Читај ми!

Дачић и Гашић: Нова фаза у односима са НАТО

Србија је ступањем на снагу Индивидуалног партнерског акционог плана (ИПАП) ушла у нову фазу односа са НАТО, рекли су министар спољних послова Ивица Дачић и министар одбране Братислав Гашић након сусрета са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом.

"Србија није променила своју политичку позицију. Наша неутралност се не доводи у питање овим планом", рекао је Дачић новинарима у седишту НАТО у Бриселу, преноси Танјуг.

Шеф дипломатије је истакао да нико не може да промени оно што се десило пре 16 година када је НАТО бомбардовао Србију, али да то не би требало да буде препрека за градњу партнерских односа у будућности.

"Наш заједнички интерес је стабилност у региону, да будемо партнери и да обезбедимо мир у региону", додао је Дачић.

Столтенберг је, како је навео Дачић, недавно разговарао са премијером Александром Вучићем, тако да треба очекивати даљи развој односа са НАТО.

Према његвоим речима, и од Столтенберга добио гаранције да никакве косовске оружане снаге неће имати приступ на север Косова, подсећајући да је сличне гаранције својевремено дао и претходни генерални секретар НАТО Андерс Расмусен.

Дачић је рекао да ИПАП отвара могућност сарадње Србије и НАТО на многим пољима, укључујући и област науке, јавне дипломатије и учешћа у међународним мировним акцијама.

"То, наравно, нису борбене акције", нагласио је Дачић и објаснио да је реч о сарадњи у области спасавања људи у случајевима елементарних непогода.

Дачић је истакао НАТО важан за Србију и због Кфора и подршке Бриселском спразуму и подсетио да се командант Кфора недавно срео са начелником Генералштаба Војске Србије.

"Вучић и ја смо и за време потписивања Бриселског споразума били овде и НАТО је тада гарантовао да неке оружане формације Албанаца неће моћи да долазе на север КиМ без дозволе НАТО-а, односно КФОР-а. Зато је нама интерес да развијамо наше партнерске односе", рекао је Дачић.

Битно је, како је истакао, да је ситуација промењена - "пре 16 година смо били сукобљене стране, а данас се надам да можемо да будемо партнери, уколико имамо заједнички интерес, а то је да сачувамо мир и стабилност у региону".

Министар Дачић је рекао да је током данашњег разговора са Столтенбергом било речи о широкој лепези питања, укључујући односе са Русијом и улози Србије као председавајућег ОЕБС-у.

Братислав Гашић је рекао да је ИПАП још једна степеница у сарадњи Србије и НАТО.

"То је највиши степен сарадње с НАТО који може да оствари земља која није чланица", подсетио је српски министар одбране.

Гашић је објаснио да ће ИПАП помоћи у реформи оружаних снага Србије, али и отворити нове могућности за српску индустрију средстава посебне намене.

"Учешће у Партнерству за мир за Србију представља оптималан оквир за остварење безбедносних циљева и унапређење одбрамбених капацитета, уз задржавање прокламоване политике војне неутралности", нагласио је министар Гашић.

Гашић је, такође, истакао важност развоја односа са НАТО и Кфор у склопу одржања безбедности на Косову.

Дачић и Гашић су у седишту НАТО-а учествовали и на састанку Северноатлантског савета.

Током разговора у седишту НАТО било је речи о даљем унапређењу сарадње Србије и НАТО-а кроз Партнерство за мир, актуелној ситуацији на КиМ, сарадњи у региону као и новим безбедносним изазовима, сапштило је Министарство спољних послова додајући да су Дачић и Гашић учествовали и на састанку Северно-атлантског савета.

Шеф српске диполматије обавестио је саговорнике у НАТО-у да је Србија дефинисала приоритне области сарадње у наредном периоду - даљи развој политичког дијалога, учешће у програму "Партнерство за мир", програму "Изградња интегритета", програму "Наука за мир и безбедност", управљање кризама и планирање у цивилним ванредним ситуацијама и јавна дипломатија.

Министар Дачић посебно је указао на значај несмањеног присуства снага КФОР на КиМ и нагласио да су успех дијалога Београда и Приштине као и имплементација договореног у директној вези са очувањем стабилности и безбедности на КиМ.

У том смислу су веома важне гаранције НАТО-а о присуству тзв Косовских безбедносних снага на северу КиМ, каже се у саопштењу.

Говорећи о новим безбедносним изазовима, Дачић је навео да Србија у границама својих могућности и сходно ресурсима којима располаже подржава борбу против свих облика тероризма и радикализма, па и Исламске државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво