Читај ми!

Николић и Абас: Нема отворених питања Србије и Палестине

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да између Србије и Палестине нема отворених питања, да две државе добро сарађују и да ће радити на унапређењу односа, док је палестински председник Махмуд Абас поручио да та земља поштује подршку Србије у УН и да ту подршку узвраћа.

Томислав Николић је на заједничкој конференцији за новинаре са Абасом, који борави у званичној посети Србији, рекао да Србија жели да до преговора Палестине и Изрела дође што пре, преноси Танјуг.

"То су две нама пријатељске земље, а и сами знамо да много тога може да се постигне преговорима, а ништа ако се не разговара", рекао је Николић и додао да очекује да неспоразуми који успоравају преговоре буду отклоњени што пре и да међународна заједница одахне кад види да су представници држава почели да разговарају.

Николић је рекао да је за Србију веома значајно то што Палестина подржава Србију у стратешким спољнополитичким приоритетима – процесу европских интеграција и заштити суверенитета и територијалног интегритета.

"Палестина се одлучно противи уласку Косова у Унеско и негативно реагује на поређење са Косовом. Управо је супротно, сматра да је слична позиција Србије и Палестине", рекао је Николић и захвалио Палестини на принципијелној подршци у вези са Косовом и Метохијом.

Председник Србије је навео да је Абаса упознао са повећаним безбедносним ризицима на територији Косова и Метохије, као и чињеницом да је Приштина суочена са масовним миграцијама, религијским екстремизмом и учешћем становника албанске националности у бројним терористичким акцијама у кризним подручјима широм света.

Николић је рекао да га је Абас уверио да Палестина веома поштује то што је Србија била једина земља у региону која је на Генералној скупштини гласала да Палестина добије статус земље нечланице Уједињених нација.

Председник Србије је рекао да економски односи две земље имају значајан простор за побољшање и развијање и да инцијатива за симболично братимљење појединих градова две земље охрабрује.

Говорећи о економској сарадњи, Николић је рекао да су Србија и Палестина земље које очекују донаторске помоћи или инвестиције са стране, и да су упућене на то да убеђују свет и инвеститоре да су њихове територије стабилне, безбедне и мирне за пословање.

Николић је рекао и да у Београду борави 15 студената из Палестине и да је у припреми Нацрт споразума из области образовања.

"“Сигурно ћемо имати аранжмане којима ћемо доказати и нашу трговинску повезаност, али ја меру за пријатељство не налазим у обиму трговинске размене"”, рекао је Николић.

Абас је рекао да високо цени историјске и пријатељске односе две земље, да се нада напретку у политички, економским, културним областима и међународним односима.

Захвалио је Србији на политичким ставовима и подршци правима Палестинаца, а нарочито на гласању у ГС УН за признавање Палестине као државе нечланице.

Абас је, како је навео, упознао председника Николића са међународним, арапским и француским напорима у циљу усвајања предлога резолуције којом би се окончало насељавање палестинских територија и поставио крајни рок за стицање независности државе Палестине са границама из 1967. године.

Истакао је значај удружења Палестинаца у Србији у циљу јачања веза две земље и народа, а такође је подржао напоре у којима учествују и српске власти да се Палестинци школују у Србији.

Абас је, како је рекао, честитао председнику Николићу председавање Србије ОЕБС-у и позвао га да се придружи међународним напорима у циљу решавања израелско палестинског сукоба. 

Николић: Србија идеалан посредник између ЕУ и Русије

Одговарајући на питања на конференцији за новинаре, Николић је рекао да је Србија, као председавајућа ОЕБС-а, идеалан посредник између Европске уније и Русије и шанса за њихово помирење.

"Председавамо ОЕБС-у. Ако заиста желе да се помире, идеалан председавајући је Србија. После нас не може да дође земља која жели у ЕУ, а има добре односе са Русијом", рекао је Николић. 

Николић је истакао да Србија никад није показивала моћ већ снагу у међународним односима зато што је имала принцип, и као бивша Југославија и данас.

"Принцип је међународно право. И ко такву Србију жели за неутралног медијатора у разговорима и преговорима, Србију увек има као на длану"”, рекао је Николић.

Николић је, на питање новинара да ли Србија може да допринесе смиривању страсти између Палестине и Изреала, рекао да, кад би се сви сукобљени у свету на неки начин ослонили на Србију, "не бисмо имали времена да спавамо ноћу".

Наводећи као примере Кину и Јапан, Јерменију и Азербејџан, Русију и Грузију, Македонију и Грчку, за које је рекао да су пријатељи Србије, Николић је истакао да Србија свакој од тих земаља нуди добре услуге.

"Са сваком од њих можемо да успоставимо контакт који би можда довео до решавања проблема", рекао је Никлолић и нагласио да је најтежи спор између ЕУ и Русије.

Истакао је и да Србија очекује отварање поглавља са Европском унијом и улаже максималне напоре да тај процес почне што пре.

"Србија од ЕУ очекује да призна и валоризује напредак који је Србија остварила у свим сегментима", рекао је Николић.

Махмуд Абас говорио је у Београду и о односима Палестине и Израела. Поручио је да се Палестина увек залаже за преговоре са Израелом, јер сматра да је то једини пут за решавање сукоба.

Отворена нова зграда амбасаде Палестине

Томислав Николић и Махмуд Абас свечано су отворили зграду палестинске амбасаде у Београду откривањем мермерне плоче.

На плочи је уписано да су два председника Николић и Абас, 10. јуна 2015. отворили ту амбасаду.

Пријему су присуствовали бројни представници дипломатског кора, политичког, културног и јавног живота Србије.

СФРЈ је 1989. године признала државу Палестину и са њом успоставила дипломатске односе, а Србија је једина земља региона која је 2012. године подржала резолуцију којом је Палестина добила статус државе посматрача нечланице УН.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић јуче је рекао да Србија размишља о отварању своје амбасаде у Рамали.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво