УН: Албанија дала пропуснице косовској делегацији

Генерални Секретаријат УН није омогућио представницима косовских Албанаца улазак у салу током заседања Генералне скупштине светске организације, већ су они тамо ушли на позив делегације Албаније, рекао портпарол Брендон Варма.

Портпарол генералног секретара УН Брендон Варма рекао је да Генерални Секретаријат Уједињених нација није омогућио представницима косовских Албанаца улазак у салу током заседања Генералне скупштине, већ су они тамо ушли на позив делегације Албаније.

Варма је поновио да Косово није чланица УН и да сходно томе представници Косова нису званично учестововали у раду Генералне скупштине УН.

"Генерални Секретаријат УН није дао представницима Косова пропуснице за улазак у салу Генералне скупштине", рекао је Варма Танјугу.

Све чланице Генералне скупштине добијају одређени број пропусница, односно карата с којима могу да позову кога желе да присуствује заседању Генералне скупштине из тзв. ВИП дела сале.

"Представници косовских Албанаца били су присутни у сали само у суботу за време говора албанског премијера Саљија Берише и то на позив албанске делегације а не Генералног секретаријата", прецизирао је Варма.

Србија је уложила званични протест Уједињеним нацијама због чињеница да је председнику Косова Фатмиру Сејдиуу и другим представницима косовских Албанаца дозвољено да присуствују 64. заседању Генералне скупштине УН.

Београд је од Секретаријата УН затражио да отвори истрагу и утврди како је било могуће да Сејдиуу и члановима делегације привремене администрације у Приштини буде дозвољено да као приватна лица бораве у седишту УН у време заседања Генералне скупштине.

Према тумачењу које је дато у Мисији Републике Србије при УН, представници косовских Албанаца по правилу су могли да буду присутни и до сада су били присутни на заседањима Генералне скупштине или Савета безбедности на основу пропусница које им издаје Протокол УН на захтев УНМИК-а, односно Одељења УН за мировне операције.

Те пропуснице дозвољавају ограничени приступ само у опште просторије као што су салони, ресторани и у Савет безбедности када се разматра извештај УНМИК-а, али не и у сале где се одржавају састанци тела УН.

Ове године представници Приштине су примећени у разговору са другим делегацијама у посебно направљеним привременим одељцима за билатералне разговоре, па је делегација Србије поставила питање да ли су они овлашћени да их користе, речено је у Мисији Србије при УН.

Представници косовских Албанаца су такође виђени с картама које се дају делегацијама за уласке у неке сале УН што је Секретаријат објаснио могућношћу да су их добили од неке од делегација, а врхунац је био када су се појавили у сали Генерлне скупштине, напомиње Танјугов извор.

По мишљењу српске стране, чак и да је реч о пропусницама које свака чланица може тражити за слушање говора у сали Генералне скупштине, то опет представља кршење правила.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи