"Неопходно одржати мир у региону и БиХ"

Премијер Вучић и председник Додик разговарали су о могућности да се одлука о референдуму РС додатно размотри. Сагласни смо да је неопходно одржати мир у региону и у БиХ, навео је Вучић. Додик истиче да Република Српска није против БиХ, већ против наметнутих решења.

Вучић замолио Додика да размотри одлуку о референдуму

Премијер Александар Вучић замолио је председника Републике Српске Милорада Додика да још једном размотри одлуку о расписивању референдума, указујући на шири контекст тог проблема.

"Иако нисам на отворен начин постављао то питање, ради се о сувереној одлуци РС. Замолио сам у име Србије да само још једном размотре одлуку. Захвалан сам што поштује то виђење Србије за које мислим да је у овом тренутку целовито, свеобухватно и озбиљно", рекао је Вучић, захваливши Додику што је оставио простор за разговор о референдуму.

Додао је такође да је спреман да, уколико Додик то буде тражио, помогне у изношењу додатних аргумената који би допринели лакшем сагледавању целокупне ситуације. Истиче да је спреман то да уради и пред посланицима у РС.

"Србија се никада и ни на који начин није мешала у унутрашње ствари БиХ, као ни интерне политичке ствари у РС. Али данас, на моју иницијативу, захвалан сам Додику што је прихватио ову врсту разговора", рекао је Вучић приметивши да би "Србија тешко постојала без РС, а и РС ништа мање тешко без Србије".

Коначна одлука је, поновио је српски премијер, на РС.

Александар Вучић је рекао да је са Милорадом Додиком разговарао у складу са Законом о специјалним везама Србије и РС о свим пројектима који нас повезују.

"О блискости односа Србије и Републике Српске не треба трошити речи. Разговарамо и о свим проблемима", навео је Вучић.

Истакао је да се Србија није мешала у унутрашње односе у БиХ, али, како је додао, "ми волимо и поштујемо Републику Српску".

Премијер Вучић каже да је за њега важно да председник РС Милорад Додик поштује ставове Србије и да је спреман на разговар, а приче о томе да Србија на нешто присиљава РС сматра глупостима.

"Ми да вршимо притиске на начин на који је то неко некада радио... Приче о Милошевићу, Караџићу – то су такве глупости да немам речи. Нити ћу ја то да радим нити би Додик на то пристао", рекао је премијер.

Додао је и да, као неко ко воли РС, сматра да има право да укаже на оно што види.

"Мислим да, иако носим наочаре, с времена на време их мењам, али диоптрију не, понекад добро видим целину односа, комплексност и сложеност ситуације и да је, у складу с тим и због заштите интереса и Републике Српске и БиХ, потребно да више размишљамо и заједнички доносимо одлуке", објаснио је Вучић одговарајући на питања новинара у вези с референдумом у РС.

Премијер је рекао да је са Додиком, између осталог, разговарао и о догађајима у Поточарима, где је нападнут.

"Сагласни смо да је неопходно одржати мир у региону и у БиХ", навео је Вучић и додао да је покушао да укаже да је потребно да без даљих трвења изађемо из те ситуације.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да надлежни органи РС и БиХ раде свој посао и да се нада да ће они који су починили кривично дело у Поточарима одговарати.

"Нећу се лично прикључити кривичном гоњењу ниједног лица. Не интересују ме ни грађанска парница ни захтеви за одштету", рекао је Вучић.

"Као учесник догађаја у Поточарима некако када прође одређено време, мотате слике по глави, покушавате да сузбијете гнев због свега што се догодило и односа многих људи, чудних одговора које сам слушао у последње време, невероватних теорија, а све је било тако једноставно и очигледно за сваког ко је био тамо", навео је Вучић.

Додик: Изетбеговић не може да говори о помирењу

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је у Поточарима покушан атентат на српског премијера, организован од стране људи блиских бошњачким званичницима, нарочито Бакиру Изетбеговићу.

Додик је, на конференцији за новинаре с премијером Србије, рекао да једино што је у Поточарима било спонтано јесте "спонтани линч и едуковање масе да се изврши атентат".

Према његовим речима, у случају напада на српског премијера, Бакир Изетбеговић је "заинтересован једино за скривање истине". У прилог томе нагласио је да је комеморацију у Сребреници обезбеђивала агенција у власништву Изетбеговићевог саветника.

Оно што се може очекивати је, додао је, деловање органа РС и Србије у истрази у вези с нападом.

"По нама, нападнута је Србија, једна институција и њен председник са намером да буде убијен. Преко тога се не може прелазити. Наша полиција и Специјално тужилаштво истражују тај догађај", објаснио је Додик.

Замолио је новинаре да прате даљи ток, јер, како је навео, како истрага буде напредовала у неком тренутку ће Тужилаштво БиХ преузети предмет од Тужилаштва РС, а онда, према његовом мишљењу, даље истраге неће ни бити.

То је механизам који ће Бошњаци покушати да искористе како би заштитили своје криминалне активности, каже Додик и истиче да је реч о само једном у низу случајева који показује како се тамо ради.

Додаје да је тако било и са Насером Орићем, када је Тужилаштво БиХ преузело тај случај и штитило га. То смо могли да видимо и када су Изетбеговић и његови људи учинили све да он буде пуштен и из Швајцарске испоручен у Сарајево, рекао је Додик.

Додао је и да је Орић, према информацијама које стижу из Сарајева, био на комеморацији у Сребреници, и то прерушен, и да је подстрекавао све оно што се догађало.

Због свега тога, сматра Додик, Изетбеговић не може да говори о политици помирења, јер "он жели да укине РС и створи БиХ по одредбама исламске декларације свог оца Алије Изетбеговића".

Како је рекао, Вучић је дошао у Сребреницу, пружио руку помирења, показао личну одговорност државника, а узвраћено му је тако што му није осигурана безбедност.

"Изетбеговић је лично гарантовао безбедност српском премијеру. И могао је да обезбеди безбедност, али очигледно да то није учинио. То не може да се заборави, већина Срба у Републици Српској то доживљава као напад на свог премијера и институције. Када чујемо да Изетбеговић каже да је Ердоган његов председник онда је то у реду, а када ми кажемо да је српски премијер наш онда је то проблем", рекао је Додик.

Сматра и да је догађај у Поточарима политизован за шта је, истиче, доказ и то што је реис Кавазовић, који то није знао, покушао да смири "разуларену масу". Додао је да је најбољи утисак оставила позитивна реакција "Мајки Сребренице".

"РС спремна да разговара о референдуму"

Додик истиче да је народ у РС узнемирен и да је одговорност на политичарима да им гарантује сигурност. Говорећи о одлуци о референдуму, Додик је рекао да је циљ тога да се ситуација у БиХ мора завршити изјашњавањем народа.

"Позвали смо на демократско изјашњавање, а не на рат. Позивам Вучића да још једном у септембру размотимо то питање. РС је спремна да разговара о Суду и Тужилаштву", навео је Додик. 

Истакао је да Република Српска није против БиХ, али јесте "против наметнутих решења".

Објаснио је да је потребна подршка и Већа народа, те да је, ако Бошњаци не подрже ту одлуку, на потезу Уставни суд РС, који треба да процени да ли је реч о угрожавању националних интереса конститутивних народа.

Након тога би ступила на снагу одлука Скупштине, што значи да би се референдум одржао у првој недељи од истека педесетодневног рока.

То значи два до три месеца до евентуалног референдума, због чега, додао је Додик, у тај процес жели да укључи и Србију, потписницу Дејтона, као и ЕУ, и све оне који желе договор.

Наводећи да се увек пред велике одлуке консултује и разговара с руководством Србије, што је био случај и данас у Београду, Додик је рекао да је РС спремна да разговара о Суду и Тужилаштву БиХ, и да рефрендум о том питању неће бити неопходан ако буду испуњени захтеви РС.

А то су, навео је Додик, независно судство, процесуирање свих који су чинили ратне злочине, промена кривичног закона у коме се проширује надлежност на суђење по законима ентитета и да то не буде чињено ретроактивно.

Председник РС тврди да су страни званичници свесни да постоје проблеми са правосуђем у БиХ и пита зашто се не процесуирају ратни злочини над Србима.

"Република Српска је спремна да разговара о Суду и Тужилаштву. Уколико се не деси договор, остајемо при референдуму", рекао је Додик.

Додао је и да су сви који седе у амбасадама у БиХ престрашени јер очекују да ће "муслимани доћи пред њихове канцеларије и викати Алаху акбар", док истовремено када седе са представницима РС причају сасвим друге приче.

Додик наводи и да је високи представник направио антидејтонску БиХ, против које се РС бори, мада њу оптужују да крши Дејтон, а као "најзлочестијег" високог представника поменуо је Британца Педија Ешдауна.

С тим у вези је додао да сматра да је Велика Британија предложила резолуцију о Сребреници Савету безбедности УН, како би исламским екстремистима поручила да подржавају муслимане и да они треба да делују негде на другом месту, а не на тлу Британије.

Упркос томе што је уверен да је високи представник прекршио све што је могао, а пре свега међународно право, те да БиХ није донео ништа добро, Додик каже да би било нелогично да се Дејтон, који је направио нови политички систем и донео мир, не оцени као успешан и да се каже да није допринео стабилизацији.

"Страни званичници на обележавању 'Олује' – увреда за Србију"

Премијер Вучић је, коментаришући изјаве појединих страних представника да неће ићи на војну параду у Хрватској поводом 20. годишњице "Олује", истакао да би одлазак страних званичника у Загреб Србија доживела као увреду.

"Неки министри су нас позвали и питали да ли би то Србија доживела као увреду. Ја сам лично рекао да бисмо то доживели као увреду јер ми сматрамо да тог дана нема шта да се слави", рекао је Вучић.

Србија може да разуме унутрашње мотиве Хрватске, додао је премијер, али не може с тим да се сагласи и не може да оправда.

"А шта би био мотив, рецимо, Мађарске да у томе учествује, на дан који је најтужнији за Србе, кад су стотине Срба убијене, а стотине хиљада протеране? Шта је ту лепо, шта је ту добро?", упитао је Вучић.

Констатујући да су представници неких држава одустали од одласка у Хрватску, Вучић је приметио да је Србија овог пута успела да се њена реч чује и нешто више поштује у односу на оно што је било раније.

Премијер је подсетио да су владе Србије и Републике Српске на заједничкој седници донеле одлуку да се 5. август убудуће обележава као Дан сећања на страдале и прогнане Србе у хрватској војној акцији "Олуја".

"Они (Хрвати) планирају велику прославу, а за нас је то од ове године па занавек дан жалости који је проглашен одлуком влада Србије и РС на заједничкој седници. За нас не постоји, тешко је пронаћи, тужнији дан у српској историји", рекао је Вучић.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 19. јул 2015, 22:39) - anonymous [нерегистровани]

MGT

Održati mir je najvažnije u ovom trenutku

(субота, 18. јул 2015, 06:19) - anonymous [нерегистровани]

A i nema resenja iznutra?

Nametnuta resenja spolja?

(петак, 17. јул 2015, 23:05) - anonymous [нерегистровани]

MG

Tako je,po svaku cenu treba stišati strasti i očuvati mir

(петак, 17. јул 2015, 22:36) - anonymous [нерегистровани]

zašto

Ko živi u prošlosti ne čini ništa dobro za budućnost ! To , međutim , ne znači da prošlost treba da zaboravimo ! Ali za pomirenje među narodima , potrebno je dvoje a u našem slučaju troje ! Pružena ruka Bošnjacima umalo nije otrgnuta u Potočarima . Ne razumem se mnogo u politiku . Možda je ovo neka naša diplomatska ofanziva ? Ali znam samo jednu stvar da ja , Bakira Izetbegovića , ne bih pozvao , ne samo zbog njegovog ponašanja u Potočarima , već zbog izjava posle tog događaja !!! Pošto mu to nije uspelo u Potočarima , možda pokuša u Beogradu !!! Prerano je za poziv g. Vučiću i čuvajte se !!!

(петак, 17. јул 2015, 17:24) - Nebojsa CH [нерегистровани]

!

Zar nije gospodin Vucic imao pravo, sto je kritikovao tajkune koji upropascuju nasu privredu zbog licnih interesa.
Obojici predsednika moje pohvale jer svaka je bila na svom mestu.Morali bi biti srecni, da imamo kako u Republici Srpskoj tako i u majci Srbiji takve drzavnike.Bog nas cuvao u nasoj neslozi.

(петак, 17. јул 2015, 16:52) - Мирослав. Краг. [нерегистровани]

Преурањена посета из БиХ, требало је сачекати

Логично је било да прође неко време, овако, као да се Србија извињава за шамар у Поточарима.
Врло брзо долази филм неког холанђанина, Среберница иѕдани град, где се јасно види улога, Алије, Клинтона, Орића и Бакира... права и једина истина... многи схватају ту истину а ми затварамо очи и даље...
Европа изнад свега, можда, ко преживи ове муке.

(петак, 17. јул 2015, 15:36) - anonymousy [нерегистровани]

?

da nema rs ne bi bilo ni srbije?

(петак, 17. јул 2015, 14:11) - Miro [нерегистровани]

Složno

Samo sloga Srbina spasava. Sve ostalo je manje bitno.

Вучић замолио Додика да размотри одлуку о референдуму

Премијер Александар Вучић замолио је председника Републике Српске Милорада Додика да још једном размотри одлуку о расписивању референдума, указујући на шири контекст тог проблема.

"Иако нисам на отворен начин постављао то питање, ради се о сувереној одлуци РС. Замолио сам у име Србије да само још једном размотре одлуку. Захвалан сам што поштује то виђење Србије за које мислим да је у овом тренутку целовито, свеобухватно и озбиљно", рекао је Вучић, захваливши Додику што је оставио простор за разговор о референдуму.

Додао је такође да је спреман да, уколико Додик то буде тражио, помогне у изношењу додатних аргумената који би допринели лакшем сагледавању целокупне ситуације. Истиче да је спреман то да уради и пред посланицима у РС.

"Србија се никада и ни на који начин није мешала у унутрашње ствари БиХ, као ни интерне политичке ствари у РС. Али данас, на моју иницијативу, захвалан сам Додику што је прихватио ову врсту разговора", рекао је Вучић приметивши да би "Србија тешко постојала без РС, а и РС ништа мање тешко без Србије".

Коначна одлука је, поновио је српски премијер, на РС.