Читај ми!

Јачање сарадње Србије и Азербејџана

Председник Владе Србије Александар Вучић започео је званичну посету Азербејџану сусретом са председником Илхамом Алијевом и том приликом је истакнута одлучност за јачање односа две земље.

Вучић и Алијев разговарали су о сарадњи две земље у области инфраструктуре, војне индустрије, енергетике и пољопривреде.

Премијер Србије је после састанка рекао да је са Алијевом разменио најискреније и најсрдачније поруке пријатељства, међусобне подршке територијалном интегритету Србије и Азербејџана и поручио да, уколико се оствари "само петина ствари о којима је разговарано" да ће то удесетостручити трговинску размену две земље "која тренутно није на високом нивоу".

Како је објаснио, било је речи о наставку сарадње у области инфраструктуре и саобраћаја, не само о завршетку Коридора 10, о обилазници око Београда и другим инфраструктурним пројектима.

"Разговарали смо и о енергетици, о (гасоводима) ТАНАП-у и ТАП-у, о изградњи гасног контектора са Бугарском, колики део у будућности можемо да добијемо са (изворишта гаса) Шах Дениза два или неких других налазишта гаса које Србија може да добије, да бисмо извршили диверзификацију извора и како бисмо добили повољније цене", рекао је Вучић.

Премијер Србије је са азербејџанским председником разговарао и о учешћу компанија те земље у приватизацији у Србији, попут приватизације МСК "Кикинда" и панчевачке Азотаре и "Петрохемије".

"Разговарали смо и о њиховој жељи и намери да учествују у приватизацији пољопривредног агрокомплекса. Они су се договорили да заједнички са саудијским и емиратским фондовима учествују. Веома су заинтересовани за улагања у Србији и очекују да наша сарадња буде драматично повећана у годинама које долазе", рекао је Вучић.

Навео је да је са Алијевим разговарао и о већој туристичкој понуди Србије и привлачењу већег броја туриста из Азербејџана у Србију и најавио да ће до краја године бити успостављена авионска линија Београд–Баку.

"Верујемо да имамо велике и важне пројекте пред нама које са Азербејџаном можемо да остварујемо у корист народа", рекао је Вучић.

Навео је да је са Алијевим имао веома конкретне разговоре и да се он показао као искрен пријатељ Србије.

"Кад се говори о потенцијалним инвестицијама у ПКБ, говоримо о стотинама милиона евра, о МСК, Азотари и Петрохемији говоримо о хиљадама запослених, о нашим највећим извозним потенцијалима и компанијама. Кад се говори о обилазници и великим инфраструктурним пројектима, говоримо о жилама куцавицама које иду кроз Србију", рекао је Вучић.

Према његовим речима, говорило се и о војној индустрији и преносу Азербејџану војне технологије коју Србија поседује.

"Сматрамо да можемо много тога да урадимо, нешто да зарадимо, а да Азербејџан може да има користи од онога што Србија има да понуди", рекао је Вучић.

Наводећи да очекује да Алијев посети Београд пре краја године са великим бројем привредника, Вучић је рекао да је несумњиво да ће трговинска размена две земље бити вишеструко увећана.

Алијев је истакао да се нада да ће посета српске делегације бити успешна и да ће ојачати економске везе две земље.

"Наша подршка Србији је јасна, а наше компаније желе да учествују са више пројеката у Србији, јер су задовољне условима и подршком коју у вашој земљи добијају", истакао је Алијев и закључио да постоји велики интерес азербејџанских компанија за учешће у процесу приватизације српских предузећа.

Предлози за будућу сарадњу две земље 

Вучић се састао и са председником Владе Азербејџана Артуром Расизадеом са којим је разговарао о развоју у области инфраструктуре, пољопривреде и енергетике. Током састанка српски премијер изнео је конкретне предлоге за будућу сарадњу.

Вучић је нагласио важност учешћа азербејџанских компанија у приватизацији српских предузећа, посебно петрохемијског комплекса и пољопривредних комбината, као и у изградњи инфраструктурних пројеката.

Расизаде је истакао да Азербејџан са Србијом има најбоље политичке односе, као и добру сарадњу у хуманитарним областима, али још недовољно развијену у економији.

"Постоје добри примери, али мислим да је то само добра основа за даљи развој. Велике наде полажемо у рад Међувладине државне комисије", истакао је Расизаде.

Током састанка упућен је позив нашем министру енергетике Александру Антићу да Србија постане члан Саветодавног већа Јужног гасног коридора, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Министар рударства и енергетике Александар Антић, који се налази у саставу државне делегације у посети Азербејџану, обишао је погоне и разговарао са пословодством компаније "Азмеко".

Ta aзербејџанска хемијска компанија један је од водећих произвођача метанола са око 600.000 тона годишње, које "Бритиш петрол" дистрибуира у Европу и Кину.

Антић је током посете упознао домаћине са могућностима и капацитетима српске хемијске индустрије. Представници "Азмека" показали су велико интересовање за могућност инвестирања у МСК "Кикинда" и "Петрохемију" у Панчеву.

Током састанка премијера Вучића и председника Алијева договорено је да представници "Азмека" посете Србију и наставе разговоре о модалитетима сарадње.

Вучић: Дошли смо у Азербејџан са идејама и плановима 

Вучић је током разговора са министром економије и индустрије и копредседником Међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу између Азербејџана и Србије Шахином Мустафајевим поручио да је у Азербејџан дошао са великим плановима у Азербејџан.

"Решили смо да модернизујемо земљу, предузели смо тешке економске мере, донели важне законе, постигли споразум са ММФ-ом, све у циљу економског оснаживања земље", рекао је Вучић.

Нагласио је важност учешћа азербејџанских компанија у инфраструктурним пројектима, као и у процесу приватизације српских предузећа, нарочито пољопривредних комбината.

"Ваша посета Азербејџану је важна, јер наше компаније поштују вашу одлуку да им се лично обратите", рекао је Мустафајев и истакао да постоји велики потенцијал за развој економских односа између Србије и Азербејџана.

"Потенцијал је велики, али није довољно искоришћен. Мислимо да ће посета премијера Вучића и разговори са пословним људима допринети даљем проширењу привредне сарадње две земље. Приоритет је пре свега наставак започетих инфраструктурних пројеката у путној индустрији, али ћемо развијати и нове послове", рекао је Мустафајев.

Нагласио је потребу за организовањем чешћих сусрета са представницима азербејџанских компанија. "Те компаније имају политичку подршку за ангажовање у Србији. Рад компаније 'Азвирт' је добро искуство и сигнал за привлачење других фирми из Азербејџана", рекао је Мустафајев.

Најављују и повећање робне размене. "Једну петину од свих ствари о којима сам говорио да успемо да спроведемо у дело, чини ми се да бисмо удесетостручили нашу трговинску размену", каже Вучић. 

Вучић је у Бакуу разговарао и са председником Државне нафтне компаније (СОКАР) Ровнагом Абдулајевим о учешћу те компаније у снабдевању Србије гасом.

Премијер је поново истакао важност могућег повезивања са Јужним гасним коридором како би Србија могла да диверзификује своје изворе снабдевања.

Абдулајев је рекао да је СОКАР једина државна нафтна компанија у Азербејџану, који се традиционално тиме бави већ 160 година.

Он је нагласио да ће СОКАР основати комисију која би утврдила потребе Србије за снабдевање гасом, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

У разговору са азербејџанским привредницима, Вучић је рекао да се Србија налази на европском путу и да је отворила преговоре о приступању ЕУ, али да води независну и суверену политику и да је једна од ретких земаља у Европи која тиме може да се подичи и похвали. Говорили су и о проватизацији.

"То могу да поделим у два дела - једно је петрохемијски комплекс, а друго је, пре свега, МСК 'Кикинда', Азотара и петрохемија, али разговарали смо и о њиховој намери да учествују у приватизацији пољопривредног комплекса", рекао је премијер Србије.

Српски премијер положио је венце на гроб националног лидера Гајдара Алијева и на комплексу "Вечни пламен" у Алеји великана.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво