НВО могу допринети нормализацији односа са Приштином

Потенцијално највећи простор за допринос невладиног сектора процесу нормализације односа Београда и Приштине јесте у креирању ширег простора за јавну дебату и снажењу административних капацитета на КиМ, оцењено је на састанку директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића са представницима петнаест невладиних организација.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је на почетку састанка констатовао да постоји велики простор за унапређење сарадње државних институција Србије и цивилног друштва на реализацији циљева везаних за Косово и Метохију и европске интеграције Србије, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ, преноси Танјуг.

Такође је оцењено да НВО могу бити драгоцена аналитичка база у процесу преговора и неко ко ће бриселски дијалог и евроинтеграције на једноставнији и разумљивији начин приближити грађанима Србије.

Представнике петнаестак невладиних организација формално ангажованих у Радној групи 21. Националног конвента о ЕУ, Ђурић је упознао са ситуацијом у вези са током дијалога Београда и Приштине и отварањем поглавља 35.

Координатор те Радне групе, директор Центра за практичну политику Драган Поповић изјавио је да је најважније достигнуће данашњег састанка то што је сарадња Националног конвента и Канцеларије за КиМ почела.

Поповић је понудио експертизу невладиног сектора како би се олакшао и убрзао процес преговора Србије са ЕУ, наводи се у саопштењу.

Према његовим речима, НВО ће активно лобирати како би ове године била отворена прва преговарачка поглавља са ЕУ и то је подручје на којем оне могу бити савезници са Владом Србије, истиче се у саопштењу.

Ђурић и саговорници из цивилног друштва сагласили су се да би у будућности требало створити ефикасније канале за двосмерну комуникацију Канцеларије за КиМ и Националног конвента о ЕУ како би се искристалисале могуће области сарадње и конкретне иницијативе у процесу нормализације односа Београда и Приштине и приступних преговора Србије са ЕУ, закључује се у саопштењу.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво