Читај ми!

Премијер са представницима НВО о унапређењу сарадње

Премијер Србије Александар Вучић састао се са представницима Куће људских права, мреже невладиних организација, са којима је разговарао о унапређењу сарадње између Владе Републике Србије и цивилног сектора.

Александар Вучић је истакао важност боље сарадње и већег укључења невладиних организација у рад државних органа, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима, преноси Танјуг.

Директорка удружења Грађанске иницијативе Маја Стојановић захвалила је председнику Владе на позиву и истакла да ће сусрети са представницима цивилног друштва допринети да се отклони неразумевање улоге невладиних организација.

"Представници цивилног друштва баве се истим проблемима као и Влада Србије и ми смо ту да држави помогнемо да ради боље. Ми можемо да будемо конструктиван партнер Влади Србије у спровођењу реформи", нагласила је Стојановићева.

Директор Комитета правника за људска права Милан Антонијевић указао је на важност сарадње Владе Србије и цивилног сектора на јачању институција и у процесу бржег доношења системских закона из области правосуђа.

Вучић је предложио учешће представника цивилног друштва у процесу преговора са ЕУ.

Премијер је саслушао предлоге представника Куће људских права у вези са сарадњом са Канцеларијом заштитника грађана и изнео свој став по том питању.

Представници невладиних организација изразили су наду, после састанка са Вучићем, да данашњи разговор, одржан, иначе на иницијативу премијера, неће бити и последњи.

"Цивини сектор може да буде добар партнер држави у свим реформама", оценила је у изјави Танјугу директорка Удружења "Грађанске иницијативе" Маја Стојановић и пренела да је премијер најавио састанке и са осталим секторским организацијама из цивилног друштва.

Она је рекла да је сарадња државе и цивилног сектора боља у односу на период пре пет година и да верује да је то и због владине Канцеларије за сарадњу са цивилним сектором.

Међутим, додаје, проблем је што Канцеларија још нема директора, а истиче да је Вучић обећао да ће то бити решено до краја године.

"Нама је потребно да свако министарство постане мало свесније чињенице да ми можемо да будемо добри партнери у свимреформама", поручила је Стојановић.

Директор Комитета за људска права (YUCOM) Милан Антонијевић, такође сматра да би невладине организације требало више укључити у разне процесе.

Како је рекао, цивилно друштво учествује у процесу европских интеграција преко Националног конвента о ЕУ и других механизама, али сарадња са владом у том смислу може да буде много интензивнија.

"Сарадња постоји, али може бити много интензивинија, да се висе слуша глас цивилног друштва, јер је то глас грађана које су обраћају нама и конкретно износе своје проблеме и захтеве", рекао је Антонијевић и додао да је потребно појаснити грађанима шта значе европске интеграције, зашто се држава укључила у тај процес и зашто се поједине реформе спроводе.

Кућа људских права и YUCOM координирају Поглавље 23 у преговорима са ЕУ, а сличан модел постоји и у другим поглављима, рекао је Антонијевић и додао да на тај начин коригује оно што држава ради на путу ка ЕУ.

Он је рекао да се нису сложили са премијером кад је реч о мотивима напада на омбудсмана, али да је он рекао да је разумео њихову поруку. Антонијевић је пренео и да је договорено да се спроводе закључци владе који се односе на прошлогодишње препоруке омбудсмана, а који до сад нису реализовани.

Антонијевић је додао да су у разговорима са премијером отворена бројна питања у вези са правосуђем и уставним реформама, те да су представници цивилног друштва указали да би ти процеси требало да буду што транспарентнији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво