Читај ми!

Ђурић: Не Косову у Унеску равно "малом чуду"

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је одлуку Генералне конференције Унеска да не прими Косово у ту организацију као велики успех за Србију раван "малом чуду" и као победу разума.

"То је велики успех који није дошао случајно и резултат је великог рада и труда званичника Србије, који су обавили више десетина разговора са представницима многих земаља света", рекао је Ђурић гостујући у емисији "Око" на РТС-у.

Ђурић је поручио да ће Србија у дијалогу са Приштином наставити да се бори за заштиту културне баштине и живих светиња на Косову и Метохији, додавши да Београд неће одустати од заштите свог националног интереса на Косову.

Подсетио је да Србија већ годинама инсистира да се разговара о културној баштини, али да је Приштина "бежала од тога".

Ђурић је нагласио да Србија веома цени подршку свих земаља које су гласале "против" , истакавши да "Србија добро гледа и памти ко се како понашао према њој и да ће то знати да цени".

Оценио је да је такав исход гласања "раван малом чуду" ако се има у виду "ко је све ишао
против Србије и колико активно су лобирали против Србије и са којим ресурсима".

Ђурић је додао да не очекује да ће албански лобисти широм света стати, али да ће Србија као и до сада наставити да брани и штити наше интересе и културну баштину на Косову.

Србија стално шаље поруку да не жели са Албанцима конфликт већ разговоре, "али не засноване на гажењу Србије", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Србија ни убудуће неће прихватити чланство Косова у међународним организацијама, јер само целовита Србија то може бити.

Закључио је да Косово у Унеску може бити само као саставни део Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара