Читај ми!

Шешељ запалио заставу Хрватске, поднета кривична пријава

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ спалио је данас пред Палатом правде у Београду заставу Хрватске. Након тога, Више јавно тужилаштво покренуло је кривични поступак против Шешеља.

Војислав Шешељ је чин паљења заставе назвао одговором хрватским државним функционерима који га, како је навео, већ месец дана нападају као да су "ударени топузом у главу", преноси Бета.

"Упућујем поруку хрватској усташкој држави", рекао је Шешељ и спалио заставу пред новинарима којима је давао изјаву и неколико стотина присталица које су га том приликом бодриле.

Шешељ је дошао у Палату правде где треба да почнe суђење његовом заменику Немањи Шаровићу, који је оптужен за ширење верске, расне и националне мржње тако што је 2013. на протесту пред Председништвом Србије запалио заставе Косова, САД, ЕУ и НАТО-а.

Лидер СРС-а рекао је новинарима да ће данас сведочити да је он дао налог да се спале заставе и да су они морали по том налогу да поступе.

Говорећи о одлуци Жалбеног већа Хашког трибунала да мора да се врати у притвор, Шешељ је рекао да је данас примио преведену одлуку и поновио да се неће добровољно предати и да остаје при својој ранијој одлуци.

Упитан да прокоментарише изјаву премијера Александра Вучића да га неће насилно хапсити, Шешељ је упитао како се то хапси осим насилно.

Навео је да ће пружати пасивни отпор, тако да ће моћи да га носе "на јуначким рукама".

"Они дођу да ме хапсе, ја седнем. Они дођу са пендреком, ја подметнем леђа и кажем: 'Удри'", рекао је Шешељ и додао да приликом хапшења неће сарађивати.

Режим је, како је навео, на мукама како да га ухапси ако не оде у Хаг добровољно, али каже да он жели да они буду на мукама.

Након што је сазнао да је против њега поднета кривична пријава због паљења заставе, Шешељ је новинарима рекао да је обрадован због тога.

Упитан зашто је запалио хрватску заставу, Шешељ је рекао да је то учинио "зато што је Хрватска окупирала Републику Српску Крајину, извршила у Другом светском рату геноцид над Србима и протерала стотине хиљада Срба".

На инцидент пред Палатом правде реаговало је хрватско Министарство спољних и европских послова, које је упутило оштар протест отправници послова Амбасаде Србије у Хрватској Боси Продановић, а хрватски амбасадор у Србији Гордан Маркотић биће позван на консултације у Загреб.

За српског министра унутрашњих послова протест присталица радикала испред Суда је периферни догађај.  Данашњи дан обележила је и полемика министра рада Александра Вулина и хрватског министра бранитеља Предрага Матића.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво