Читај ми!

Вучић: Потписани споразуми у Бриселу, формирана Заједница српских општина

Премијер Александар Вучић рекао је за РТС да је у Бриселу постигнут договор око свих тема. Сада имам поруку за наш народ на Космету, донели смо добре споразуме – формира се ЗСО са широким овлашћењем, навео је Вучић и додао да српски народ има разлога да буде задовољан. Потписани споразуми Београда и Приштине су значајно достигнуће, оценила висока представница ЕУ Федерика Могерини.

После целодневних разговора у Бриселу, премијер Александар Вучић рекао је да су постигнути договори о формирању ЗСО, телекомуникацијама, "Парку мира" и енергетици и да су сви споразуми потписани.

"Сада имам поруку за наш народ, пре свега народ на Космету, донели смо добре споразуме који њима гарантују не само безбедност и сигурност већ и опстанак радних места", нагласио је премијер, који је предводио српску делегацију на данашњим преговорима Београда и Приштине у Бриселу.

Истакао је да је формирана Заједница српских општина, која ће имати широка овлашћења.

Имаће свог председника и потпредседника, одлучиваће и о здравству, школству, урбанистичком и руралном планирању, економском развоју..., рекао је Вучић и додао да је изузетно значајно и то што ће ЗСО моћи да се финансира из Србије без пореза, такси и царина.

"Мислим да смо одличан посао обавили за наш народ, обелоданићемо све споразуме. Ићи ћу на Косово и Метохију, у свих 10 српских општина, и говорити нашем народу, и мислим да ће бити задовољни оним што смо постигли", каже премијер.

Објаснио је да су преговори, који су трајали од јутра, вођени са представницима Европске уније и да се српска делегација, у складу с оним што је раније најавио, тек на крају дана срела са Албанцима.

Вучић је навео да је прво постигнут договор о телекомуникацијама и то је, нагласио је, први пут од 1999. да је Србија "успела да легализује своју позицију". У овој области се, како каже, ништа не мења.

"Чуо сам да неко помиње позивни број. Заборавили су да кажу да Срби са Косова и даље окрећу само 011, 018, 034 и обрнуто када зову градове у централној Србији. Ми када зовемо Митровицу окрећемо само 028, без позивног броја", каже премијер.

Истиче да се постигнутим договорима признаје Телеком, а да ће "Електродистрибуција Србије" имати ћерку компанију на Косову која ће бити и снабдевач и трговац електричном енергијом.

Што се тиче енергетике, покушали су да нас варају око имовине, додаје Вучић и истиче да српска страна на то није пристала.

"Реч је о имовини Републике Србије, у складу са Уставом Републике Србије. Ја сам рекао да нећу да потпишем да је њихова имовина у енергетици, секире и ћускије да падају ја то не бих потписао", рекао је Вучић.

Истакао је да су, управо због таквих претензија Приштине, најтежи били преговори о енергетици и да су око тога нека питања остала нерешена.

"Тек ће бити проблема. Нисмо се договорили за оператера дистрибутивног система и стоји у споразуму да се нисмо договорили око те најспорније тачке", навео је премијер.

Како каже, није јасно зашто албанска страна толико инсистира на томе да је имовина у енергетици њихова.

"То нису помињали ни код Телекома, ни у правосуђу, а овде су инсистирали. Плашим се да иза тога стоје други разлози", оценио је председник Владе Србије.

Када је реч о слободи кретања преко моста у Косовској Митровици, премијер је рекао да је приштинска страна желела да отвори Улицу краља Петра, али да ће она бити пешачка зона.

"Они су хтели да отворе Улицу краља Петра, и она ће одлукама које су данас потписане бити пешачка зона. У ту улицу се неће улазити камионима и то ће бити пешачка зона коју Србија гради и постоји све обезбеђење за то", рекао је Вучић.

Упитан да ли ће се договорено и поштовати, Вучић је одговорио да ће Србија учинити све да се примени споразум.

"Мислим да наш народ има разлог за задовољство, вечерас се успоставља Заједница српских општина. Мислим да можемо много да урадимо ако будемо паметни и одговорни", рекао је премијер.

Истакао је да договор у Бриселу значи и велику ствар за целу Србију, јер он води ка отварању преговарачких поглавља са ЕУ.

"Мислим да смо постигли више и боље него што смо очекивали. Обично су ово тешке ствари, али ја немам лоших вести. Нисам незадовољан овим што смо постигли и са радошћу ћу у септембру ићи нашем народу на Косову и Метохији. Ићи ћу на два дана", рекао је Вучић и Србима на Космету честитао формирање ЗСО.

Танјуг је пренео делове и тумачења споразума који су постигнути у Бриселу. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво