Читај ми!

Нова странка за резолуцију о осуди геноцида над Јерменима

Посланици Нове странке Зоран Живковић и Владимир Павићевић упутили су Скупштини Србије Предлог резолуције о признању и осуди геноцида над јерменским народом почињеном у Османском царству у периоду од 1915. до 1922. године.

Предлогом резолиције позивају се и друге државе, укљућујући и Турску, као и међународне организације да признањем и осудом геноцида над јерменским народом допринесу спречавању сличних злочина у будућности, наводи се на сајту Нове странке, преноси Танјуг.

Нова странка је Предлогом резолуције позвала Владу Србије и грађане да 24. април обележавају као Дан сећања на жртве геноцида над Јерменима, наводећи да се тог дана навршава сто година од почетка геноцида над Јерменима почињеног од Османског царства и да га је више од 20 држава признало и осудило.

Нова странка је навела да намерно и систематско истребљивање јерменског становништва у Османском царству представља прогон ужасавајућих размера и један од најтежих злочина против човечности икада начињених и да је зато морална обавеза свих да признавањем геноцида и његовом најоштријом осудом, одају почаст жртвама.

Србија би усвајањем те резолуције, како сматра Нова странка, изразила солидарност са јерменским народом у његовом настојању да се исправи историјска неправда, те да се масовно убиство милион и по Јермена и званично окарактерише као геноцид.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара