Читај ми!

Важна размена искуства о ЕУ интеграцијама у региону

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да Србија има напредан институционални оквир који дефинише улогу цивилног друштва у оквиру процеса европских интеграција.

Јоксимовић је учествовала на регионалној конференцији о сарадњи државе и цивилног друштва у процесу европских интеграција која се одржава у Будви заједно са министрима спољних послова и европских интеграција региона земаља Западног Балкана.

Према њеним речима, министри су објашњавали на који је начин цивилно друштво укључено у процес европских интеграција.

"Имала сам задовољство да представим да Србија има напредан модел укључености цивилног друштава у процес европских интеграција, не само преко Националног конвента, већ и преко 600 различитих организација. Показали смо да имамо институционални оквир који дефинише улогу невладиног сектора и цивилног друштва у најширем смислу", рекла је Јоксимовићева за Танјуг.

Она је оценила да је Србија ту међу напреднијима у региону и да то доприноси квалитету нашег даљег европског пута.

"Разговарало се и о регионалној сарадњи која није услов за чланство у ЕУ, али је једно снажно политичко очекивање да се односи у региону побољшају и да су они политички предуслов за успешнију комуникацију на пољу европских интеграција", рекла је Јоксимовићева.

Министарка је колегама пренела да сматра да не сме да се дозволи да регион Западног Балкана поново буде третиран као неки безбедносни проблем и да се говори само о потреби регионалне стабилности.

"Она наравно јесте важна, али уверена сам да је далеко важније да економски сарађујемо, да размењујемо искуства", закључила је Јоксимовић уз оцену да је њена порука наишла на добар одјек.

Конференција у Будви је завршни догађај на пројекту "Регионални конвент о европској интеграцији" који спроводи Европски покрет из Црне Горе, Србије и Албаније и Словачка асоцијација за спољну политику, уз подршку немачког Пакта за стабилност и Вишеград фонда.

Јоксимовић и Црнадак о европским интеграцијама Србије и БиХ

Министарка се на маргинама скупа састала са министром спољних послова Босне и Херцеговине Игором Црнадаком.

Они су се сагласили да је процес европских интеграција добар оквир за продубљивање и напредак у односима две државе по бројним питањима.

Двоје министара су разговарали о процесу европских интеграција и сарадњи две државе на том пољу, а Јоксимовић је нагласила да је за сваку земљу важно да одреди понаособ своје потребе и капацитете како би на најбољи начин искористила свој потенцијал на путу ка чланству у ЕУ.

Упркос чињеници да је свака држава специфична и да се процеси европских интеграција разликују, па их је тешко упоређивати, министри су оценили да државе у том процесу треба међусобно да сарађују и размењују искуства, наведено је у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Јоксимовић је истакла да је Србија спремна да пружи Босни и Херцеговини помоћ на техничком нивоу у процесу усклађивања законодавства са европским, ораганизацији преговарачке структуре, припреми кандидатуре за пријем у чланство као и у свим изазовима са којима ће се суочавати на путу у ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво