Читај ми!

ЕП: Од реформе правосуђа зависи напредак у преговорима

Европски парламент сматра да Влада Србије одлучно настоји да спроведе структурне и друштвеноекономске реформе, наводи се у нацрту резолуције о којој ће сутра у Бриселу расправљати Спољнополитички одбор Европског парламента.

У документу чије се усвајање очекује у марту, ЕП истиче да посебно од реформе правосуђа и учвршћења владавине права зависи напредак и отварање поглавља у преговорима Србије и ЕУ.

То је услов да се отворе поглавља 23 и 24 о владавини права и темељним слободама, преноси Бета.

Тај одбор европарламента у припремљеној резолуцији о Косову наглашава да се нова влада у Приштини превасходно "мора снажно посветити јачању владавине права и правосуђа, као и делотворној битки против корупције и организованог криминала".

Влада у Приштини мора дати предност формирању посебног суда за ратне злочине и злочине трговине људским органима, на основу налаза тужилаштва Специјалне истражне групе Еулекса, "чиме ће се Косову помоћи да се суочи са својом прошлошћу", стоји у том документу.

ЕП тражи да се "настави рад на припремама за потпуни пренос надлежности Еулекса на косовске власти", мада упозорава да је "и даље јака забринутост око независности, одговорности, непристрасности и ефикасности судија, тужилаца и рада Судског већа Косова".

ЕП позива Србију и Косово да наставе спровођење договора постигнутих Споразумом Београд–Приштина у Бриселу и додаје да, упоредо с општим напретком преговора Србије о пријему у ЕУ, мора доћи до "поспешења нормализације односа с Косовом у складу с поглављем 35, које треба отворити на почетку" тих преговора.

Ускладити спољну политику

Европски парламент "позива Србију да усклади своју спољну и безбедносну политику с политиком ЕУ, укључујући политику према Русији".

ЕП наводи да "жали што Србија, када је то од ње било затражено, није ускладила своје одлуке с одлукама Савета министара ЕУ, којима се уводе рестриктивне мере против Русије".

У нацрту резолуције се "изражава забринутост због све горих услова за пуну слободу изражавања у Србији и наглашава потреба за потпуном транспарентношћу у погледу власништва над медијима".

"Европски парламент је забринут због претњи новинарима" у Србији, а поздравља и тражи спровођење Закона о јавном информисању и медијима и Закона о јавним радиодифузним услугама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво