Читај ми!

"Нећемо подизати бодљикаву жицу, грађани Србије безбедни"

Премијер Србије Александар Вучић поновио је да Србија неће подизати ограде и бодљикаве жице на својим границама и да ће спроводити контрадиверзионе прегледе, свуда и на сваком месту. Грађанима поручује да не морају да брину због терористичких напада јер ће држава учинити све како би се осећали сигурно и безбедно.

Александар Вучић је са високим комесаром УН за избеглице Антониом Гутересом обишао привремени прихватни центар за мигранте у Прешеву где су се упознали са процедуром и условима у којима мигранти бораве.

Вучић је рекао да, без обзира на то да ли ће доћи до евентуалног затварања граница у појединим земљама за избеглице, Србија неће дизати жице.

Одговарајући на питања новинара у вези са појединим најавама и спекулацијама да ће неке земље ЕУ затворити своје границе за избеглице, Вучић је рекао да би било апсолутно свеједно да ли ће наставити да прихватају 2.000 или ниједног избеглицу дневно, јер би то за пар дана значило да их у Србији буде и 20.000.

"Свака земља нека ради шта мисли да треба да ради", додао је Вучић и навео да ће Србија поштовати оно што ради ЕУ, а посебно је апострофирао Немачку и Шведску као земље које прихватају највише избеглица и брину о њима.

"Када они буду зауставили, видећемо шта ћемо радити, али ни тада нећемо подизати бодљикаву жицу", истакао је председник Владе.

"Ми нисмо скретничари, бавимо се регистрацијом људи, давањем хране, пружањем медицинског прегледа" навео је премијер и додао: "Тиме се бавимо, а не мафијашким скретничарењем на ову или ону земљу."

Како је додао, не жалимо се нити кукамо и увек смо били и бићемо добри домаћини. "Србија ће примати и показивати солидарност и хуманост према свим овим људима. То ће добро говорити о нашој земљи, али и тим људима добро о нашем народу. То ће нам се једног дана вратити кроз њихову љубав и поштовање", рекао је Вучић новинарима.

Додао је да се неће улагивати јавном мњењу нити је од оних политичара који то раде, уз оцену да смо се такве политике нагледали у последњих 20 година, а да је земља пропала.

Спроводе се контрадиверзиони прегледи 

Подвукао је да ће се на границама спроводити и да се спроводе контрадиверзиони прегледи како би се обезбедила безбедност свих грађана Србије.

На питање новинара да ли може да се предвиди ко ће прећи границу и да ли међу избеглицама има и терориста, премијер је рекао да то нико не може да предвиди.

"Контролишемо људе. Ми не можемо знати да ли је пасош који нам покажу фалсификован или није. Они чак не морају ни да нам га покажу", рекао је Вучић и додао да се избеглице региструју, да им се узимају отисци прстију и шака.

На питање колико ће избеглица Србија моћи да збрине уколико се такав захтев појави, Вучић је одговорио: "Онолико колико будемо могли."

"Ионако ће то радити државни органи, а 99 одсто становништва то неће ни видети ни осетити", рекао је Вучић.

Премијер је додао да је Србија добила знатну помоћ од УНХЦР-а, да би требало да стигне и додатни новац од Европске уније, али да је кључно хоћемо ли показати да смо људи.

"Треба да нам стигне и седам милиона евра и још 2,3 милиона евра из ЕУ. То сада постаје знатнији новац. Од УНХЦР-а следеће године требало би да добијемо 3,7 милиона што у опреми, што на различите начине. Ово није питање огромног новца, већ да ли ћемо показати да смо људи и да ли смо довољно способни и одговорни", закључио је Вучић.

Вучић је захвалио Гутересу на посети Србији и додао да ће наша земља наставити да брине о избеглицама јер су "у 99,99 одсто случајева то добри људи, протерани са огњишта, натерани да напусте земљу због тероризма и разних других разлога". 

Гутерес: Мигранте не треба поистовећивати са терористима

Гутереш је осудио све терористичке нападе који се дешавају широм света, али и истакао да мигранте не треба поистовећивати са терористима.

"Важно је рећи да није кретање миграната створило тероризам. Тероризам заједно са тиранијом и ратом, створио је мигранте, поручио је Гутереш.

Указао је да дневно кроз Прешево пролази пет до седам хиљада жена и деце који беже пред насиљем, те да није фер да се избеглице криве за оно што се догађа.

Гутереш је изразио захвалност влади и народу Србије истичући да се наша земља суочила са избегличком кризом на оправи начин, показала саосећајност, солидарност и мудрост. "По томе, Србија може да да лекцију и неким чланицама ЕУ".

Рекао је да ће УНХЦР подржати Владу како би се обезбедили најбољи услови за избеглице које ће прилазити кроз Србију у зимском периоду.

Коментаришући то што је пасош једног од терориста који је учествовао у недавном нападу у Паризу био, наводно, регистрован и у Прешеву, рекао је да не можемо кривити мигранте јер су они прве жртве тероризма.

Терористичке групе, како је навео, не само да покушавају да се прикључе избегличким групама, него и у цело друштво и то се види у многим деловима света и Европе.

Према његовим речима, стратегија Исламске државе и јесте да Европа затвори границе и истакао да грађани Европе не смеју да изгубе своје вредности због страха од тероризма.

Рекао је да Европа мора да буде уједињена како би имала капацитет и како би се створили услови да сви мигранти могу да се идентификују и распореде свим чланицама по фер квотама.

Вучић, Гутерес и министар за рад Александар Вулин обишли су шатор за попуњавање упитника, објекат у којем се региструју мигранти, односно у којем се узима отисак прста, амбуланту, монтажне кућице и шаторе које је подигао УНХЦР, као и шатор са КД контролом.

Премијер и високи комесар УН обишли су и зграду бивше дуванске индустрије, која се тренутно реновира, и у којој ће мигранти, уместо у шаторима, бити смештени током зимског периода.

Премијер је разговарао са мигрантима који су чекали у реду за регистрацију, питао их одакле долазе, како су смештени, разговарао са децом, као и са радницима који се брину о избеглицама и који раде на регистрацији.

Након Прешева, Вучић је у Бујановцу обишао одељење Економског факултета у Суботици. Студентима је поручио да буду марљиви, да уче, јер је то најважније и да знање нико не може да им одузме.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и високи комесар за избеглице УН Антонио Мануел де Оливеира Гутерес обишли су камп за прихват избеглица у Миратовцу и привремени Прихватни центар за мигранте у Прешеву.

Вулин и Гутерес су се упознали са условима у којима мигранти бораве у том кампу и разговарали са здравственим радницима, волонтерима и избеглицама које у Србију стижу са Блиског истока.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво