Читај ми!

Николић: У случају признања Косова избио би грађански рат

Србија жели да буде у Европској унији, то и ја желим, али Србија никада неће признати независност Косова и Метохије, рекао је председник Србије Томислав Николић делегацији новинара из Немачке.

У једночасовном разговору са немачким новинарима, Николић је оценио "да смо веома близу тога да Европа потпуно отвори своје карте" и указао да не зна зашто је неко у Бриселу изгубио живце, преноси Фонет.

"Могли су да нас овако још третирају као да нас поштују", рекао је Николић, који сматра да је "знак да нас не поштују превише" то што је премијер Србије на неформалној вечери у уторак у Бриселу дочекан са новим захтевима и амандманима о којима ништа није знао.

Николић је истакао да не одустаје од идеје да Србија буде члан ЕУ, као и да, све док је то могуће, она жели да учествује у разговорима са Приштином и у Бриселу са ЕУ, све док ЕУ не одустане од тих разговора.

Унија може да одустане од разговора тако што би "огољено" рекла да треба признати независност Косова и Метохије, објаснио је Николић и констатовао да "они, међутим, избегавају да кажу да ми треба да признамо независност Косова и Метохије".

Николић сматра и да је Србија сада, после свих похвала за реформе које спроводи ова влада, враћена много година уназад у односу са ЕУ.

"Да ли је Србија направила неку грешку? Није. Да ли се догодило нешто ново? Није. Мислим да је само постала брутално отворена политика захтева да Србија призна независност Косова и Метохије", оценио је Николић.

Према његовим речима, можда ће се некада у Србији родити политичар који ће рећи да треба признати независност Косова и Метохије и победити на изборима, али данас то није могуће.

Осврћући се на разговоре са Приштином у Бриселу, Николић је рекао да ЕУ доставља оквир у којем се разговара и да је "овај нови оквир – оквир ЕУ".

"Отворено ћу вам рећи – нешто ми личи на ултиматум Аустроугарске Србији", оценио је Николић и приметио да се немачки новинари "мрште" на то поређење, за које не би волео да се искористи у насловима њихових текстова.

Николић је подсетио да је Аустроугарска после Сарајевског атентата тражила да њени полицијски инспектори у Србији истражују позадину, док се данас од Србије тражи да подноси извештаје Приштини о раду полиције и правосуђа у Србији.

Сматра да би, у случају да Србија призна независност Косова, дошло да грађанског рата и да је у то убеђен.

Николић је, позивајући се на судбину некадашњег југословенског и српског председника Слободана Милошевића, подсетио да су грађани били пресрећни када је престало бомбардовање, али да су га после казнили на изборима јер је напустио Косово и Метохију.

Та веза Срба са Косовом и Метохијом је судбоносна, напоменуо је Николић, који је, поводом захтева Косова да постане члан Унеска, оценио да је "почела офанзива за понос српског народа".

Сложио бих се да Албанци чувају оно што су Албанци градили и да са том баштином буду члан Унеска, а да Срби чувају оно што је српска културна баштина, рекао је Николић.

Он је, при томе, предочио да Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација омогућава повратак једног броја српских војника и полицајаца на Косово.

Наши векови се виде у камену, "а не знам у чему се виде, где ви налазите трагове албанског присуства на Косову и Метохији старије од 50 година", упитао је Николић и констатовао да су и џамије нове.

Говорећи о мигрантској кризи, он је истакао "најљудскији однос Србије према избеглицама показан у Европи", али је указао да је о хуманости лако говорити са стране.

Људска себичност се покаже тек када избеглице дођу код вас. Интересује ме како ће реаговати грађани појединих европских земаља када, гледано у проценту према броју становника, буду имали толико избеглица колико Србија, рекао је Николић.

Упитан о односима са Москвом, Николић је рекао да Србија не мора да уводи санкције Русији и поручио да би Унија "отворено требало да нам каже ако нас због тога кажњава".

"Званични став ЕУ је да овај наш став према Русији још може да се толерише и то је добро", нагласио је Николић.

Истиче да је Босна и Херцеговина суверена држава и да је Србија њен добар сусед, али је оценио да та држава не функционише.

За то нису криве ни Србија, ни Хрватска, објаснио је Николић, који сматра да је кривица на ЕУ, која води рачуна о тој држави.

Европска унија своје грешке не може да исправља тако што ће наметати нова решења, БиХ је држава у којој народи треба да се договарају, поручио је Николић.

Указује да је то нефункционисање БиХ осетио једном када је требало да чланови Председништва БиХ бораве у Београду, па су двојица одустала, као и када је позван да дође у Сарајево, али је један члан рекао да није добар тренутак.

"Не знам када ће се сва тројица чланова Председништва БиХ сложити да ме поново позову да дођем у Сарајево, али ћу, наравно, одмах отићи", закључио је Николић.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво