Читај ми!

Кустурица: Одлука у Унеску – реакција новог светског поретка

Одлука Генералне конференције Унеска да одбије пријем самопроглашеног Косова у ту организацију јесте добра реакција новог светског поретка и можда највећа политичка победа, рекао је режисер Емир Кустурица.

Одлука је добра не само зато што ће бити сачувана светска културна баштина већ и зато што говори о буђењу биполарног света у коме УН нису више место где се спроводи воља једног народа, него се полако успоставља нови свет, рекао је Кустурица.

"Ово је реакција новог светског поретка, добра реакција. Донедавно су у том истом свету жмурили када су вандали рушили богомоље, у међувремену се свет изгледа променио", указао је Кустурица за портал Искра, пренели су бањалучки медији.

Он је истакао да је то "глас оних којима смета рушење Палмире, вандализовање месопотамских трагова културе, а сада су дошли до закључка да није згодно да они који су секирама скидали крстове са манастира буду и чувари те баштине".

Кустурица је указао да је највећа победа да постоји свест која, ипак, држи до културе и традиције и која не дозвољава да се секирама одсеку наши корени.

"Ова одлука је за нас, после резолуције о Сребреници, на којој су посебно инсистирали Енглези и Американци и која такође није усвојена, можда и највећа политичка победа", рекао је Кустурица.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво