Николић: Важно за цео свет да буде мање уздржаних

Председник Србије Томислав Николић захвалио се амбасадору Александру Чепурину зато што је Русија гласала против пријема Косова у Унеско на седници Извршног савета те организације у Паризу.

Томислав Николић је нагласио да је ово још једна у низу потврда искреног пријатељства Русије према Србији и изразио очекивање да ће на гласању о пријему бити мање уздржаних земаља, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Србије.

"То је питање од прворазредног значаја за цео свет, зато што се ради о светској баштини и о томе треба да се изјасни међународна заједница. То је хришћански запис, без кога не би само Србија била изложена забораву, већ и цивилизација уопште", рекао је Николић.

Председник Србије је нагласио да је тужна чињеница да је свет толико подељен око Србије и да постоје тачке спорења и тачке сагласности међу великим силама, али да не постоји тема која толико поларизује у свету.

Николић је изразио очекивање и наду да ће на Генералној конференцији гласањем против пријема Косова у Унеско, свој пуни смисао добити правда и да ће српска баштина остати у власништву и под надзором свог титулара, Српске православне цркве и Србије.

Амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин рекао је да та земља пажљиво прати ситуацију и чини напоре да помогне колико може.

"Ви се активно залажете, председниче, и постигли сте поводом тога потпуну сагласност са свим релевантним факторима", нагласио је Чепурин.

Коментаришући актуелну политичку ситуацију на међународном плану, Чепурин је констатовао да се Русија залаже за сарадњу, упркос томе што неки желе да се одржи ситуација униполарног света.

Нагласио је да је свету потребан нови поредак у коме неће доминирати само једна сила. Русија жели добру сарадњу са Европском унијом и посвећена је трајном миру и стабилности у свету, подвукао је Чепурин.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара