Интензивирање сарадње у борби против криминала

На крају конференције под називом "Суочавање са изазовима организованог криминала и тешким кривичним делима на подручју Западног Балкана", упућен апел за јачање регионалне сарадње у борби против организованог криминала и унапређење сарадње националних правосуђа.

Министри унутрашњих послова и правде земаља региона данас су у Београду позвали на јачање регионалне сарадње у борби против организованог криминала на Западном Балкану и унапређење сарадње националних правосуђа.

У заједничкој изјави, усвојеној на крају регионалне конференције о борби против организованог криминала, министри су позвали земље да боље искористе постојеће механизме за сузбијање организованог криминала, попут Регионалног центра СЕЦИ за за борбу противпрекограничног криминала, ОЕБС-а и регионалних иницијатива.

Учесници конференције о борби против организованог криминала, која је данас завршена, позвали су и на побољшање сарадње кроз размену мишљења, искустава из праксе и информација о организованом криминалу у југоисточној Европи.

У изјави се наводи да је потребно унапредити и међусобну правну помоћ и правосудну сарадњу потписивањем, ратификовањем и применом Конвенције Савета Европе о међусобној помоћи у криминалним питањима и пратећих протокола, као и закључивањем неопходних билатералних споразума међу суседима.

На регионалном плану, министри су, такође, затражили да се идентификују све везе са криминалним активностима и предузму кораци против њих.

Земље региона се позивају да ефикасно искористе све облике и методе сарадње које предвиђа Конвенција о полицијској сарадњи у југоисточној Европи, потписивањем и применом билатералних и мултилатералних протокола.

Учесници конференције су позвали и да се подрже активније, заједничке истраге у циљу сузбијања мрежа организованог криминала и да се спречи илегална имиграција.

Оцењено је да је потребно упознати цивилни сектор са политикама и мерама предузетим у борби против организованог криминала у југоисточној Европи и да се обезбеди подршка јавности тим политикама.

Сарадња полиције и правосуђа боља од укупне сарадње

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је на затварању конференције да је сарадња полиције и правосуђа у региону на вишем нивоу него што је укупна сарадња држава нагласивши да ће Србија наставити да пружа значајан допринос тој сарадњи.

"Убеђен сам да ће се основни тон ове конференције наставити у нашим билатералним односима", рекао је Дачић и додао да је уверен да ће улазак земаља региона у ЕУ још више допринети сарадњи у региону.

Учесници конференције су се договорили да и на националном нивоу буду предузете одређене мере како би се појачали напори у борби против организованог криминала и других тешких кривичних дела која, како су нагласили, представљају препреку изградњи стабилне демократије, одговорних институција, владавини права и економском развоју на Западном Балкану.

Оцењено је да је потребно уложити напоре у циљу ефикасног функционисања и сарадње националних служби укључених у борбу против организованог криминала.

Позвали су и на окончање законодавних корака у примени Конвенције из Палерма и пратећих протокола као и на јачање служби реда где је то потребно.

Учесници су закључили да је потребно предузети даље кораке у заплени имовине која је стечена захваљујући криминалним активностима, укључујући финансијска средства криминалних организација.

У саопштењу се додаје да је потребно оснажити сарадњу са Јуроџастом и Еурополом закључивањем споразума и охрабривањем усвајања националних закона у складу са нормама и стандардима ЕУ и Савета Европе, уз пуно поштовање заштите продатака.

Заштита сведока и помоћ жртвама трговине људима

Земље региона се позивају да прате напредак и идентификују препреке у борби против организованог криминала.

Потребно је обезбедити и одговарајућу помоћ жртвама трговине људима и других облика организованог криминала и заштиту сведока, које треба охрабрити да сведоче на суђењима против припадника криминалних група.

Припадници полиције и надлежних правосудних власти морају бити добро обучени у питањима организованог криминала и упознати са негативним последицама таквих активности по друштво, наводи се у заједничкој изјави са министарске конференције о борби против организованог криминала у региону.

Дводневну конференцију под називом "Суочавање са изазовима организованог криминала и тешким кривичним делима на подручју Западног Балкана" организовали су министарства правде и унутрашњих послова Србије и Републичко јавно тужилаштво Србије.

На конференцији, чијем отварању су јуче присуствовали и председник Србије Борис Тадић и потпредседник Европске комисије Жак Баро, учествовали су министри правде и унутрашњих послова из региона, као и представници више европских земаља и организација, укључујући Јуроџаст, Еуропол, Савет Европе и ОЕБС.

Тема конференције била је јачање регионалне и транснационалне сарадње као предуслов за успешне судске поступке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи