Укидање виза можда крајем децембра

Србија је испунила све неопходне услове па се на белој шенгенској листи може наћи већ крајем децембра, оценила аналитичарка Европске иницијативе за стабилност Александра Штиглмајер.

Аналитичарка Европске иницијативе за стабилност (ЕСИ) Александра Штиглмајер оценила је да је Србија, заједно са Македонијом и Црном Гором, испунила све услове и да се на белој шенгенској листи може наћи већ крајем децембра.

Према њеним речима, Србија и Црна Гора испуниле су неопходне услове за визну либерализацију, иако је остало да експертска мисија Европске комисије то још потврди на терену.

Верујемо да ће Македонија, Црна Гора и Србија добити безвизни режим, можда већ и крајем децембра", изјавила је директорка пројекта ЕСИ "Бела шенгенска листа" за "Дојче веле".

Београд средином октобра очекује још једну посету експертске мисије Европске Комисије која ће дати и коначну процену да ли Србија испуњава услове за белу шенгенску листу.

Известилац ЕП за визну либерализацију Тања Фајон изјавила је за немачки радио да је Србија на сигурном путу да добије безвизни режим од 1. јануара идуће године.

"Срећна сам што могу да кажем да ће од 1. јануара 2010. године грађани који имају нове биометријске пасоше моћи слободно да путују Европом. Надам се да на путу испуњавања тог циља више неће бити препрека. Крајње је време да се то догоди", рекла је Фајонова.

После извештаја експертске мисије Европске Комисије и усвајања извештаја Европског парламента о визној либерализацији, који се очекује у новембру, одлука о визној либерализацији за земље западног Балкана требало би да буде донета на заседању министара правде и унутрашњих послова ЕУ, које је предвиђено за 1. децембар, подсетио је "Дојче веле".

Према ранијим најавама, безвизни режим требало би да ступи на снагу од 1. јануара идуће године.

Потпредседник Европске Комисије Жак Баро истакао је да је дошло до напретка у свим преосталим обавезама Србије, почев од сарадње са Еулексом, преко питања издавања пасоша за грађане са Косова, до сарадње у области миграција и борбе против организованог криминала.

број коментара 6 пошаљи коментар
(четвртак, 29. окт 2009, 10:01)
kris [нерегистровани]

najzad

Još uvek sam skeptična najavama političara da će nam ukinuti vize, ali se nadam da će ovog puta održati obećanja.Krajnje je vreme da i mi živimo malo slobodnije.

(недеља, 04. окт 2009, 13:44)
anonymous [нерегистровани]

Nova nada....

Ovakav tekst budi novu nadu u meni! Jos uvek ne mogu da kazem da u potpunosti verujem da ce mo moci da putujemo bez viza! Posle ovoliko godina u viznoj izolaciji jednostavno mi deluje neverovatno da cu moci da uzmem pasos i jednostavno odaberem mesto u EU gde zelim da odem i to bez nezaobilaznog stresa oko dobijanja vize!
Nadajmo se da ce mo zbilja ispuniti sve uslove i napokon poceti da zivimo kao sav normalan svet!

(четвртак, 01. окт 2009, 11:28)
Igy69 [нерегистровани]

Ne pre roka

Nemojte jos u decembru.Neka to ipak bude 1.januar 2010.Posle 20 godina geta nista nece znaciti ukidanje viza krajem decembra.Sacekacemo ipak taj 1.Januar 2010 pa da vidimo.

(среда, 30. сеп 2009, 21:42)
anonymous [нерегистровани]

Vize

Pa dokle bre ovo? Mislim stvarno postaje smesno. Obecavaju nam vize vec godinama. Hajde da vidimo sta ce se desiti 2010-e .

(среда, 30. сеп 2009, 17:51)
anonymous [нерегистровани]

aaaa

srećni smo svi koji živimo izvan naše srbije---srećni iz razloga što nam mogu češće doći naši najmiliji............

(среда, 30. сеп 2009, 12:44)
anonymous [нерегистровани]

Vidan

Znao sam to su i cekali.