Посланичка питања Влади

Посланици Скупштине Србије су на почетку ванредног заседања питали представнике Владе шта ће бити предузето да би се окончао штрајк просветних радника и да би се увели платни разреди, као и да ли ће процес експропријације земљишта за изградњу Јужног тока бити обустављен.

Посланици опозиционих странака Александра Јерков и Александар Сенић питали су зашто Влада не одговара на посланичка питања, преноси Бета.

Александра Јерков из Демократске странке питала је министра просвете Срђана Вербића да ли је свестан да је почело друго полугодиште, а да није решио проблем штрајка наставника и додала да они најављују радикализацију протеста за 26. јануар.

"Уколико Вербић сматра да није надлежан, нека замоли неког од министара за које сматра да је надлежан, да на то одговори", рекла је Јерков.

Упитала је да ли је Вербић свестан да проблем плата у јавном сектору нису плате просветара од 36.000 динара, већ плате у јавним предузећима које се крећу и до 440.000 динара".

Александра Јерков затражила је да Влада Србије каже какве гаранције имају грађани да њихова средства у Српској банци неће пропасти.

"Да ли грађани осим личног обећања премијера Александра Вучића, имају било какву гранцију да њихова средства у Српској банци неће пропасти?", питала је Александра Јерков и затражила да се објави структура пласмана Српске банке и подаци о томе колико је ненаплативих кредита.

Посланица ДС питала је и да ли је приликом тендера за испумпавање воде из копа Тамнава-Западно поље поштован Закон о јавним набавкама и упитала премијера да ли може да достави доказе да "ЕУ руши Владу Србије", уз молбу да у одговору користи чињенице.

Александар Сенић ис СДС-a затражио је да у року од 15 дана добије одговор о експроприацији земљишта у вези са изградњом Јужног тока.

Он је поставио питање колико је земљишта експроприсано и додао да има информацију да се у Панчеву спроводи експропријација иако се од градње Јужног тока одустало.

СНС: Појединци позивају на убиство премијера

Марко Атлагић из СНС-а упозорио је да су медијски напади на Вучића постали веома опасни по личну безбедност премијера, те да појединци, како је рекао, позивају на његово убиство, што није забележено у историји људске цивилизације.

"Сетите се монтираних медијских напада на његовог сина Данила, да је учествовао у тучи на сплаву, што је била ноторна лаж, физичког напада на његовог брата Андреја усред Београда, што је шокирало грађане Србије", подсетио је Атлагић.

Како је рекао, у те медијске нападе укључила се и Балканска истраживачка мрежа (БИРН) пишући о наводним манипулацијама приликом избора фирме за испумпавање воде у копу Тамнава - Западно поље.

"То наравно није истина, то је демантовала и Светска банка наглашавајући да је тендер био спроведен у складу са важећим прописима", указао је посланик СНС-а.

Мирко Чикириз из СПО-a изјавио је да на културу велики утицај имају медији, а да се медијске слободе у Србији користе на "вулгаран начин".

Чикириз је поставио питање Министарству културе када ће бити донета Стратегија развоја културе у Србији.

Енис Имамовић из СДА Санџака подсетио је да 16. и 17. јануара 2009. група наоружаних нападача упала у службене просторије СДА и покушала да убије њеног тадашњег лидера Сулејмана Угљанина.

Имамовић је рекао да ни за шест година тај случај није решен и да још нема ни оптужнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво