Читај ми!

Вучић: Србија захвална Британији на подршци

Премијер Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре са министром спољних послова Велике Британије Филипом Хамондом да су имали дуг разговор и захвалио Великој Британији на подршци, нарочито после поплава. Филип Хамонд је изјавио како је кључ за улазак у ЕУ нормализација односа са Приштином.

Премијер Александар Вучић је рекао да је прихваћен предлог Хамонда да се успостави стратешки дијалог Србије и Велике Британије, како би имали сталне контакте и како би могли стално да се консултујемо.

Вучић је нагласио да је у разговору са Хамондом било речи о мигрантској кризи, о реформама и европском путу Србије.

"Србија прихвата сва решења у вези са мигрантском кризом, ми не кукамо, радимо да се људски понашамо према онима који долазе из ратом захваћених подручја, ако будемо имали и значајнију улогу, прихватићемо је", нагласио је Вучић.

Вучић истиче како Србија не тражи ни од кога ништа и додаје како не можемо да добијемо велике суме као неке земље ЕУ које се такође налазе на мигрансткој рути.

"Те земље су добиле 20 или ће добити 20 пута више. Али за нас је боље да не добијемо ништа, него да будемо понижени износом. Не тражимо ничији новац и не заговарамо европске вредности зарад фондова. Ми смо на нашем европском путу јер верујемо у европске вредности. Знате, ако дајете, неким земљама које су примиле четири пута мање избеглица него ми, они ће добити 190 милиона, а Србија седам милиона, онда нам немојте давати ни то", истиче Вучић.

Премијер је нагласио да је било речи о питањима у региону, о иницијативи Косова за пријем у Унеску, о стабилности у региону.

Вучић је захвалио Хамонду што је на леп начин говорио о нашим реформама, и додао да Србија прихвата критике.

"Увек ћемо бити ту да саслушамо боље идеје од оних који имају више искустава у спровођењу реформи", каже Вучић и захвалио је Британији на подршци европском путу Србије.

Премијер Вучић очекује да до краја године буду отворена поглавља 32 и 35, а да почетком наредне године буду отворена и поглавља 23 и 24 у процесу придруживања Србије Европској унији.

Нормализација односа са Приштином кључна за улазак у ЕУ

Министар спољних послова Велике Британије Филип Хамонд изјавио је како је имао конструктиван дијалог са премијером Вучићем и подсетио како се у Србији доста тога десило од његове последње посете Београду у јануару.

Хамонд подсећа како две земље имају дубоке историјске односе и да су и Србија и Британија решене да ојачају те односе у будућности.

Указује како Британија препознаје велики утицај који миграциона криза има на Србију и додаје како жели да похвали напоре Владе које предузима.

"Према избеглицама се понашају са великим поштовањем. Ми помажемо Србији кроз билатералну помоћ и наставићемо да помажемо", подвлачи Хамонд.

Истиче како је за сваку похвалу председавање Србије Оебс-у и додаје како то ствара позитивну слика у ЕУ.

Говорећи о преговарачким поглављима, Хамонд каже да се нада да ћемо видети барем једно поглавље до краја године, јер су поглавља од суштинске важности да се остане на путу ка ЕУ.

"Поздрављамо начин на који се цивилно друштво ангажовало у процесу евроинтеграција", наводи британски министар и додаје како су важне економске и политичке реформе које иду заједно.

Хамонд подвлачи како је нормализација односа са Приштином један од кључних услова за улазак у ЕУ.

На питање да ли сматра да српско културно наслеђе на Космету треба да припадне Албанцима, Хамонд одговара да политичка дебата не сме да се фокусира на прошлост.

"Јутрос смо разговарали о питању чланства у Унеску. Разумемо да није у интересу да се политичка дебатата фокусира на питања из прошлости. Велика Британија сматра да ће Косово постајањем чланице Унеска имати додатне обавезе да прихвати и заштити српско културно наслеђе на Косову. Уласком у Унеско Косово ће преузети обавезу да заштити све културе и традиције", понавља Хамонд.

Поздравља улогу Србије у региону и додаје како је Велика Британија заитересована за то да се види напредак у БиХ.

"Предложени референдум у БиХ је у супротности са будућношћу и напретку ка ЕУ зато поздрављамо утицај Србије да се тај референдум не одржи", наглашава Хамонд.

Закључује како ће Британија наставити да подржава Србију да превазиђе све препреке које се појаве на европском путу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво