Читај ми!

Реаговања на напад на премијера, протестна нота БиХ

Србија уручила протестну ноту Босни и Херцеговини. Бројни званичници у земљи и свету осуђују напад на премијера Вучића у Поточарима. Ивица Дачић: Напад на целу Србију и њену политику мира и регионалне сарадње. Небојша Стефановић: Напад на Вучића представља покушај убиства.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да је амбасадор Србије упутио протестну ноту Босни и Херцеговини "због покушаја убиства премијера Александра Вучића у Поточарима".

Београд тражи званичну истрагу и објашњење о истрази, као и да се починиоци ухвате, а инспиратори напада казне.

Дачић je најоштрије осудио напад на премијера, оценивши да је то напад не само на Вучића, него и на целу Србију. Рекао је да се Александар Вучић понео као државник, доневши одлуку да се поклони жртвама. 

Премијер Србије нападнут је након комеморације жртвама злочина у Сребреници. Вучића је, прво вербално а затим и каменицама, напала група људи у Поточарима.

"Ово је још једна негативна последица политизације ове теме која је довела до нових подела и мржње уместо помирења. То је напад не само на Вучића него и на целу Србију и њену политику мира и регионалне сарадње", рекао је Дачић.

Напад на Вучића осудиле су "Мајке Сребренице", а реаговали су и поједини званичници из БиХ.

Више европских функционера осудило је инцидент, а ЕУ је тражила истрагу.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић најоштрије је осудио напад на премијера оцењујући да је реч о "директном покушају убиства".

"Без политичке позадине није могло да се организује ово, са хиљаду детаља", рекао је Стефановић за РТС, додајући да напад није био случајан.  

Према Стефановићевим речима, премијер је донео државничку, а не политичку одлуку да оде у Сребреницу, која показује да је Србија озбиљнија од неких других држава региона. 

"Премијер је урадио велику ствар за Србију а свој живот је изложио опасности", рекао је Стефановић, додајући да је обезбеђење Вучића преузела федерална полиција. "Свакако је јасно да БиХ није испунила ни минимум онога што је била дужна да оствари за безбедност премијера Србије", истакао је Стефановић

"Изненађен сам чињеницом да представници полиције Федерације БиХ нису предузели адекватне мере према штићеној личности, без обзира из које државе долазила, а посебно данас према премијеру Александру Вучићу", саопштио је директор полиције Милорад Вељовић поводом напада на српског премијера.

"Данас је професија - полиција, потпуно заказала и није испунила своју професионалну улогу, где су безбедносни пропусти угрозили живот премијера Вучића, што се јавност имала прилику да увери", наводи се у саопштењу МУП-а. 

Министар Расим Љајић рекао је за РТС да када вам неко дође на сахрану тада престаје сваки анимозитет. "Направљена је велика штета Босни и Херцеговини и српско-бошњачким односима. Вучић је учинио доста за те односе. Ово је требало да буде велики корак помирења", навео је Љајић.

Коментаришући да су у нападу на премијера учествовали неки навијачи, Љајић је рекао да претпоставља да је реч о навијачима Новог Пазара. "Треба истражити који навијачи су у питању, они не могу да прелете у Србију", навео је Љајић и додао да претпоставља да они нису организовани, али да их то не амнестира одговорности.

Љајић се сагласио са мишљењем министра Стефановића да ако постоје организатори они се налазе ван граница Србије.

Министар рада Александар Вулин поставља питање да ли су власти у БиХ спремне на независну истрагу о ономе што се десило у Сребреници, а то је покушај убиства Александра Вучића.

"Ово је покушај убиства и ја морам да питам Бакира Изетбеговића да ли је спреман на независну истрагу", рекао је Вулин за РТС.

Вулин је рекао да Александар Вучић у Сребреницу није ишао као председник Црвене звезде већ као председник српске владе и да је он представљао политику помирења на коју су насрнули.

Министар правде Никола Селаковић рекао је за Пинк да оно што се догодило у Поточарима правно представља покушај вишеструког убиства, укључујући једног председника Владе. 

"Најбруталнији напад на мир и стабилност у региону"  

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић оценила је да је то био напад на, како је истакла, руку помирења пружену његовим доласком у Поточаре, у име читаве Србије.

"Овај чин насиља који осуђују сви људи добре воље, акт је непоштовања према човеку који је пружио руку сарадње и помирења. Надамо се да ће регион у будућности имати зрелости да племенити чин, као што је одавање поште жртвама, прихвати с достојанством ради наше заједничке будућности", оценила је Маја Гојковић у писаној изјави. 

"Напад на председника Владе Србије је осмишљен чин понижавања Србије, јер Србија и премијер Вучић све време раде на помирењу и успостављању мира у региону", истакла је потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић у саопштењу за јавност.

Како се наводи, премијер је "пружио руку помирења без обзира на то што нико није отишао у Братунац, али неприхватљиво је да само Срби признају, а они које свет признаје се линчују и то је скандал".

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић изјавио је да је напад на Вучића у Поточарима "чин за осуду и за жаљење".

"Премијера Србије напали су они који нису разумели да се данас у миру одаје пошта жртвама Сребренице и да је премијер Србије дошао само са том намером", наводи се у Антићевој изјави достављеној Бети.

"Покушај убиства премијера Србије је најбруталнији напад на мир и стабилност у региону, а безумници који су то починили само нас још више учвршћују у уверењу да политика помирења коју водимо нема алтернативу", навео је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић у саопштењу.

Напад на премијера осудио је и потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић, који је оценио да рука помирења коју је Вучић пружио данас није одбијена од стране оних који су изгубили своје најближе у сукобима 90-их, већ од оних којима не одговара помирење и јединство Бошњака и Срба.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић оценио је да је напад на премијера покушај да се заустави процес помирења и да показује непоштовање према жртвама.  

"Могли смо да будемо ближе, а сада смо даље, након бруталног напада на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима", рекао је Танјугу муфтија србијански и заменик реис-ул-улеме Исламске заједнице Србије Мухамед Јусуфспахић.

"Народи треба да иду ка миру, ка међусобном помирењу", рекао је муфтија и додао да је одлазак премијера Вучића у Поточаре била добра прилика за помирење, али да се увек умешају неки људи који нису томе дозрели, чак ни онда када је у питању њихов интерес.

Мешихат Исламске заједнице у Србији најоштрије је осудио напад на премијера Вучића, након комеморације у Поточарима, рекао је муфтија санџачки Муамер Зукорлић, који жели да верује да ће после свега премијер остати усправан и наставити причу о историјском помирењу са Бошњацима.

Зукорлић каже да је напад на Вучића апсолутно неприхватљив и у супротности је са исламским учењем и традицијом муслимана Бошњака. Обичаји Бошњака су да је гост увек заштићен и да је светиња, казао је Зукорлић за Танјуг.

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић оценио је да брутални напад на премијера у Сребреници никако није смео да се деси и изразио жаљење што су се догодили такви пропусти у организацији комеморативног скупа. 

Осуди су се придружили и градоначелници Новог Сада и Ниша Милош Вучевић и Зоран Перишић.

"Нажалост, део бошњачке јавности и политичара не жели да прихвати Вучићеву испружену руку помирења већ шире мржњу према свему што је српско", наводи се у саопштењу Коалиције удружења избеглица.  

"Шамар чистом лицу Србије" 

Потпредседник Српске напредне странке Игор Мировић поручио је да је напад на Вучића сраман покушај убиства и шамар чистом лицу Србије. 

"Премијер је у име наше земље пружио руку помирења, показао величину, не само сопствену већ и величину Србије коју је представљао у Сребреници, учинио све да изрази поштовање према невиним жртвама, а доживео је изразе мржње, агресије, прави терор, покушај убиства и линча", рекао је Мировић Танјугу. 

Социјалистичка партија Србије најоштрије је осудила напад на премијера Вучића, који је и поред најављених претњи отишао да се поклони невиним жртвама страдалим у Сребреници.

СПС је у саопштењу навео да је премијер показао да је спреман да пружи руку помирења која би помогла да се превазиђу постојећи проблеми и омогућила боља будућност за све народе на тлу Балкана, али да је за тај чин потребно да и други буду спремни.  

Београдски Покрет социјалиста најоштрије је осудио "варварски напад" на премијера Александра Вучића и затражио од државних органа БиХ да ухапсе и казне одговорне.

Председник Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је да је напад на премијера последица недопустивог пропуста. "Организатори комеморације у Сребреници морали су да спрече напад на делегацију Србије с председником Владе на челу. Недопустив пропуст", написао је Пајтић на Твитеру.

Социјалдемократска странка најоштрије је осудила напад на премијера Вучића изражавајући наду да тај догађај неће угрозити процес помирења у региону, јер би то било на штету свих.

"Напад на Вучића је велика срамота за организаторе комеморације у Сребреници. Они су били одговорни за пуну безбедност председника Владе Србије", изјавио је председник СДС-а Борис Тадић.

Председник СПО-а Вук Драшковић изјавио је да је премијер Александар Вучић одласком у Сребреницу показао да је посвећен зацељењу рана и злочина и да у томе не смеју да га поколебају каменице мржње у Поточарима.

СДА Санџака изражава жаљење због непријатности којој је био изложен председник српске владе Александар Вучић и његови сарадници. "Цивилизацијско је правило, утемељено у традицији Бошњака, да је света дужност поштовати легитимне представнике и угледнике сваког народа", наводи СДА Санџака.

Председник Бошњачке демократске заједнице Санџака Јахја Фехратовић осудио је напад као изгред који не приличи ни духу ни традицији Бошњака. У изјави Танјугу изразио је наду да тај инцидент неће оставити трајне последице и зауставити најављени бошњачко-српски дијалог о моделу који треба да омогући коначно и трајно помирења Срба и Бошњака који, како истиче, на овом простору морају живети заједно као и одвајкада.

Странка Нова Србија најоштрије је осудила напад на премијера Вучића у Поточарима и затражила од Босне и Херцеговине да се нападачи одмах пронађу, приведу правди и најоштрије казне.

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да напад на Вучића у Поточарима цео регион враћа неколико корака, у време сукоба. Јовановић је у саопштењу навео да је данас сигурно дошло време да у региону једни другима пружимо руке помирења и да старе сукобе престанемо да решавамо каменовањем и линчом. 

Покрет "Доста је било – Саша Радуловић" осудио је напад на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима истичући да насиље нема оправдање.

ДСС наводи да напад на делегацију из Србије потврђује да је пре пружања руке помирења морала престати "сатанизација српског народа и злоупотреба сребреничких жртава".  

Напад је осудила и Демохришћанска странка Србије наводећи да такав израз мржње и агресије заслужује осуду свих у региону.

Осуде стижу и од Треће Србије, која је позвала грађане на јединство у сећању на српске жртве, а државне органе на опрез и будност.

Оцене аналитичара

Реагујући на напад на Вучића, политички аналитичар Дејан Вук Станковић рекао је за РТС да је то варварски гест јер је премијер био у мисији добре воље и да је бошњачка страна на добру вољу реаговала на нецивилизован начин.

"Србија је показала да је спремна за помирење" рекао је Вук Станковић. Према његовим речима, то је доказ да не постоји довољно уважавање за напоре Србије и за напоре Вучића за боље односе у региону.

Аналитичар Душан Јањић каже за РТС да је напад на премијера Вучића међународни скандал, и да је морална и политичка одговорност на босанскохерцеговачкој страни.

"Могу да кажем да је добро што је Вучић био тамо. Показало се да је на Балкану врло лако потпалити идеолошке и физичке сукобе. Предстоји прецизна и јасна ствар – мора се извршити истрага јер ово делује као организовани напад", рекао је Јањић.

Аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да је Србија спремна да прва пружи руку. "Ово што се десило у Сребреници говори о томе да морамо сарађивати са регионом, али да не смемо олако да заборављамо наше жртве. Морамо да будемо одмерени", каже Анђелковић.

Напад на Вучића је унапред и одавно планиран, рекао је криминолог Златко Николић Танјугу. Не би ме изненадило да се покуша сваљивање кривице на жртве данашњег напада, по неким већ виђеним сценаријима, рекао је Николић.

Небојша Крстић, саветник за медије бившег председника Бориса Тадића, рекао је да је најбитније да постоји жеља за помирењем и да пружена рука остане пружена без обзира на то да ли ће бити прихваћена.

"Ја сам био тамо 2005. и 2010. у пратњи Бориса Тадића, знам каква је атмосфера, организација и какви су пропусти тамо, па ви на крају не знате да ли је оно што се деси случајно или – случајно под знацима навода", каже Крстић за РТС.

Додаје да је 2005. једино српска делегација била одвојена од других заштићених личности. "Били смо окружени момцима који су носили мајице са ликом Насера Орића, и све време док је трајала служба изговарали претње и увреде. Боља организација била је 2010, изграђен је блок где су биле све заштићене личности", објаснио је Крстић.

"Мислим да је веома добро што Вучић није одговарао на провокације које су стизале претходних дана и тешко да би ико могао да каже да је потпаљивао ватру", поручио је Крстић.

Социолог Владимир Вулетић рекао је за РТС да овај напад показује "колико је мржња на Балкану још увек нешто што нас окружује". "Та мржња је дубоко укорењена, претпостављам да је овде реч о екстремистима из муслиманског табора. То показује колико је разумевања и храбрости потребно да се та мржња превазиђе", каже Вулетић. 

Бивши амбасадор Србије у Турској Душан Спасојевић рекао је да је било исправно отићи у Сребреницу и остати при одлуци да рука померења мора бити испружена. 

Спасојевић је рекао да Србија у континуитету води политику помирења и да је важно да се настави таква политика. "Да бисмо се помирили морамо да видимо гестове и с друге стране", рекао је Спасојевић.

Спасојевић се није сложио са оценом Драгомира Анђелковића да је Србија понижена у Поточарима.

Центар за истраживање религије, политике и друштва (ЦИРПД) из Новог Сада најоштрије је осудио напад на Вучића, оценио да је реч о недопустивом безбедносном пропусту организатора комеморације у Сребреници и изразио жаљење због "млаких" реакција Исламске верске заједнице. 

Извршни директор НВО "Урбан ин" Сеад Биберовић изјавио је да сви Бошњаци треба да осуде напад на премијера Србије у Поточарима. 

Напад у Поточарима је недопустив акт за најоштрију осуду и велика мрља на рачун служби БиХ које су морале да се старају о безбедности присутних, оценио је Међународни институт за безбедност из Београда. 

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво