Читај ми!

Русијa и Британијa, задовољство и разочарање због Косова

Стална представница Русије у Унеску Елеонора Митрофанова наводи да је исправна одлука Генералне конференције те организације на којој је одбачен захтев Косова за чланство. Амбасадор Велике Британије на Косову Руари О'Конел разочаран одлуком Унеска.

Елеонора Митрофанова подсећа да је одржано гласање о резолуцији о пријему Косова у састав чланица Унеска и резултат је такав да није прикупљено две трећине гласова.

"Зато Косово није примљено у састав Унеска. Сматрамо да је то исправно, јер је нужно да Косово испуни обавезе које је преузело и у оквиру преговора ЕУ и поводом одржавања културног наслеђа", рекла је Митрофанова агенцији РИА Новости.

И амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин задовољан је због данашње одлуке Генералне конференције Унеска да одбије предлог о чланству Косова у тој организацији, наводећи да је одушевљен послом који је обавила Србија да би спречила неправду.

"Одушевљен сам тим послом који су обавили Србија, српско руководство и сваки Србин, да би се спречила неправда. Потврђују се речи Светог Александра Невског да Бог није у снази, него у истини", рекао је Чепурин.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је данашњим гласањем, Генерална конференција потврдила своју посвећеност начелима међународног права, утврђеним у Резолуцији 1244 Савета безбедности УН која остаје правоснажна.

"С обзиром на то да је под администрацијом Уједињених нација, Косово се не може сматрати државом која има правни идентитет, те стога не може тражити чланство у једној међународној организацији", наводи се у саопштењу, пренео је Тасс.

"После дугих дебата, на видело су избиле велике разлике међу ставовима држава чланица о том питању и одржано је гласање на којем је потврђено да је покушај Приштине да постане независна чланица Унеска био преурањен", наводи Министарство.

Како додаје, као резултат гласања, подржаваоци чланства Косова у Унеску нису успели да обезбеде две трећине гласова колико је за то било потребно, док је 50 држава гласало против таквог предлога.

"Тиме је Генерална конференција Унеска потврдила да је посвећена начелима међународног права, утврђеним у Резолуцији 1244 Савета безбедности која остаје у потпуности правоснажна", закључује се у саопштењу.

Амбасадор Велике Британије на Косову Руари О'Конел разочаран је одлуком Генералне конференције Унеска да не прими Косово у чланство те специјализоване агенције УН.

О'Конел је на свом Фејсбук налогу написао да је снажно лобирао за пријем Косова у ту организацију јер сматра да је то праведно, те да је, како каже, уверен да би таква одлука била не само у корист Косова, већ и региона.

"Делимо разочарање са Косовом поводом непримања у чланство Унеска. Снажно смо лобирали јер је то нешто што је требало урадити. И веровали смо да ће од тога имати користи и Косово и читав регион. Кампања је била професионална, достојанствена и храбра, и земља треба да буде на њу поносна. Са њом су се сложиле 92 земље. Косово би било – а и биће у будућности – вредан члан Унеска. То би за ту организацију била добра вест", написао је О’'Конел.

Генерална конференција Унеска одлучила је данас у Паризу да Косово не прими у чланство те специјализоване агенције УН.

Раније данас захтев су подржале 92 земље учеснице Организације, од потребних 95, против је било 50 земаља а уздржало се од гласања њих 29.

РИА Новости подсећа да су власти косовских Албанаца прогласиле независност уз подршку водећих западних земаља 2008. године, а да Русија, земље групе БРИКС (Бразил, Индија, Кина, Јужна Африка) и низ земаља Латинске Америке, Азије и Африке признају Србију у њеним границама, које укључују територију Покрајине.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи