Читај ми!

Живот Срба у Гњилану

Косовско Поморавље са више од 30.000 Срба највећа је српска средина на Косову и Метохији, јужно од Ибра, али у самом Гњилану је тек неколико Срба. Екипа РТС-а посетила је Гњилане које је 1999. остало без око 15.000 Срба.

По доласку снага Кфора у јуну 1999. године у Гњилану је завладало безакоње. Учестала су убиства, киднаповања и прогон Срба. Биланс је сто четворо убијених и око петнаест хиљада прогнаних грађана српске националности.

У самом Гњилану данас живи око 50 Срба. Окупљају се код цркве Светог Николе у некадашњој улици Стојадина Трајића, где се кажу, осећају најсигурније.

Милован Бушатовић из Гњилана каже да је некада та улица била цела српска са три куће Албанаца, а сада је све то продато Албанцима из Бујановца, Прешева и Медвеђе.

У црквеном дворишту, готово нечујуно, у оронулој згради одржава се настава за ученике ОШ "Вук Караџић". На часовима је 17 ђака, углавном из суседног Ливоча, а из Гњилана је само један ученик.

"Не видим неку светлу будућност јер после завршене школе требало би да траже посао у албанским институцијама, а ту места за Србе нема", каже Данијела Петровић, наставник О.Ш."Вук Караџић" Гњилане.

Цркву непрекидно обилазе мештани поморавских села, који на малим тезгама нуде своје производе. Захваљујући томе стиче се утисак да Срба у граду има много више.
Наставница из Гњилана Слађана Митровић поручује свима да могу слободно да дођу. 

Недалеко од цркве живи породица Тодоровић са једанаест чланова. У дворишту две породичне куће и четворо деце.

Споменик са ликом кнеза Лазара одавно више није у центру града. Ни једној српској институцији у Гњилану није омогућено да ради, па ни Центру културе "Зарија Р. Поповић" чију зграду користе искључиво Албанци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво