу нове зграде одељења Економског факултета.

"Без њих тешко да бисмо могли да завршимо зграду и да овако импресивно изгледа. Ја сам импресиониран условима који су овде пружени и српским и албанским студентима", рекао је Вучић.

Поносан је, додао је, што ће у тој згради студенти учити и на српском и на албанском језику.

Зато је и поручио студентима да раде, јер је, додао је, то најважније. "То нико не може да вам одузме. Могу да вам говоре сви шта хоће, колико хоће, а најважније је да одавде изађете са много више знања", рекао је српски премијер.

Вучић је рекао да се нада да ће Влада наставити да разговара да свима, наводећи да је уверен да ће свака размена мишљења допринети бољем животу грађана Бујановца и Прешева.

Премијер је рекао да га је и у Бујановцу и Прешеву чекало доста Срба и Албанаца који су тражили посао, наводећи да "они нису говорили којој исповести припадају, људи су само тражили посао јер желе да остану овде".

"То је посао коме ће се Влада посветити и потпуно сам уверен да ћемо направити озбиљне резултате у будућности и њима ће се дичити сви јер Влада никада неће правити разлику према својим грађанима", рекао је Вучић.

Премијер је потом доделио дипломе првој генерацији дипломираних студената.

Додељене дипломе првој генерацији студената

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да је пројекат изградње зграде, финасирала ЕУ преко својих фондова, Координационо тело за Прешево, Бујановац и Медвеђу и општина Бујановац. Истиче да слога даје велике резултате, наводећи да су у процесу изградње превазиђени бројни проблеми и предсрасуде.

Девенпорт је студентима поручио да треба да сарађују и да уче једни од других истичући да је познавање језика у комбинацији са образовањем гарант успеха.

Амбасадор Швајцарске Жан Данијел Рух и шеф Мисије ОЕБС-а Питер Буркхард поручили су да је различитост богатство и да студенти овог факултета заједно треба да раде на томе да се југ Србије развија, а да грађани остају да живе у тим општинама.

Рух је подсетио да швајцарска влада са Србијом ради на програму дуалног образовања и позвао студенте да уче, али и да се труде да што више иду на праксу у различите фирме.

Председник општине Бујановац Нагип Арифи рекао је да југ Србије није кризно жариште, већ место где ће доминирати различите културе и где ће етничке разлике представљати богатство.

Премијер Вучић је потом доделио дипломе првој генерацији дипломираних студената.

Додели диплома у новоизграђеној згради високог образовања за потребе одељења Економског факултета у Суботици присуствовали су и заштитник грађана Саша Јанковић, министар просвете Срђан Вербић и председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић, као и Мајкл Давенпорт.

Вучић је Економски факултет у Бујановцу посетио после посете Прешеву, где је обишао центар за мигранте.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво