Читај ми!

Дачић: И из Србије одлазе да се боре у редовима ИС

Србија је суочена са одласком својих држављана да ратују у редовима Исламске државе, махом преко радикалних исламских проповедника и центара, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић у Бечу.

Председавајући ОЕБС-у и шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је у Бечу да Србија с посебном пажњом прати феномен џихадизма у свету јер се на њеној територији и најближем окружењу региструје ширење идеја радикалног ислама и регрутовања за џихад у Сирији и Ираку, преноси Танјуг.

Српски министар је истакао да је Србија и сама суочена са проблемом страних бораца, односно одласком својих држављана да ратују у редовима Исламске државе, махом преко радикалних исламских проповедника и центара. Прецизирао је да највише њих има из Рашке области и са КиМ.

На конференцији о борби против тероризма, којој присуствују представници земаља западног Балкана и комесар за миграцију, унутрашње послове и грађане Димитрис Аврамопулос, координатор борбе против тероризма ЕУ Жил де Кершов, директор Агенције за основна права ЕУ Мортен Кјерум и заменик директора Еуропол-а Олдрих Мартину, а Србију представљају Дачић и министар унутрашњих послова Ненад Стефановић.

Министар спољних послова је подсетио да је број страних бораца из Србије релативно мали у односу на укупан број страних бораца Исламске државе, око стотину, али да није занемарљив.

"Србија је чврсто опредељена да одговори савременим безбедносним изазовима, међу којима, борба против тероризма, свих видова екстремизма и верског фанатизма представља наш хитан заједнички задатак", рекао је Дачић.

У суочавању са овим изазовима, од којих је најактуелнији онај оличен у деловању Исламске државе, Србија се одмах прикључила активностима на међународном плану и коспонзорисала је једногласно усвојену Резолуција 2178 у Савету безбедности УН, уз више пута поновљену спремност да појача сарадњу и координира активности са свим земљама у региону и ван њега, подсетио је министар.

Дачић је истакао да Србија даје свој допринос и као чланица глобалне коалиције у борби против Исламске државе и да је веома брзо променила Кривични законик како би био спречен одлазак или транзит лица преко њене територије ради учешћа у сукобима у другим земљама увођењем кривичних дела за такво учешће, као и за организовање, подстрекавање и регрутовање страних бораца.

Према Дачићевим речима, сузбијање тероризма и екстремизма репресивним, војним и полицијским мерама није довољно.

"Веома је важно питање интеграције грађана свих вероисповести и политичких убеђења у модерно друштво засновано на заједничким вредностима и оно је кључно у борби против тероризма, екстремизма и радикализма. Интеграција подразумева и слободу верског опредељења и право на идентитет, али и схватање популације која се интегрише да то није на штету њене религијске, етничке и друге припадности и наслеђа", указао је шеф српске дипломатије.

Према Дачићевим речима, посебну пажњу заслужује разматрање места ислама у данашњем модерном европском друштву и неговање културе међуверског дијалога у циљу промоције разумевања и заједничких вредности.

Одговорност за то заједнички лежи на држави и њеним институцијама, верским лидерима и друштву у целини, како се не би стварало погодно тло за фундаменталистичке циљеве.

У том смислу мора се избећи свако поистовећивање ислама и екстремизма и тероризма, нагласи је Дачић, додавши да посебна пажња мора бити посвећена паралелној борби против исламофобије.

Десет држава договорило јачу сарадњу против џихадизма

Десет држава средње и југоисточне Европе, као и ЕУ договорили су у Бечу јачу сарадњу у борби против џихадизма, као и боље обучавање пограничних власти.

Потребна је свеобухватна стреатегија, која би обухватила више него само заједничко кривично гоњење, казала је министарка унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтнер.

"Веома ме радује тешње повезивање са земљама западног Балкана", рекао је аустријски министар Себастијан Курц на конференцији за медије истичући да је овај регион веома битан, јер има непосредне последице по Аустрију.

Конкретно је договорено да пограничне власти буду боље обучаване, како би спречиле илегални излазак и улазак у земљу есктремиста, објаснила је Микл-Лајтнер.

Исто тако предвиђено је побољшање сарадње са Еурополом, али и Фронтексом, и координатором ЕУ за борбу против тероризма.

Планирана је и пуна примена Конвенције о полицијској сарадњи за југоисточну Европу, што, према њеним речима, представља највиши приоритет како би земље региона што брже могли информације о џихадистима да прослеђују Еурополу.

Европски комесар је истакао да је проблем џихадизма решив само кроз тешњу сарадњу европских држава. "Борба против овог проблема изискује време, и можемо бити успешни само заједно", нагласио је Аврамопулос додајући да број страних бораца расте из дана у дан.

По питању превенције је Микл-Лајтнер нагласила да је предвиђено да се установа за пријављивање илегалног интернет садржаја, који ЕУ треба да успостави до јула, прошири на земље западног Балкана.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво