Још једна контрола до укидања виза

Експертска група из Брисела средином октобра долази у Србију, како би извршила процену напретка ка визној либерализацији, најавио Баро. Уколико тај извештај буде позитиван, Комисија ће 1. децембра Савету ЕУ предложити укидање виза за грађане Србије, од 1. јануара 2010. године.

Потпредседник Европске комисије Жак Баро изјавио је у Београду да ће експертска група ЕК средином октобра допутовати у Србију како би извршила процену постигнутог напретка Србије ка визној либерализацији.

"Уколико тај извештај буде позитиван Европска комисија ће предложити Савету министара Европске уније 1. децембра укидање виза за грађане Србије почев од 1. јануара наредне године", рекао је Баро на заједничкој конференцији за новинаре са српским министрима унутрашњих послова и правде, Ивицом Дачићем и Снежаном Маловић.

Високи званичник Европске комисије је истакао да је Србија постигла напредак на путу ка белој шенген листи, као и да је остварен велики помак у реформама и усвајању потребних закона.

Баро је, међутим, нагласио да је сада потребно да се донесени закони примењују у пракси.

Дачић је поручио да је Србија испунила све услове зацртане у мапи пута и да је одлучна да донесене законе и стратегије спроводи у дело.

Баро је имао одвојене састанке и са председником Србије Борисом Тадићем, премијером Мирком Цветковићем, потпредседником Владе за европске интеграције Божидаром Ђелићем и министарком правде Снежаном Маловић.

У разговору са Бароом, премијер Цветковић је рекао да је Србија испунила све обавезе из "мапе пута" и да очекује да ће Савет министара ЕУ донети одлуку да од 1. јануара грађани Србије без виза путују у земље уније.

На састанку је констатовано да је једнострана примена Прелазног трговинског споразума добар потез, који ће допринети бржој интеграцији Србије у ЕУ.

"Статус белог шенегена је стаутс који се мора одржавати и после 1. јануара 2010. године и ми ћемо наставити реформе, на дужи рок, а амбиција Србије је да после белог шенгена пређе у шенгенски простор", рекао је Ђелић после састанка са Бароом.

Реформа правосуђа велики адут Србије на путу ка ЕУ

После посете Већу за ратне злочине Окружног суда и Тужилаштву за ратне злочине, Баро је оценио да се реформе правосудног система и законодавства у Србији крећу правим путем и да ће представљати велики адут за улазак Србије у Европску унију.

"С обзиром да отворених врата чекамо Србију у ЕУ, желимо да она до нас стигне прошавши све напоре у борби против криминала и ратних злочина и да са искорењеним организованим криминалом уђе у Унију", рекао је Баро.

Председник Окружног суда Синиша Важић рекао је, после састанка са Бароом, да је посета једног од најрепрезентативнијих представника ЕУ показатељ колику Унија пажњу поклања правосуђу, људским правима и слободама и правној држави.

Важић је нагласио и да је важно истрајати у поступцима за процесуирање ратних злочина, као претпоставци да "једног дана постанемо боље и здравије друштво".

Баро се састао и са тужиоцем за ратне злочине Србије Владимиром Вукчевићем који је указао да је процесуирање ратних злочина веома тежак посао, али и рекао да сматра да је Баро током посете видео да се Србија налази на правом путу ка Европи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара