Селими: Битка за Унеско најважнија после борбе у суду у Хагу

Заменик косовског министра спољних послова Петрит Сељими оценио је да је битка за пријем Косова у Унеско, "због пропаганде Србије", друга најважнија борба коју Косово води после борбе вођене када је Србија тражила мишљење Међународног суда правде у Хагу о проглашењу независности Косова.

Петрит Селими је подсетио да је, захваљујући "огормном броју земаља" које су подржале захтев Косова за пријем у Организацију УН за образовање, науку и културу, пријава Косова на званичном дневном реду Извршног одбора те организације, који ће о томе расправљати октобра, објављено је у Приштини, преноси Бета.

Селими је рекао да ће гласање бити почетком новембра и додао да су Косову за пријем потребни гласови две трећине чланица.

Шеф српске дипломатије рекао је јуче да је Албанија поднела захтев за пријем Косова у Унеско и да ће се против тога водити тешка борба.

Заменик премијера и косовски министар спољних послова Хашим Тачи написао је јуче на друштвеним мрежама да је захтев Косова за пријем у Унеско подржао "рекордан број од 44 земље" и да је, захваљујући томе, Косово на званичној агенди Унеска за пријем у чланство.

Тачи је написао да Унеско за Косово представља платформу за развој образовања, науке, културе, животне средине, слободе изражавања и заштите наслеђа.

Такође је објавио и списак земаља-спонзора захтева за пријем Косова у Унеско.

То су Албанија, Аустрија, Бахреин, Белиз, Буркина Фасо, Чад, Костарика, Обала Слоноваче, Данска, Доминиканска Република, Ел Салвадор, Естонија, Финска, Француска, Габон, Гамбија, Немачка, Гана, Гранада, Гвинеја, Хаити, Хондурас, Ирска, Јордан, Литванија, Лесото, Холандија, Оман, Панама, Папуа - Нова Гвинеја, Катар, Саудијска Арабија, Сенегал, Словенија, Сомалија, Јужни Судан, Шведска, Того, Турска, Уједињени Арапски Емирати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се