Србија може да рачуна на подршку Шведске

Премијер Александар Вучић састао се са шведским колегом Стефаном Левеном, који је поручио да Србија може да рачуна на помоћ Шведске на путу ка ЕУ, нарочито у отварању првих преговарачких поглавља. Премијер Вучић затражио од шведских привредника савете како Србија може да поправи инвестиционе услове.

Састанак двојице премијера у Стокхолму трајао је дуже него што је предвиђено, а они су из сале изашли видно задовољни оним што је договорено, јавља извештач РТС-а.

Обраћајући се новинарима након састанка и радног ручка, премијери Вучић и Левен рекли су да Србија и Шведска имају одличну политичку сарадњу, али да би економска сарадња и трговинске везе могли бити бољи. Убудуће ће се, истичу, радити на томе како би што више шведских компанија дошло у Србију, али и како би наши произвођачи могли што више производа да пласирају на шведско, доста захтевно, тржиште.

"Надам се да ће Србија моћи да спроведе све жељене реформе и да ће након добијеног аранжмана са ММФ-ом и пакета економских мера успети да привуче што више страних инвестиција", рекао је премијер Вучић након сусрета са шведским колегом.

Вучић је захвалио Шведској на помоћи у санирању последица од поплава и рекао да можемо много да научимо од Шведске, пре свега када је реч о уређењу државе, о штедњи у држави, о томе како шведске компаније раде дисциплиновано и одговорно.

Додао је да Србија спроводи економске реформе због будућности државе и њеног народа, наводећи да ће земља постићи аранжман са ММФ-ом, и да се нада да ће моћи да привуче још шведских инвеститора.

"Имали смо округли сто и форум јутрос са највећим и најважнијим шведским компанијама и надамо се да ће наћи свој интерес да инвестирају у нашoj земљи, а ми ћемо учинити све да им обезбедимо што је боље могуће пословно окружење за њих", рекао је Вучић.

Српски премијер позвао је шведског колегу Стефана Левена да посети Србију, на шта је Левен одговорио да ће се радо одазвати позиву, и то још ове године.

"Још од како је Улоф Палме посетио Београд, ниједан премијер Шведске није посетио нашу земљу и мислим да би то било корисно за обе стране", рекао је Вучић.

Левен је истакао да Србија може да рачуна на помоћ Шведске у приступању Европској унији, нарочито када је реч о отварању првих поглавља.

Додао је да проширење ЕУ доводи до просперитета, економског раста, стабилности и мира на континенту, наводећи и да процес приступања Унији помаже земљи да постигне економски раст, владавину права, боље резултате у борби против корупције и криминала.

Ловен је рекао да Шведска подржава отварање нових поглавља, јер верује да је важно да преговори почну.

"Знамо да има одређених питања које треба решити, попут Косова, али подржавамо шансу за отварање поглавља. Желимо да тај процес почне, то је важно за ЕУ као целину, али ништа мање за југоисточну Европу", рекао је Ловен.

Шведски премијер је новинарима рекао да је са Вучићем разговарао о многим темама, између осталог о односима две земље, европским интеграцијама и ситуацији у Украјини.

Додао је да постоји простор за јачање економских и трговинских веза двеју земаља, нагласивши да у тој скандинавској земљи живи око 120.000 Срба.

"И Шведска је у деведесетим годинама пролазила кроз тешке економске мере, кроз какве Србија сада пролази, и знамо да се оне исплате", рекао је Ловен.

Важна улога Србије као председавајућег ОЕБС-а

Шведски премијер је, подсетивши да је Србија председавајућа ОЕБС-а, институцији која је веома важан играч у конфликту у Украјини, рекао да је важно да се Србија залаже за принципе на основу којих је ОЕБС и изграђен, што укључује и територијални интегритет.

Премијер Вучић је, на питање новинара о санкцијама Русији, одговорио да Србија подржава територијални интегритет Украјине и да не намерава да одустане од правних принципа међународног права, али да настоји да задржи добре односе с Русијом.

"То није нека политика равнотеже између две силе, или слично. Наш пут је пут ка ЕУ, и на томе смо веома одлучни. С друге стране, морамо и желимо да преживимо и желимо добре односе с Русијом", навео је Вучић.

Како каже, нада се да ће се унутар ОЕБС-а и с партнерима унутар ЕУ пронаћи мирно решење за конфликт у Украјини, које је, како каже, најбоље за све.

Премијер се претходно састао са првим замеником председника шведског парламента Тобијасом Билстромом, са којим је разговарао о европском путу Србије и билатералним односима.

Вучић је истакао да Влада Србије спроводи тешке реформе, без притисака споља, за добробит српског народа.

"Стратешки циљ Србије је да постане чланица Европске уније и ми чинимо све како бисмо тај циљ испунили", истакао је Вучић.

Премијер је и њему захвалио на помоћи коју су Србији након поплава упутиле влада и компаније Краљевине Шведске.

Билсторм је нагласио да Србија и Шведска имају дуготрајне и добре односе и додао да су припадници српске заједнице у Шведској добро интегрисани у друштву, као и да су врло вредни и способни, наведено је у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

"Добро је видети Србију на путу ка ЕУ и ми радимо на томе да вам на том путу помогнемо", закључио је Билсторм.

Теме разговора биле су и веће учешће жена на тржишту рада и реформе школског система, по угледу на искуства Краљевине Шведске.

Сусрет са шведским предузетницима

Посету Краљевини Шведској премијер Александар Вучић започео је сусретом са представницима највећих шведских компанија на Пословном форуму, којима је представио програм економских и законских реформи које спроводи Влада Србије.

Том приликом Вучић је истакао да мере штедње иду по плану, као и да је први пут у државној каси у јануару остварен суфицит.

Премијер је нагласио да Влада спроводи реформе због Србије, а не због некога споља, иако у томе има подршку ММФ-а, Светске банке, ЕБРД. За наредне две године најавио је раст око два одсто.

Обративши се представницима компанија "Сканија", "Ериксон", СААБ, "Алстом", "Амфенол конекси" и другим, Вучић је затражио савете од шведских пословних људи о начину на који Србија може да поправи инвестиционе услове како би привукли што већи број страних инвеститора.

Додао је да у Србији људи морају много више да раде како би живели боље и да ништа неће пасти с неба, што је наишло на одобравање и изазвало велики аплауз учесника Пословног форума.

Премијер је позвао шведске компаније да улажу у Србији и нагласио да од њих можемо да научимо шта су рад, дисциплина и одговорност. Нагласио је да је Србија стабилна земља, која има добре односе са земљама у региону, али и осталим земљама у Европи, као и споразуме о слободној трговини.

Говорећи о предностима Србије за улагања, премијер је, између осталог, навео новчане подстицаје, добар Закон о раду, уговоре о бесцаринском извозу и пре свега политичку стабилност земље која је на путу ка чланству у Европској унији.

Представници шведских компанија које имају своја представништва у Србији истакли су да постоји добар инвестициони основ, као и образована и стручна радна снага, саопштила је Влада Србије.

Нагласили су да у земљи постоји стабилност, што је веома важан услов за привлачење страних инвестиција, саопштила је Влада Србије.

Истакнута је и важност наставка процеса приватизације јавних предузећа, што ће побољшати економску ситуацију у земљи.

Вучић се састао и са министарком спољних послова Шведске Маргот Валстром, са којом је разговарао о европском путу Србије, односима у региону и ситуацији у Украјини.

"Овде сте међу пријатељима проширења, јер је то најбоље што Европи може да се деси", нагласила је Валстромова поздрављајући долазак првог српског премијера у званичну посету Краљевини Шведској.

Вучић је захвалио на подршци европским интеграцијама Србије и процесу проширења, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима. Вучић је, обиласком компаније "Ериксон", завршио једнодневну посету Краљевини Шведској.

Компанија "Ериксон", која послује у 181 земљи света, присутна је и у Србији, али њени представници кажу да имају намеру да шире своје пословање, о чему су и разговарали са премијером Вучићем, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Током сусрета са српским премијером запослени у "Ериксону" представили су неке од својих иновација, како у мобилној телефонији, тако и у разним сервисима који могу бити корисни у безбедносним и транспортним системима, као и стварању модерних градова.

У српској делагацији су и министар финансија Душан Вујовић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво