Читај ми!

Вучић: Рука Бошњацима остаје пружена

Напад у Сребреници је био организован, рекао је премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије поводом инцидената током комеморације у Поточарима. Премијер је истакао да рука Бошњацима остаје пружена.

"Водио сам делегацију на 20. годишњицу помена невино страдалих, замољен сам да не говорим, поштовао сам и био веома пристојно и срдачно дочекан од мајки убијених и од Дураковића. Понашали смо се достојанствено и представљали своју земљу како бих волео да смо увек умели да је представљамо", навео је премијер Александар Вучић на конференцији после ванредне седнице Владе.

Премијер Вучић је рекао да су прве инциденте у Сребреници организовали навијачи једног фудбалског клуба из Србије, а после полагања цвећа уследио је добро организован и припремљен напад – камењем, песницама, ногама.   

Како је рекао, када је делегација долазила, сем неколико погрда није било проблема.

"Када смо излазили из фабрике акумулатора, одједном је група навијача неког фудбалског клуба из Србије почела да виче погрде. Након што смо положили цвеће, чуло се 'Алаху екбер, убиј Вучића' и кренули су разни предмети. Нисам хтео да се склањам. Моје обезбеђење се храбно, јуначки држало. Ко није био тамо, не зна како је било. Са свих страна смо били нападнути", истиче Вучић.

Премијер поручује да је чак и хтео да их пита зашто то раде. "Хтео сам да питам – Зашто ме гађате? Ја сам тај који вам је пружио руку, ја сам тај који жели са вама мир", додаје Вучић.

"То је био добро организован и припремљен напад. Чуо сам оне који су говорили: 'Није он ништа крив.' Ови момци су ме чували изванредно, наши аутомобили су полупани, сем блиндираног. Погођен сам каменом у усну, ништа страшно. Наочаре су ми пале и поломљене су", каже Вучић.

Премијер истиче да му је жао што се овако нешто догодило и што неки нису препознали да "желимо да градимо пријатељство између Срба и Бошњака".

Вучић је захвалио начелнику Општине Сребреница Ћамилу Дураковићу, коју му је након напада послао поруку.

"Без обзира на то што је ово тешко за моју породицу, што је велики број Срба овим разочаран, без обзира на то што сам видео мржњу – моја рука према Бошњацима остаје испружена", наглашава Вучић.

"Ми са Бошњациам морамо да живимо заједно у будућности. Доста је било мржње, доста је било беса", рекао је премијер Вучић и додао да су појединци данас организујући овај напад довели њега у позицију, и не само њега, да изгуби главу.

Подсетио је на долазак албанског премијера Едија Раме у Београд након инцидента на стадиону Црвене Звезде и тада му "ни длака с главе није фалила".

"Поносан сам на такву Србију, цивилизовану, која жели мир и стабилност у регону стварно и која неће користити овакве ситуације да би слала другације поруке", рекао је Вучић.

Премијер указује да ће наставити са овом политиком, да ће наставити да разговара о томе како да се проблеми превазиђу.

"Будала има у сваком народу, нисмо ни ми у дефициту са њима. То није био инцидент, већ организовани напад. Треба да се стиди онај ко је коментарисао пренос и позивао на наставак линча", наводи Вучић.

Вучић је, такође, позвао Србе и све грађане Србије да се и даље према Бошњацима односе као према комшијама и пријатељима, и додао да ће се држава према Бошњацима односити исто као и до сада. 

Према његовим речима, члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић увек ће у Србији бити дочекан онако како треба: у српској народној ношњи, са погачом и сољу, напоменувши да се данас није јављао на његов позив, али да ће се чути сутра или прекосутра.

На питање новинара да ли је напад на себе доживео као покушај атентата, Вучић је иронично одговорио да "нису сигурно хтели да ме воде на ручак или вечеру".

Народу у Републици Српској, премијер је поручио да не треба да се осећају понижено и увређено зато што смо се ми, како је рекао, понашали часно, одговорно и достојанствено.

Гнушамо се, рекао је премијер, појединаца који су чинили страшне злочине а други нека се погледају у очи и размисле шта су радили и шта је то што су данас урадили.

Захвалио је момцима из личног обезбеђења и специјалцима Републике Српске који су им помогли да из Поточара некако извуку живе главе.

Упитан да појасни о којим навијачима се ради, премијер Вучић је рекао да је реч о неким навијачким групама из Србије, али и највијачким групама из градова БиХ.

"Мени сем наочара ништа не фали...", рекао је премијер и додао да га не интересује да ли ће бити истраге.

"А шта су они са овим добили.. шта су урадили. Они су повредили мајке и породице жртава више него било кога другог. Мени је жао породица жртава што на данашњи дан се говори о неком ко је организовао линч него о страдањима њихових најближих", рекао је Вучић.

Премијер је признао да је прекршио безбедносне процене, али је указао да би био крив шта год да је урадио.

"Да нисам отишао рекли бисте да сам кукавица. Постоје људи шта год да сам урадио и да сам изгубио главу ја бих био крив", рекао је Вучић додавши да је уверен да ће паметни људи извући из овога паметан закључак.

Број коментара 83

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи