Читај ми!

Крајовска група – темељ боље сарадње три земље

Румунски премијер Виктор Понта најавио је формирање "Крајовске групе" коју ће чинити Србија, Бугарска и Румунија, а премијер Србије Александар Вучић изразио је уверење да ће то бити од историјског значаја јер је реч о стартешкој територији на југоистоку Европе.

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се у Крајови са премијерима Румуније и Бугарске, Виктором Понтом и Бојком Борисовом, са којима је разговарао о инфраструктурним пројектима, сарадњи у области енергетике и саобраћаја и формирању "Крајовске групе".

"Историјска ствар – стварамо Крајовску групу за заједнички наступ Србије, Румуније и Бугарске по свим важним политичким и економским питањима", написао је премијер Србије на свом Твитер налогу.

Понта је, на завршној конференцији за новинаре, најавио формирање "Крајовске групе", чије су чланице оснивачи Румунија, Србија и Бугарска, саопштила је Влада Србије, преноси Фонет.

Истакао је да је на данашњем састанку постигнут овај договор који ће представљати темеље боље сарадње и промовисања економских, социјалних и политичких интереса три земље.

Отворени смо и за друге земље Западног Балкана, јер уједињени можемо постићи много више, рекао је Понта и нагласио да Румунија пружа пуну подршку Србији на њеном европском путу.

"Бугарска и Румунија су осам година чланице Европске уније и то је била наша најважнија одлука и најбоље политичко решење. Зато подржавамо Србију да што пре постане члан европске породице, јер је то најбоље за њу, али и за наше две земље", рекао је Понта.

Румунски премијер је навео да жели да заједно са колегама из Бугарске и Србије постави темеље појачане сарадње три државе.

"То би могла да буде 'Крајова група', баш као Вишеградска група - три земље разматрају, деле позиције, имају заједничке пројекте и узајамно се помажу", изјавио је Понта по завршетку трилатералног састанка у Крајови, преноси Ађерпрес.

Знамо да је премијер Вучић одлучан да на овом путу брзо напредује и ми му пружамо пуну подршку, додао је румунски премијер.

Вучић је захвалио румунском и бугарском колеги на подршци коју пружају Србији на њеном европском путу. "Ја се надам да већ у јуну можемо отворити прва поглавља у нашим преговорима са ЕУ", рекао је премијер Србије.

Истакао је да је са двојицом премијера разговарао о сарадњи у области енергетике, саобраћаја и инфраструктуре.

"Сматрамо да наше три земље заједно попут Мађарске, Пољске, Словачке и Чешке у оквиру Вишеградске групе, могу на најбољи начин да штите интересе Румуније, Бугарске и Србије. Ако будемо истрајни, уверен сам да ће формирање Крајовске групе бити од историјског значаја за све три земље", рекао је Вучић.

Борисов је рекао да је данашња тема – сарадња на инфраструктурним пројектима, од највећег значаја за све три земље.

"Желим да видим ауто-пут Букурешт–Софија–Београд што пре. Желим да видим што пре и брже пруге које ће нас водити ка Турској. Ови пројекти су добри не само за наше три земље, већ и за целу Европу", нагласио је Борисов.

Поздравио је одлуку о формирању "Крајовске групе" и истакао да је за Бугарску Србија најбољи комшија и да ће бугарска влада учинити све како би помогла Србији да што пре заврши преговоре и постане пуноправна чланица Европске уније, додаје се у саопштењу Владе Србије.

Вучић је најавио инфраструктурне пројекте који треба да буду започети до краја године, попут пута Београд–Вршац–Ватин до Темишвара. До краја наредне, очекује да буду реализовани путни правци од Београда до Ниша и од Пирота до границе са Бугарском.

Како су пренели румунски медији, разговарало се о сарадњи у области енергетике, саобраћаја и унутрашњих послова, дигиталној агенди и пројектима у оквиру Стратегије ЕУ за Дунавски регион.

У Крајови се одржава и заједничка седница бугарске и румунске Владе, због чега су у делегацијама и бројни министри, а на дневном реду су заједнички пројекти две земље, као што су мостови на Дунаву и нови гранични прелази.

Вучић: Односи три земље никад нису били бољи

Премијер Вучић је рекао да Србија, Румунија и Бугарска заједничким радом могу да остваре много победа и добрих пројеката за своје грађане и да односи три земље никад у историји нису били бољи, преноси Танјуг.

"Никада у савременој историји нису били ближи и бољи односи Србије и Румуније и тешко да смо некад имали ближе и боље односе између Србије и Бугарске", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Румуније и Бугарске, Виктором Понтом и Бојком Борисовом.

Према његовим речима, управо Крајовска група, чије је формирање најављено данас, довољан је доказ добрих односа.

Вучић је рекао да има добру сарадњу са премијерима Бугарске и Румуније и да, што се Србије тиче, неће бити никаквих проблема у будућем заједничком деловању.

"Што се Србије тиче, нема проблема ни за потписивање споразума ни за будуће деловање", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је пријатељство три земље мост за још ближе односе свих грађана и њихов бољи живот и на територији Румуније, и на територији Србије, и на територији Бугарске.

"У потпуности смо отворени за сваку врсту примедбе, за сваку врсту рекације, али и за сваку врсту заједничког сагледавања евентуалних разлика", рекао је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питања о положају мањина у Србији, рекао да Србија има веома коректан однос и да се у тој области руководи европским нормама и стандардима, али да је увек могуће боље.

"Мислим да имамо добар однос као Влада према бугарској и румунској мањини у Србији, али сам сигуран да увек можемо да направимо да то буде још боље", рекао је Вучић и изразио уверење да ћемо у том смислу имати подршку румунских и бугарских пријатеља.

Повезивање гасоводима приоритет

Повезивање три суседне земље гасоводима је приоритет. Разматрани су сви гасни правци који морају бити у складу са европским прописима.

Бугаски премијер је потврдио да раде на припреми своје деонице гасовода Софија–Ниш, а још нису отписали ни "Јужни ток".

"За нас је пројекат 'Јужни ток' замрзнут. Нико нас званично није обавесто да је пројекат обустављен. Бродови са цевима за гасовод су још у Бургасу. Чим се ситуација са Украјином стабилизује и Русији укину санкције, ми очекујемо да са Бриселом и руским партнером поново разговарамо о пројекту", каже Борисов.

Поштовање мањина је обавеза свих земља. Чим се потпише декларација о формирању Крајовске групе убрзаће се реализација договорених послова.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво