Читај ми!

Ослобођен Аљбин Курти, полиција поклекла пред демонстрантима

Две особе повређене у сукобу полиције и присталица опозиције у центру Приштине, после хапшења лидера Покрета "Самоопредељење" Аљбина Куртија. Каменице, сузавац и најмање двоје повређених, Курти ослобођен, јављају приштински медији.

Косовска опозиција прогласила је "велику победу", пошто је после сукоба демонстраната са полицијом, из притвора пуштен Аљбин Курти, чиме су тензије у Приштини измакнуте са ивице општих сукоба.

Присталице Куртијевог покрета су каменицама засуле полицијску станицу у којој је неколико сати провео њихов лидер, а полиција је одговорила сузавцем. Сукоби и деструкција у великој мери су паралисали град, а полупано је и седиште Демократске партије Косова Хашима Тачија и, наводно, запаљено неколико аутомобила.

Почетак хаоса означила је невешто осмишљена одлука власти у Приштини да зауставе Куртија док се враћао из Скопља и одмах га спроведу у затвор, што је опозиција оценила као "киднаповање".

Осим Куртија, ухапшен је био и Глаук Коњуфца, високи функционер "Самоопредељeња" као и још двојица активиста тог покрета.

Према изјавама очевидаца, демонстранти су каменицама полупали прозоре на полицијској станици, а полиција је узвратила сузавцем. Најмање један учесник демонстрација је повређен.

У налету Куртијевих присталица страдало је и седиште Демократске партије Косова Хашима Тачија, а Бота сот јавља да је запаљено неколико аутомобила.

Посланици опозиционих партија, Покрета "Самоопредељење" и Алијансе за будућност Косова 8. октобра су блокирали рад Скупштине Косова у знак протеста због Бриселског споразума Приштине и Београда, а у једном моменту Курти је активирао сузавац у сали.

Приштински медији су јавили тада, позивајући се на изјаве правних стручњака, да би због тога Аљбин Курти могао да буде осуђен на казну затвора.

 

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво