Тадић у Словенији

Чланство у ЕУ највећи је стратешки и политички интерес Србије, рекао председник Борис Тадић после разговора са словеначким колегом Данилом Тирком и нагласио да на европском путу очекује даљу подршку Љубљане. Србија и Словенија потписале споразум о социјалном осигурању. Тадић позвао словеначке компаније да улажу у Србију.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је после разговора са словеначким председником Данилом Тирком на Брду код Крања, да је учлањење у Европску унију највећи стратешки и политички интерес Србије и изразио захвалност Словенији што у томе пружа подршку Београду.

Уверен сам да је брза интеграција Србије у ЕУ интерес Словеније и очекујем даљу подршку Љубљане, рекао је Тадић.

Словеначки председник је поручио да ће се као и до сада залагати да се Европска унија што пре прошири на земље Западног Балкана. 

"Истина је да смо имали тешке тренутке, истина је да је било неких заблуда, али данас смо на почетку новог пута", рекао је Тирк.

Председници Тадић и Тирк су на конференцији за новинаре поздравили пријатељске односе између две земље и два народа.

Двојица председника су нагласила значај привредне сарадње и наступа на трећим тржиштима, као и значај сарадње у области културе и школства.

Оценили су да је језик значајан фактор споразумевања два народа. Тадић је обећао да ће се потрудити да се на српским универзитетима учи словеначки језик и очекује остварење права припадника српске заједнице у Словенији као и Словенаца да у школама и универзитетима уче српски.

Тадић и Тирк су навели значај принципа правичности у међусобној сарадњи као и у односу према другим земљама и у решавању проблема, а посебно када је у питању сукцесија имовине бивше СФРЈ.

Сва отворена питања морају да се решавају на принципима правичности и ефикасности, тако да нико не сме да буде оштећен, сагласили су се председници.

Председник Србије данас је разговарао и са председником словеначког парламента Павелом Гантаром.

Тадић и Гантар су се сложили да привредна, културна, политичка, спортска сарадња две земље последњих година јача и изразили уверење да ће грађани Србије и Словеније међусобо делити не само заједничку историју и културу, већ и будућност.

Српски председник ће се током дводневне посете Словенији састати и са премијером Борутом Пахором.  

Позив словеначкој привреди да инвестира у Србију

Председник Србије Борис Тадић позвао је данас словеначке компаније да улажу у Србију, истичући да ће инвеститори на тај начин обезбедити себи приступ до сада недоступним тржиштима.

Обраћајући се учесницима српско-словеначког пословног форума у Љубљани, Тадић је истакао да су државе са којима Србија има споразум о слободној трговини заправо велико тржиште са око 800 милиона становника.

Србија је, уз то, према Тадићевим речима, и велико градилиште, и за неколико година поседоваће потпуно модернизовану саобраћајну инфраструктуру која ће омогућити лакши проток робе ка трећим тржиштима.

Учесницима форума обратио се и председник Словеније Данило Тирк, који је истакао да две државе имају велику традицију пријатељства и сарадње, и да све неспоразуме треба да оставе по страни руководећи се садашњим и будућим обостраним интересима.

У оквиру српско-словеначког пословног форума отворен је Српски пословни клуб, чији ће задатак бити да олакша продор робе и капитала ка Словенији.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин, изјавио је том приликом да ће Српски пословни клуб бити велика подршка домаћим компанијама које послују у Словенији, и најавио и скоро отварање канцеларије српске привредне коморе у тој земљи.

"Српски пословни клуб који је данас отворен у Словенији има задатак да подржи српске привреднике који имају амбицију да се квалитетно позиционирају на словеначком тржишту", рекао је Бугарин, примећујући да српски производи и капитал у Словенији нису присутни у мери у којој су словеначки у Србији.

Ново поглавље сарадње

Словеначки и српски председници Данило Тирк и Борис Тадић сусрели су се 19. јуна на Самиту држава Централне Европе у Новом Саду и том приликом се сложили да се односи између две земље подигну на нови ниво.

Србија је, иначе, прва земља региона коју је словеначки премијер Борут Пахор посетио 6. марта ове године, након доласка на функцију.

Та држава Европске уније, оцењено је тада, источног комшију и даље види као једног од најбитнијих економских и политичких партнера, што говори и чињеница да је у Београду потписан Меморандум о разумевању о техничкој помоћи у области европских послова, али и одржан скуп најмоћнијих словеначких и српских привредника. 

Пахор је тада рекао да је његовом посетом и симболички отворено ново поглавље у односима између Словеније и Србије.

Узлазна линија у билатералним односима потврђена је и приликом недавног састанка министара спољних послова Србије и Словеније.

Вук Јеремић и Самуел Жбогар потврдили су после разговора у Љубљани, 11. септембра, да Србија и Словенија имају добре и пријатељске односе и обострани интерес за унапређивање билатералне сарадње, пре свега у области привреде.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи