Читај ми!

Лајчак: Питање Косова у Унеску решити бриселским дијалогом

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак изјавио је да је Словачка гласала против пријема Косова у Унеско зато што свет од Приштине и Београда очекује да такве предлоге дају на основу узајамног договора, као што су својевремено чиниле Чешка и Словачка.

"Желимо да то партнери Косово и Србија тумаче као својеврсну поруку да међународна заједница очекује од њих да такве предлоге подносе на основу узајамног договора и уз узајамну сагласност, онако како су то својевремено чиниле Чешка и Словачка", рекао је Лајчак током посете Босни и Херцеговини.

Словачки министар упозорио је да компликована и осетљива питања морају да се решавају у оквиру дијалога Београда и Приштине о нормализацији односа.

"Наш интерес је да дијалог јачамо. Један од разлога зашто смо заузели негативан став јесте то да та тема није била предмет дијалога и плашимо се да би могла да га погорша", рекао је Лајчак.

То што је Словачка била међу земљама које су у понедељак гласале против пријема Косова у Унеско, према речима Лајчака, у складу је са ставом Словачке о непризнавању независности Косова, али није непријатељски став према Косову.

"Словачка је подржавала или, у најмању руку, није кочила интеграцију. Истовремено говоримо о важној улози дијалога Београда и Приштине", рекао је Лајчак.

Косово јуче није примљено у Унеско, а на гласању су од 142 чланице 92 гласале за, док их је 50 било против. Уздржаних је било 29.

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи