Читај ми!

Завршен скрининг, преговарачки тим још није формиран

Србија је успешно завршила процес скрининга у преговорима са Европском унијом и спремна је да прва поглавља отвори до краја године. То је једногласна порука представника ЕУ у Србији, ресорног министарства и шефице преговарачког тима. Али тим још није формиран.

Више од две хиљаде чиновника, 35 шефова група и Тања Мишчевић, шефица преговарачког тима – којег нема. То су људи који у име Србије преговарају са ЕУ – и карика која недостаје. Екипа стручњака које је Влада требало да именује пре годину и по. Зашто још није?

"Нису нам били потребни још посебни стручњаци, радили смо велики посао, вероватно смо се занели", каже Тања Мишчевић, шефица Тима за преговоре са Европском унијом.

Отварање преговора, започет и завршен преглед усклађености законодавства са стандардима ЕУ, то је велики посао, а Србија је јединствена у Европи по томе што га је обавила без ужег тима стручњака, овлашћеног да у име грађана преузима обавезе у преговорима са Унијом. Шефица тима, каже, ускоро ће Влади предложити ко би требало да буду његови чланови.

"Сада долази друга фаза после скрининга када почињемо да размишљамо о отварању, и у припремама смо за вођење преговора када нам је потребно да поглавља стављамо у кластере, обједињавамо и хоризонтално контролишемо успешност, то је право време за формирање преговарачког тима", каже Тања Мишчевић.

Не слажу се у Националном конвенту о Европској унији. То је тело састављено од представника администрације, партија, невладиних организација и стручњака. Подсећају да су то питање безуспешно постављали више пута и да за то нема оправдања.

"Било је неопходно да ти људи учествују и у процесу скрининга, дакле од самог почетка да би стекли увид где је наше законодавство по сваком поглављу, које су теме које ће бити предмет преговора и које су позиције које ћемо заступати. То је лоша порука и говори о томе да неки проблеми у том смислу постоје", каже Наташа Драгојловић, координатор Националног конвента о ЕУ.

Преговори због тога нису трпели, нити ће – одговара Мишчевићева.

"Они ће постати ефикаснији са преговарачким тимом, јер ће моћи хоризонтално да обједињавају поглавља која се баве истом темом", каже Тања Мишчевић.

У делу јавности поставља се питање: Да ли је проблем политички или технички? Да ли имамо стручњаке тог калибра?

"Ја сам сигурна да Србија има 10-15 стручних људи који тај посао могу да стручно обављају. Зашто још нису изабрани – то је питање за политичке одлучиоце и Владу Србије, која те људе треба да именује", каже Наташа Драгојловић.

Ресорна министарка о тиму није желела да говори, каже – хоће када буде имала конкретније податке – ускоро. А Влада је још у септембру 2013. прописала састав: државни секретари министарстава из различитих области преговора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво