Укидање виза можда крајем децембра

Србија је испунила све неопходне услове па се на белој шенгенској листи може наћи већ крајем децембра, оценила аналитичарка Европске иницијативе за стабилност Александра Штиглмајер.

Аналитичарка Европске иницијативе за стабилност (ЕСИ) Александра Штиглмајер оценила је да је Србија, заједно са Македонијом и Црном Гором, испунила све услове и да се на белој шенгенској листи може наћи већ крајем децембра.

Према њеним речима, Србија и Црна Гора испуниле су неопходне услове за визну либерализацију, иако је остало да експертска мисија Европске комисије то још потврди на терену.

Верујемо да ће Македонија, Црна Гора и Србија добити безвизни режим, можда већ и крајем децембра", изјавила је директорка пројекта ЕСИ "Бела шенгенска листа" за "Дојче веле".

Београд средином октобра очекује још једну посету експертске мисије Европске Комисије која ће дати и коначну процену да ли Србија испуњава услове за белу шенгенску листу.

Известилац ЕП за визну либерализацију Тања Фајон изјавила је за немачки радио да је Србија на сигурном путу да добије безвизни режим од 1. јануара идуће године.

"Срећна сам што могу да кажем да ће од 1. јануара 2010. године грађани који имају нове биометријске пасоше моћи слободно да путују Европом. Надам се да на путу испуњавања тог циља више неће бити препрека. Крајње је време да се то догоди", рекла је Фајонова.

После извештаја експертске мисије Европске Комисије и усвајања извештаја Европског парламента о визној либерализацији, који се очекује у новембру, одлука о визној либерализацији за земље западног Балкана требало би да буде донета на заседању министара правде и унутрашњих послова ЕУ, које је предвиђено за 1. децембар, подсетио је "Дојче веле".

Према ранијим најавама, безвизни режим требало би да ступи на снагу од 1. јануара идуће године.

Потпредседник Европске Комисије Жак Баро истакао је да је дошло до напретка у свим преосталим обавезама Србије, почев од сарадње са Еулексом, преко питања издавања пасоша за грађане са Косова, до сарадње у области миграција и борбе против организованог криминала.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво