Читај ми!

Протести због пројекта "Београд на води"

Протест грађана који је организовала Иницијатива "Не давимо Београд" против почетка реализације пројекта "Београд на води", завршен је након три и по сата. Такође, Демократска странка и Нова странка организовале су протест због "Београда на води".

Поводом почетка изградње "Београда на води", одвојено су одржани протести Иницијативе "Не давимо Београд" и Демократске странке заједно са Новом странком. 

Организатори протеста Иницијативе "Не давимо Београд" поручили су да је пројекат "Београд на води" штетан по јавни интерес грађана, позвали премијера Александра Вучића да одустане од њега и најавили да ће наставити борбу и протесте против реализације пројекта, преноси Танјуг. 

Скуп је обезбеђивао велики број припадника полиције, са опремом за разбијање демонстрације, који нису дозволили прилаз згради "Геозавода", где је првобитно био најављен протест.

Учесници протеста су узвикивали "Издаја" и "Лопови", носили беле и жуте заставице на којима пише "Наш град", а из приколице камиона, који је био импровизована бина, обраћали су се говорници и организован је наступ једног хора.

Демократска странка и Нова странка организовале су после подне протест против почетка реализације пројекта "Београда на води".

На челу колоне грађана били су председник београдског ДС-а Балша Божовић, председник Нове странке Зоран Живковић, потпредседник те странке Владимир Павићевић, портпарол ДС-а Александра Јерков, бивши министар одбране Драган Шутановац.

Полиција је првобитно зауставила грађане на улазу у Карађорђеву улицу, али их је пустила да уђу у њу и зауставила их код "Миксер хауса", не дозвољавајући им да приђу згради Геозавода.

Неколико грађана покушало је да пробије полицијски кордон и да дође до те зграде, али су их припадници полиције спречили у томе. 

Двојица младића, обучених као Арапи, поставили су белу кутију од стиропора на коловоз, на којој пише "Београд на води- превара века" и "Грађани Београда", као импровизовани камен темељац.

Председник ГО ДС-а Балша Божовић, обраћајући се окупљенима, рекао је да ово није крај борбе против пројекта "Београд на води" и најавио да ће наредне недеље ДС поднети кривичне пријаве против одговорних.

"Постављање камена темељца, одговорно тврдимо, највећа је превара у историји овог града и ове земље", рекао је Божовић и додао да су организовали протестни скуп, како би указали да су, како тврди, прекршени закони и Устав Србије.

Божовић тврди да се овде не гради никакав "Београд на води", већ да "напредњаци и њихови пријатељи" граде шопинг центар, хотел и кафану и то је, како је рекао, искључиво у њиховом интересу, а не у интересу грађана.

Председник Нове странке Зоран Живковић позвао је окупљене да не нападају полицију, јер, како је рекао, они само раде свој посао.

Заменик председника Нове странке Владимир Павићевић рекао је да је "Београд на води" антимодернизацијски пројекат и да је то "гола отимачина".

"Тај пројекат показује понижавајући однос власти према грађанима и према струци, која је рекла да је "Београд на води удар на два века урбаног развоја Београда".

Грађани су носили транспаренте са сликом премијера Вучића, на ком пише "готов је", као и оне на којима пише "Београд на води- превара века", а узвикивали су "Издаја", "Лопови".

Окупљени грађани вратили су се до Зеленог венца, где су завршили протестну шетњу и разишли се.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи