Читај ми!

Вучић: Послали смо добре поруке за будућност

Премијер Србије Александар Вучић је посету Албанији оценио као добру и истакао да су послате добре поруке за будућност народа и земаља. Могућа је боља економска сарадња са Албанијом, наводи Вучић и поручује да је потребно да гледамо у будућност, упркос различитим виђењима прошлости.

Вучић је за РТС из Тиране, након низа састанака са албанским званичницима, рекао да су разлике између Србије и Албаније евидентне и да су се и данас испољиле. "Али мислим да смо храбро кренули у нешто што може да нам донесе бољитак", истакао је премијер.

Подсетио је да смо много ратовали и направили проблема и због тога је, како каже, потребно да заједно гледамо у будућност, јер желимо да будемо део ЕУ и да имамо боље односе.

Вучић је објаснио да Србија има прилику за већи економски утицај у Албанији. Како је рекао, инвеститори ће бити позвани да посете Албанију, као што ће и албански инвеститори бити позвани да посете Србију.

Премијер истиче да са Албанијом можемо да остваримо суфицит и да имамо бољу економску размену. Наводи и да Албанци желе више туриста из Србије на својој обали, као што и Србија жели албанске туристе по целој Србији.

Како наводи, политички је важно да можемо да разговарамо са онима са којима смо практично били два одвојена друштва.

Вучић је истакао важност разговора и решавања проблема две земље, које су представнице два народа који су у сваком погледу најбројнији на Западном Балкану.

"Од наших односа зависиће будућност Западног Балкана", указао је Вучић и истакао да је некима тешко да то разумеју и прихвате.

Ипак, каже да је то ствар на којој ћемо морати у будућности да радимо. Каже да Срби, као и Албанци, обично уживају у прославама пораза, и у томе да проналазе кривце у другима.

Вучић каже да ћемо историју другачије тумачити, али да имамо будућност о којој можемо другачије да размишљамо.

Да није било Балканских ратова, каже, било би 16 милиона Срба, а сада их је двоструко мање. Због тога нам је, истиче, потребан мир и стабилност више него икада, иако то страстима не одговара увек.

Говорећи о економској сарадњи, Вучић је рекао да и у Албанији поштују економске мере које Влада Србије спроводи.

Истиче разговоре о ауто-путевима и пругама. О тим стварима је потребно да размишљамо и да децу за то обучавамо, а не за ратове. То је предност и добробит овог састанка, указао је Вучић.

Када је реч о српској мањини у Албанији, премијер Вучић је рекао да се није сагласио са Рамином изјавом да је њихов положај спектакуларан. Указује да Срби у Албанији нису задовољни и да је на то указао током разговора са албанским премијером и председником, јер је његов посао да штити интерес Срба.

Премијер каже да су га саслушали, а и да је он био отворен да чује примедбе на однос према Албанцима у Србији. Ипак, каже да је Србија дала много већа права Албанцима него што је Албанија дала Србима.

Истиче да је спреман да разговара о унапређењу положаја Албанаца, али да ће исто тако тражити да се Србима у Албанији омугуће много већа права него што их имају данас.

Коментаришући најаве Хачима Тачија о покретању тужбе за геноцид против Србије, Вучић каже да то не разуме. Наводи да све саговорнике поштује, али напомиње да Тачи није правник и да не разуме шта је геноцид.

Реч је о покушају да се скрене прича са формирања Специјалног суда за злочине ОВК, рекао је Вучић.

"Ја све схватам веома озбиљно и ми припремамо наш одговор али ово није довољно одговорно да бих сувише озбиљно узео у разматрање", рекао је Вучић. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво