Читај ми!

Вучић: Односи Србије и БиХ у будућности много бољи

Долазак чланова Председништва БиХ у Србију је веома важан за обе државе, рекао је премијер Александар Вучић и истакао да се једино зрелим политичким разговором и дијалогом може радити на повећању поверења и бољој будућности за све. Све друго било би, једноставно, потпуно ирационално, навео је Вучић у интервјуу за "Независне новине".

За разлику од многих који сматрају да је напад на премијера Вучића у Поточарима 11. јула погоршао ионако крхке односе Србије и БиХ, Вучић је, упитан да ли ће се будући односи мерити оним што се тамо догодило, одговорио да ће ти односи бити много, много бољи у будућности. "Будите сигурни у то”", навео је Вучић.

Руководство БиХ ће у Србију доћи 22. или 23. јула, најавио је хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић, који од сутра преузима позицију председавајућег колективног шефа државе.

Вучић каже да је, након свега што се догодило у Поточарима, то за њега било веома лоше и веома непријатно. Верује и жели да са још више страсти, енергије, упорности и снаге приступи решавању регионалног проблема и све окрене ка будућности.

"Знате, рекао сам, и код нас Срба, као и код Бошњака, највећа је срамота да госта не угостиш на најбољи начин, да не покажеш гостопримство, али исто тако мислим да би многи све дали да могу сада променити све то што се догодило", навео је Вучић.

Подсетивши на кампању која је вођена данима пре тог догађаја због резолуције о Сребреници или хапшења Насера Орића, у којој смо, како је рекао, ми Срби морали много више да се љутимо, Вучић каже да је она сасвим сигурно допринела погрешном ставу и у делу политичке јавности БиХ.

Све то, сматра премијер, мора бити превазиђено, додајући да је посебно задовољан што је, како каже, видео да велики број Бошњака веома добро разуме његове искрене намере и заиста жали због свега што се догодило.

Вучић је рекао да је након напада у Поточарима могао да реагује много, много другачије и да мисли да му нико на томе не би замерио.

"Али, мој посао није да реагујем лично, нити да се тучем по улицама, већ да водим владу једне лепе земље и урадим све што могу да живимо у миру, стабилности и да економски напредујемо. Без политичке стабилности, ми не можемо економски напредовати. То је ваљда свима јасно", рекао је Вучић.

Српски премијер је најавио да ће Влада Србије градити школу у Сребреници.

О томе, рекао је, сада следе разговори с надлежнима, посебно са начелником сребреничке општине Ћамилом Дураковићем, са сребреничким мајкама, али и са свим Србима и другима који тамо живе. Занима нас шта је то што им је најпотребније и Србија би то да им дарује”, рекао је Вучић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво