Половином септембра рационализација у јавним службама

Mинистарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички каже за РТС да би рационализација у јавним службама требало да почне већ половином септембра. После првог круга рационализације анализираће се у којим секторима недостаје кадар. У најави запошљавање лекара до краја године, наводи Удовички.

Koри Удовички је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да у овом тренуку министарство ради на томе да пошаље квоте локалним самоуправама који је максимални број запослених који могу да имају и напомиње како је планирано да би рационализација јавних служби могла да почне већ половином септембра.

"Морамо да водимо рачуна да рационализација траје већ две године, јер је на снази забрана запошљавања. До краја ове године ћемо имати мање око 30.000 запослених у државној служби. Дакле, мање оних који раде у области културе, школства, здравства у ономе што се зове држава, а не јавна предузећа", подвлачи Удовички.

Напомиње да у овом тренутку свако министраство ради на томе да се јасно дефинише који је максимални број радника који је неопходан и додаје како је за отпремнине обезбеђено већ пет милијарди које, како каже, не сумња да ће бити довољне.

Истиче како још увек не постоје никакви спискови, јер је закон рекао да број запослених мора да се смањи, а да ће у оквиру тога бити одређено који је то максимум радника и на којим радним местима.

Указује како је то део посла који се тиче рационализације, а који ће се обављати у наредне две године.

"Када припремимо план где има вишкова, онда идемо на то да видимо у којим областима недостају кадрови", каже Удовички и додаје како се због недостатка лекара нова запошљавања овог кадра могу очекивати већ до краја године.

Као један од неопходних кадрова, Удовички напомиње и стручњаке који би могли да нам помогну у убрзавању уласка у ЕУ, као и планирању трошења новца добијених из фондова.

На питање да ли се очекује да дође и до укидања одређених агенција приликом рационализације, Удовички каже да ће бити укидања агенција али исто тако и спајања.

Подсећа како није установљено да има непотребних агенција, али како је уочено да има преклапања функција.

Додаје да још увек није спремна да говори о којим се то агенцијама ради и подвлачи како све агенције имају око 3.000 запослених, што је како каже, мање него што се у јавности мисли.

Министарка Удовички најављује и нови Закон о општем управном поступку, који ће како каже грађанину омогућити да се жали на квалитет услуге коју је добио, док ће институције морати да међусобно размењују податке о информацијама од јавног значаја.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(недеља, 30. авг 2015, 17:18) - anonymous [нерегистровани]

Za neobavestene (Kog - septembra?), da kazem, da se mesec septembar.......

......ponavlja (pojavljuje), svake - godine!!!

(недеља, 30. авг 2015, 17:03) - MB [нерегистровани]

Kog septembra?

Ove priče slušamo već godinama, kada će se krenuti u akciju?

(недеља, 30. авг 2015, 14:13) - anonymous [нерегистровани]

Novi Zakon o opštem upravnom postupku

Nacrt novog Zakona o opštem upravnom postupku predstavlja čistu katastrofu, prepisan hrvatski Zakon o općem upravnom postupku. Sadašnji zakon manjka jedino u oblasti elektronskog opštenja sa organima uprave, sve ostalo je na mestu i koristi se još od 1930.godine...

(недеља, 30. авг 2015, 10:10) - Световид [нерегистровани]

Временски рокови код нас су клизбог карактера?

Добра је заимисао да су поступно у Круговима(наизменично) реорганзује дравна управа и организације, да се вишак пошаље у пензију, или да се део пребаци на нова радна места где несдостају кадрови!

Али све то пада у воду јер се ОДУГОВЛАЧИ, договори,планови се не остварују ни приближно зацртаном динамиком, вероватно је у питању недостатак припремних радова и храбрсоти.

Ако се одуговлаћи то је и опструкција некога или неке организације, у+век су у питању људи, лош и неетичан менаџмент.

Кип д'плен.


(недеља, 30. авг 2015, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

mudro

Odeljenje A menja mesta sa odeljenjem B a odeljenje C uzima godisnji odmor, naravno placeni!
Ma, nema od ovoga nista....jer.....nijedna vlast nece davati otkaze par meseci pred izbore!!!

(недеља, 30. авг 2015, 09:53) - anonymous [нерегистровани]

Gde su rezultati?

Dosta price, gde su rezultati? Koliko ima zaposlenih u drzavnoj upravi, kada ce platni razredi, smanjenje administracije? Elektronska uprava i dokumenti preko interneta - naucna fantastika! Dokle bre?

(недеља, 30. авг 2015, 09:44) - Ана [нерегистровани]

Похвала

Свака част Вучићу!