Читај ми!

Нуланд: САД желе да свака земља у региону напредује

Сједињене Државе желе да свака земља у региону расте, напредује и остварује своје евроатлантске тежње, али за то ће бити потребно много зацељивања, много мирења и посла који треба да обаве сви људи независно од вере и нације, рекла је за РТС помоћница америчког државног секретара Викторија Нуланд.

У ексклузивном интервјуу за РТС, помоћница америчког државног секретара Викторија Нуланд, која борави у Београду, говори о погледу Вашингтона на помирење у региону, зашто сматра да је штета што британски предлог резолуције у Савету безбедности није прошао, а осврнула се и на недавни инцидент у Сребреници.  

Нуландова је рекла да је са тачке гледишта Сједињених Држава, гест премијера Вучића, његов гест помирења, веома важан и драгоцен из перспективе заједничког циља, а то је да се окрене страница историје у овом региону.

"Наравно, ужасно је и за жаљење то што се тамо десило, али за мене је важно да је достојанство с којим је премијер Вучић на то одговорио опет пружена рука пријатељства", каже Нуландова.

Помоћница америчког државног секретара каже да је Америци драго што је у сличном тону одговорило и тројно Председништво Босне и Херцеговине, које је изразило жаљење и које је, како су сазнали од премијера, послало и званично извињење.

"Има још у овом региону да се ради на помирењу, ви то знате и ми то знамо и зато су Сједињене Државе тако активно укључене у рад у региону, зато смо и дошли у ову седмодневну посету", каже Нуландова.

Према њеним речима, Сједињене Државе желе да свака земља у овом региону расте, напредује и остварује своје евроатлантске тежње, али за то ће бити потребно много зацељивања, много мирења и посла који треба да обаве сви људи независно од вере и нације.

"Ми верујемо да, уколико желите да учите из историје, морате прво да је признате и назовете правим именом. Ми смо зато подржали британску резолуцију и жао нам је што није прошла. Јер, важно је научити лекције да се исте ствари не би понављале", сматра Нуландова.

Како истиче, сада је најважније да се крене даље и зато Сједињене Државе тако снажно подржавају дијалог Београда и Приштине, зато присуствују свакој рунди преговора када је сазове госпођа Могерини, посматрају и нуде своју помоћ.

"Радила сам на томе и данас у Београду, а радимо и у Приштини јер и то је део кретања са садашње тачке, зато је и тај гест премијера у Сребреници био важан. Сви морају да крену даље", каже Нуланд.

Из истог разлога, како каже, Сједињеним Државама је драго кад виде да Србија сарађује са Европском унијом да би остварила своје европске тежње.

"На много чему радимо заједно са вама да бисмо вам помогли да испуните те критеријуме", рекла је Нуландова, истичући да САД подржавају напоре Србије да испуни критеријуме Уније у реформама, било да су те реформе у правосуђу, области медија, борбе против корупције.

Србија као део Европе није добра само за Европу или само за Србију, добра је и за целу евроатлантску заједницу, дакле и за Сједињене Америчке Државе, каже помоћница америчког државног секретара.

"У Приштини сам јасно рекла да су Сједињене Државе веома разочаране што парламент Косова није усвојио статут суда за ратне злочине. Имам обећања владе у Приштини да ће то покушати поново у наредним недељама. То је, по нама, такође део процеса окретања новог листа историје, одговорности и правде", каже Нуландова.

Уколико се то питање не реши у Приштини, истиче Нуландова, решиће се у Уједињеним нацијама, што је мање добро решење.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара