Читај ми!

Шеф дипломатије Летоније у посети Србији

Министар спољних послова Летоније Едгарс Ринкевичис разговарао Београду с премијером Александром Вучићем, председником Србије Томиславом Николићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем.

Шефови дипломатије Србије и Летоније, Ивица Дачић и Едгарс Ринкевичс констатовали су у Београду да су билатерални односи две земље изузетни, али да треба радити на јачању економске сарадње, нарочито робне размене.

"Наша спољнотрговинска сарадња износила је у прошлој години 11 милиона евра, што је веома мало, имајући у виду да су нам могућности веома велике", истакао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са Ринкевичсом који је додао да економску размену треба довести на ниво политичке.

Ринкевичс је нагласио да његова земља, која тренутно председава ЕУ, подржава реформе Србије и њене економске напоре и све што чини на вом путу ка ЕУ.

"Напредак у дијалогу Београда и Приштине је од инструменталног значаја за пут Србије у ЕУ, као и за нормализацију односа Београда и Приштине", указао је летонски министар.

Дачић је истакао да је регионална стабилност од великог значаја за Србију која улаже знатне напоре да буде њен промотер.

Он је такође додао да је "свима у ЕУ јасно да је главни спољнополитички циљ Србије чланство у ЕУ".

"Србија чини све да ојача своје административне и политичке капацитете. Неопходно је да се ми добро припремимо за тренутак када буде донета политичка одлука о чланству Србије у Унији", рекао је Дачић и подсетио да је и премијер Александар Вучић казао да је циљ да се Србија до 2020. оспособи за чланство у ЕУ.

Он је истакао да је Србија спремна за отварање поглавља и да се што пре окрене "том прооцесу (преговора) који ће бити подстрек њеном реформском процесу".

Ринкевичс је изразио наду да ће ускоро бити отворена прва поглавља у процесу преговора, не желећи да износи никакве рокове.

Он је такође похвалио председавање Србије ОЕБС, нарочито у контексту украјинске кризе, подсетивши да је ОЕБС једина међународна организација присутна на терену (у Украјини).

Премијер Александар Вучић нагласио је  у разговору са министром спољних послова Летоније Едгарсом Ринкевичсом, чија земља тренутно председава Европској унији, да су евроинтеграције стратешки спољнополитички приоритет Србије, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима, преноси Танјуг.

"Србија је много урадила на европском путу и темељно се припрема за чланство", рекао је српски премијер, наводећи да је процес скрининга завршен са великим успехом и да би било за очекивати да Европска унија, отварањем преговарачких поглавља, убрза преговарачки процес са Србијом.

Председник српске Владе упознао је шефа летонске дипломатије са друштвеним и економским реформама које се спроводе у Србији, као и са напретком оствареним током дијалога са представницима Приштине, синоћ у Бриселу.

"Дошло је до приближавања ставова у неким од питања, а радне групе ће наставити да припремају следећу рунду дијалога", додао је Вучић.

Министар Ринкевичс је рекао да Европска унија високо цени реформе које предузима Влада Србије и да је Летонија, која председава Унији у првој половини године, спремна да помогне да се, кроз заједнички напор, постигне циљ отварања првих преговарачких поглавља.
"Ако би до тога дошло до краја летонског председавања Европској унији, био би то и наш успех", рекао је министар Ринкевичс. 

Брисел да покаже да кораци Србије нису били узалудни 

Србија је доказала да је апсолутно посвећена путу ка пуноправном чланству у Европској унији и било би добро када би Брисел сада показао да одлучни кораци Србије нису били узалудни, тако што ће ускоро отворити прва поглавља, оценио је председник Србије Томислав Николић током разговора са министром спољних послова Летоније Едгарсом Ринкевичсом, преноси Танјуг.

"То би охрабрило наше људе, показало им да нас Европска унија жели у свом саставу и приближило им циљ који желимо да достигнемо - нормалну, модерну државу и бољи живот за све наше грађане“, рекао је председник Републике, саопштила је Служба за сарадњу с медијима.

Министар Ринкевичс се сложио са председником Србије да би било добро да Брисел, као неку врсту геста добре воље, ускоро отвори прва поглавља.  Ринкевичс је рекао да се нада да ће се то десити врло брзо, јер је очигледан напредак који је Србија постигла у процесу реформи и изразио жаљење што то неће да се догоди за време председавања Летоније Европском унијом.

Николић је рекао да на путу евроинтеграција Србија има услове које друге државе нису имале и да ће због тога вероватно бити успешнија од појединих чланица Европске уније, јер ће се трудити да на најбољи начин испуни услове из 34 стандардна поглавља.

"Што се тиче питања Косова и Метохије, Београд је искрено ушао у дијалог са Приштином јер смо изузетно заинтересовани за смањење тензија и за остварење што бољих услова живота за све грађане који живе на Косову и Метохији, на шта нас, иначе и Устав обавезује. Међутим, Србија никада неће признати независност своје јужне покрајине, па није добро да било ко охрабрује администрацију у Приштини да је то финални циљ дијалога који се води", упозорио је председник Србије.

Министар спољних послова Летоније поздравио је дијалог Београда и Приштине, и активну улогу Србије да се на тај начин превазиђу проблеми у вези Косова и Метохије.

Потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић рекао је у разговару с министром спољних послова Летоније Едгарсом Ринкевичсом да у Скупштини постоји консензус о приступању Србије Европској унији.

Србија је спремна да у достизању европских стандарда до краја спроведе суштинске политичке и економске реформе, рекао је Маринковић, саопштила је Скупштина.
 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво